Továbbra is képes a kormány nem piaci áron biztosítani az üzemanyagot az autósoknak, vagyis fennmarad a benzinárstop, de ehhez a spekulációs célú üzemanyagturizmust vissza kell szorítani, jelentette be csütörtökön este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A forgalmazók javaslatára húsz forinttal csökkenti a kormány az üzemanyagok jövedéki adóját.

A cikk a hirdetés után folytatódikCsütörtök este rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a jövőben is marad Magyarországon a benzinárstop. Beszélt a napokban kialakult pánikról és káoszról is, amiért a benzinturizmust, az átmenőforgalmat és a pánikkeltést tette felelőssé. Az üzemanyag-fogyasztás emiatt jelentősen megnőtt az elmúlt napokban Magyarországon.

A kormány a MOL-lal egyeztetve korlátozásokat vezet be. A 7,5 tonna feletti magyar, illetve a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautók innentől kizárólag a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak, ott viszont a gázolajat piaci áron értékesítik a részükre.

A 7,5 tonna alatti magyar rendszámú teherautók, a mezőgazdasági erőgépek, illetve a 3,5 tonna alatti magyar és külföldi teherautók, illetve magyar és külföldi rendszámú személyautók továbbra is 480 forintért tankolhatnak a kutakon. 

A kormány az üzemanyagforgjalmazók javaslatára arról is döntött, hogy 20 forinttal csökkentik a jövedéki adó mértékét.

A rendőrséget pedig arra utasította a kormány, hogy minden esetben indítsanak eljárást azokkal szemben, akik az üzemanyag-ellátás leállásáról terjesztenek rémhíreket. Azok ellen is eljárás indul, akik nem üzemanyag-tárolásra alkalmas tartókba gyűjtenek benzint, mert ezzel a maguk és mások testi épségét veszélyeztetik.

KategóriákMETÁL