Közérdekű adatigényléssel kikérte a PTE-t működtető alapítvány és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által szeptember végén megkötött közfeladat-finanszírozási szerződést a Pécsma. Ebből többek között kiderül a pécsi önkormányzati lap szerint, hogy az államtól érkező pénzek közvetlenül az évi 400 millióból működő, kormányközeli személyekből álló kuratórium által irányított alapítványhoz folynak be és nem az egyetemhez.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsma beszélt a szerződés tartalmát erős kritikával illető egyetemi polgárokkal, és ezekre a kritikákra reagáltatták az alapítványt is.

Fontos információk, amik kiderültek a cikkből:

A szerződést 2027. január 31-ig terjedő időtartamra kötötték, aláírói Palkovics László, az ITM minisztere és Bódis József kuratóriumi elnök. (Megjegyzik: elég abszurd, hogy a miniszter a saját beosztottjával szerződik.)

Az állam negyedéves ütemezés szerint folyósítja a pénzt az alapítványnak.

Az alapítvány saját működésére 400 millió forintot kap évente az államtól.

A modellváltás miatt létrehozott egyetemi alapítvány öttagú (egy elnök és négy tag) kuratóriumának működtetésére az állam külön, dedikált forrást ad, ez az amit a saját céljaira használhat a kuratórium, ez viszont évi 400 millió forint. A Pécsmának nyilatkozó egyetemi források szerint ez a tétel önmagában meglehetősen bizarr, mert ez egy kisebb, de teljes egyetemi kar éves költségvetésének felel meg nagyjából.

Ráadásul az, hogy ez az összeg mire megy, az nem derül ki a megkapott dokumentumból. Van öt kurátor, háromtagú a felügyelőbizottság, van egy kuratóriumi titkár, és egy-két könyvelőt is fizetni kell. Úgy tűnik, hogy csak a közfeladatot ellátó egyetem számára vannak a közpénzfelhasználás során teljesítendő feltételek, indikátorok, az alapítvány kuratóriuma azt tesz ezzel a közpénzzel, amit akar.

Nagyon elgondolkodtatónak tartják a lap forrásai, hogy az egyetemi alapítvány miért rendelkezett úgy, hogy bár az egyetem látja el a közfeladatot, amire a közpénz érkezik, azt közvetlenül nem az egyetem kapja, hanem az alapítvány. Ez ugyanis a cikk szerint nem szükségszerű. Ez viszont azt is jelentheti, hogy Pécsett a kuratórium az állam által előírt indikátorokhoz képest további szempontokat is érvényesíteni akar, egyéb kritériumokat előírni az egyetem számára a finanszírozáshoz az egyetem és az alapítvány között megkötendő szerződésben, vélik. A nekik nyilatkozó forrásaik szerint a finanszírozás révén az öt kurátor teljesen az uralma alatt tudja tartani az akadémiai szférát és egyértelműen befolyást tud gyakorolni akár az intézményi szerkezetre is, kikényszerítheti annak megváltoztatását.

További részletek: ITT olvashatók.

KategóriákMETÁL