A magyar diplmácia válaszlépésére adott választ a művész. Természetesen nem gondolta komolyan. A válasza ettől még kifejezetten érdekes. Vagy szomorú.

A cikk a hirdetés után folytatódikA szlovén sajtóval kapcsolatos kívánalmakat fogalmazott meg a  szlovéniai magyar nagykövet a közelmúltban, egy, Orbán Viktort náci vezérként ábrázoló karikatura miatt, írtuk a múlt héten, a Magyar Narancs cikkére hivatkozva. A karikatura a Mladina című szlovén szatirikus lapban jelent meg. Aztán a borító alternatív változata is elkészült, azon Orbán már virággal a kezében, szivárványos zászló alatt látható.

A magyar nagykövet azt kérte, hogy akadályozzák meg, hogy a jövőben Orbánról karikatúra jelenjen meg.

A sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadságát minimum befolyásolni igyekvő kérés komoly karriert futott be, amikor a Mladina megszerezte és közzé is tette a magyar diplomata levelét.

A Magyar Narancs írta meg hétfőn reggel, hogy megszólalt az ügyben a karikatúrákat készítő Tomaž Lavrič is. Levelében (amit a Karikatúra Klub fordított magyarra) azt írta:

?Hálás vagyok a magyar nagykövetnek, és arra kérem, fogadja el őszinte bocsánatkérésemet, amiért a miniszterelnökét a Mladina lapjain szemtelenül és teljesen valószerűtlenül ábrázoltam. Abszolút jogosan háborodott fel rajta.

Az ön által küldött levél után mélyen magamba néztem, és felismertem, hogy hibáztam. Tudom, hogy ami történt, nem lehet semmissé tenni, de hadd hozzak fel néhány érvet védekezésképp, hiszen én is csak a körülmények ártatlan áldozata vagyok. Hadd mutassak rá a történet igazi bűnöseire.

Első helyen áll természetesen az a kommunista oktatási rendszer, ami agymosást végzett rajtam, és megtörte a nemzet- és vallástudatomat. Bűnösök még a lap főnökei és szerkesztői, akiket jobban kéne figyelni és időben megállítani, hiszen tudják, hogy én milyen felelőtlen és naiv vagyok politikai kérdésekben, meg hát mindenről elhiszem, hogy az úgy van, ahogy. És végül, de nem utolsósorban, bűnös a mi elnéző igazságszolgáltatásunk, ami nem bünteti az ennyire kirívó társadalmi szabálytalanságokat.

Hölgyem, én arra kérem önt, ne essen kétségbe miattunk, inkább folytassa segítő munkáját azzal, hogy jó tanácsokkal és jó szándékú kritikával lát el minket, hogy mi magunk is elérhessük azt a példaértékű objektivitást és egyhangúságot, amit önök a magyar médiában már létrehoztak, és hogy újra elhozhassuk azt a rendet, nemzeti erkölcsösséget és keresztényi szeretetet a drótkerítések iránt, ahogyan azt az önök szelíd és jogosan szeretett vezetője, Orbán Viktor parancsolta.?

KategóriákMETÁL