Gyönyörű karácsonyi ajándékot kapott Pécs Orbán Viktoréktól. Az elmúlt tíz évben 330 milliárd forintot költöttek el (papíron legalábbis) új futballstadionokra Orbánék. A Dunántúl legnagyobb városa – és a PMFC mégsem kap (egyelőre?) futballarénát.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kormány visszavonta az új PMFC-stadion megépítéséről szóló határozatot – a hírt az mfor.hu vette észre a Magyar Közlönyben.

Pécs egy nyolcezer fő befogadására alkalmas, az UEFA-nál 4. kategóriába sorolt stadiont kapott volna, aminek korábban 15-20, majd később már 22-25 milliárdos építési árat jósoltak. És ez amúgy egy ülőhelyre vetítve valóban borzasztóan magas ár, még a korábbi magyar stadionépítések árát is tekintve.

A tegnap kiadott Magyar Közlönyben az ominózus rész a közlönyben “A Kormány 1978/2021. (XII. 24.) Korm. határozata a Gazdaság-újraindítási programok előirányzatból, a Központi Maradványelszámolási Alapból, fejezeten belüli és fejezetek közötti előirányzat-átcsoportosításról, valamint címrendi kiegészítésről” cím alatt szerepel, és Orbán Viktor írta alá. A pécsi stadionról szóló szakasz így hangzik:

„1.11. visszavonja a  Pécsi Mecsek Futball Club új stadionjának előkészítéséről és megvalósításáról szóló 1373/2021. (VI. 10.) Korm. határozatot”.

A pécsi stadionépítés politikusi arca és kovászolója Hargitai János baranyai KDNP-s képviselő volt, aki mellé időnként „odaállt” Hoppál Péter is, mintha neki is köszönhető lett volna a stadionépítésről szóló döntés, és persze a teljes helyi fideszes média ünnepelte Orbánt és Hargitait és Hoppált. Mindemellett azt már korábban is hallani lehetett, és írtunk is erről, hogy az új pécsi vezetés hozzáállása is legalább annyit számíthatott, mert kifejezetten jól fogadták és minden segítséget megadtak és megígértek a fejlesztésért, sőt a nyilvánosságban is kifejezetten pozitívan nyilatkozott a leendő új stadionról Péterffy Attila polgármester és ifj. Ruzsa Csaba, gazdasági ügyekért felelős külsős alpolgármester is. Sőt, egy sportberuházásokért felelős ember is kineveztek Péterffyék, busásan megfizetve a szolgálatait, a kiemelt sportcélú fejlesztések közül is elsősorban az új pécsi stadion miatt – kérdés az is, hogy ezek után hogyan ítélik majd meg Török Ottó munkáját és annak értékét. Az szintén korábbi hír volt, és nem is olyan nagyon magától értetődő, hogy a stadionépítést valami miatt Kásler Miklós emberminiszter hatáskörébe utalták.

Az egyik leghangosabb ellenzője a stadionépítésnek a politikusok közül Mellár Tamás országgyűlési képviselő volt, aki az egyik pécsi-baranyai országgyűlési körzetben jövőre is az egyesült ellenzék jelöltje lesz, és sok pécsi is támogatta ezt az ötletet, mondván a stadionépítés 20-25 milliárdja jól jönne Pécsnek hazai forrású fejlesztési pénzként, de jobb helye is lenne – sok egyéb, nem is feltétlenül nem-sportcélú fejlesztés mellett nagyon sokan szeretnének például egy új városi uszodát – ami egyébként korábban a szintén csak előkészítés előtt álló leendő pécsi akvapark-projekt keretében épülne. A tervezett PMFC-stadionról pedig a Szabad Pécs írta meg, hogy az a kovácstelepi utánpótlásképző központ közvetlen közelében, a Bolgárkertben épülhet meg – amúgy egyébként egészen logikus helyszínen a szóba jöhetők közül, a lehetséges helyszíneket figyelembe véve.

A tegnap megjelent határozatról ma, karácsony első napján, néhány órája írt az Mfor, a pécsi fideszes médiának csak egy része számolt be eddig, a két kormánypárti politikus és a polgármester egyelőre nem reagált a hírre a Facebookon.

Persze, az még kérdés, hogy mi lesz a jövőben ezzel a projekttel, de most úgy tűnik, részben, vagy akár elsősorban amiatt, mert Orbánéknak amin csak lehet spórolniuk kell, ezért is módosítottak a jövő évi költségvetésen (“kiigazítás”), Dunántúl legnagyobb városa mégsem kap új stadiont. Kérdés persze az is, hogy a jelenlegi állapot szerint a pécsi futballstadion-építési projekt lehúzásával a kormány szán-e valamilyen más, új, akár sport-, akár máscél kiemelt, csak esetleg a 20 milliárdosnál kisebb költségvetésű fejlesztést Pécsnek, s ha igen, ki lesz annak a felelőse, és ha igen, milyen szervezeten/cégen keresztül fogják azt megvalósítani.

KategóriákMETÁL