És a korábban magát bűnösnek valló, első fokon elítélt harmadrendű vádlott sem, ő ma reggel beteg lett. Csizinek a környezetében ütötte fel a fejét betegség (és ő is produkált tüneteket), míg Páva a chicagói feladataira hivatkozott.

A cikk a hirdetés után folytatódikMindannyian ma lettek volna tanúk, és erről eddig is tudniuk kellett, a korábbi tárgyalásról szóló sajtóbeszámolókból is. Így ma elvileg két tanút szólíthat a bíróság az eredtileg tervezett ötből, ők még nem jelentettek eddig hiányzást, de egyikük (egy gazdasági tanácsadó) 10.30-ra van csak idézve, a másikat (a Tüke volt pénzügyi vezetőjét) elviekben utána hallgatják meg, szintén még ma délelőtt. Páva Zsolt, Csizi Péter és a harmadrendű, thaiföldi off-shore-számlás személy ma reggel jelentette távolmaradását.

A hétvégén írtuk meg, hogy ezen a héten két tárgyalási nappal folytatódik a Volvo-gate néven elhíresült korrupciós ügy bírósági eljárása. Akkor még úgy volt, ezért azt írtuk, hogy szólítani fogják Páva Zsolt volt pécsi polgármestert, és szintén tanúként hallgatják meg Csizi Péter volt pécsi alpolgármestert, volt pécsi országgyűlési képviselőt. 10.40: Páva Zsolt még a múlt hét végén jelezte.

Páva Zsolt azt mondta, az ünnepekre hazajön, akkor szívesen áll rendelkezésre, addig azonban nem lesz tárgyalás, ez egészen biztos, így őt majd a bíróság vélhetően más módon hallgatja meg, vélelmezhetően azonban a nyilvánosságot nem fogják kizárni a meghallgatásból. Ezt a későbbiekben megkérdezzük a bíróságtól.

10. 40 Lehetséges, hogy Páva Zsolt meghallgatása nem lesz nyilvános

A meg nem jelent tanúk “idejében” a bíróság az eredetileg ma délutánra időzített iratismertetést végezte el, így délelőtt befejeződhet a mai tárgyalási nap.

A sorban mára negyediknek idézett tanú, egy gazdasági tanácsadó megjelent a bíróság előtt, így egy rövidebb szünetet követően a tárgyalás folytatódott, ezekben a percekben éppen az ő kikérdezése zajlik. Azt mondta, hogy a harmadrendű vádlottat (thaiföldi off-shore számla tulajdonosa, akit pénzmosás miatt ítéltek el ebben a perben nem jogerősen, első fokon) nem ismeri, a másodrendű vádlott, holland-magyar kettős állampolgár gyakorlatilag a szomszédja, nagyon jó “familiáris” kapcsolatban voltak, de ez a jó viszony megszakadt ” vele, egy s más ügy miatt”, ma már azonban nincsenek haragban. Ő tanácsadóként járt el az ügyben, a cége képviseletében járt is kétszer Hollandiában, mediátorként részt vett a finanszírozó kiválasztásában. Arról is beszélt, hogy a közösségi közlekedés biztosítása kötelező feladat egy megyei jogú városban, törvény szerint, de akkoriban a korábbi pécsi buszpark nem saját tulajdonú volt, és bármikor leállhatott volna a buszok másnak való értékesítése esetén a buszközlekedés, erre kellett egy megnyugtató megoldást találni.

Azt a szünetben a bíróságtól megtudtuk, hogy Páva Zsolt még a múlt hét végén jelezte, hogy nem tud részt venni a mai tárgyaláson. Lapunk a múlt hét közepén kapott arról hivatalos, Írásos információt, hogy addig senki sem jelezte a távolmaradását, pénteken dél körül pedig egy újságíró kollégával beszéltünk telefonon, akinek azt megelőzően néhány perccel mondták azt telefonon a kaposvári bíróságon, hogy egyelőre még senki sem mentette ki magát.

Azt is megkérdeztük a bíróságtól, hogy ha akkor, az ünnepi időszakban hallgatják meg Páva Zsoltot, amikor ő idehaza lesz, de amikorra a bíróság már nem fog tudni új tárgyalási napot kitűzni, akkor ez hogyan fog működni, a nyilvánosság magát a folyamatot, a kikérdezést láthatja-e, de arra azt mondták, hogy ez még 100%-ig nem dőlt el, lehetséges az is, hogy a következő tárgyalási napon, valamikor februárban történik meg, és az is, hogy egy zárt, biztonságos bírósági rendszeren keresztül, akár a megjelölt időszakban, sőt Páva Zsolt írásban is tehet vallomást. Magyarán van arra esély, nem is kicsi, hogy a polgármestert nem a nyilvánosság előtt kérdezik majd ki.

A gazdasági szakértő azt emelte ki tanúvallomásában a Volvo-buszok beszerzése mellett érvelve, hogy a korábbi Mercedes-Ikarus-flotta üzemeltetési költségét tekintve hosszabb távon 5,7 milliárd forinttal kedvezőbb, mint a régié lett volna, azaz ennyi pénzt spóroltak és spórolnak még meg. Megjegyzés: ez nyilvánvalóan igaz lehet, de ha azt nézzük, hogy mai áron mintegy 864 milliót bukhatott a Tüke Busz (és Pécs, és a pécsiek) ezen a korrupciós ügyön, akkor azt mondhatjuk, hogy az alacsonyabb üzemeltetési költségekből fakadó 5,7 milliárdos többlet, megspórolt pénz nem csak a buszbeszerzés árával és a hitel kamataival csökken, hanem a mai áron 864 milliós korrupciós összeggel is.

A Tüke Busz volt pénzügyi vezetője nem jelent meg a tárgyaláson, legalábbis a 11.30-ra idézett tanú az előző tanú 12.00 órakor véget érő meghallgatásakor nem volt a bíróság folyosóján, ő az idézést sem vette át eddig a bíróság tájékoztatása szerint.

KategóriákMETÁL