Telefonos lelki segítőket keres önkéntes munka keretében az Ifjúsági Lelki Elsősegély pécsi csapata. A 137-00 hívószámú, ingyen hívható segélyszám működésében résztvevő Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány 18-70 év közötti, legalább érettségivel rendelkező embereket keres.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 137-00 hívószám hétfőtől péntekig, 17-21 óra között érhető el, tehát ekkor van az ügyeleti idő. Egy önkéntesre havi 3-5 estés elfoglaltság vár, ha csatlakozik – idézi a szervezet lapunkhoz is eljuttatott közleménye Székely Zsuzsannát, a szolgálat pécsi vezetőjét.

A hívások fogadása előtt egy 100 órás, ingyenes képzést tartunk, mely péntek esténként és szombatonként van, hogy az is tudjon csatlakozni, aki főállásban dolgozik. Minél színesebb a csapat, annál jobban működik, ezért az egyetemistáktól a nyugdíjas korosztályig várjuk a jelentkezőket, férfiakat és nőket egyaránt – mondta.

A telefonszolgálat célja a fiatalok öngyilkosság-megelőzése, a kríziskezelés és a korosztály lelki egészségvédelme. A felelősségteljes feladat miatt fontos, hogy az önkéntesek jó kommunikációs készségekkel és fejlett önismerettel rendelkezzenek. Az elfogadó, empatikus hozzáállás is alapfeltétel. A képzésen szerzett készségek, tudás a magánéletben is jól hasznosítható, és felkészíti a jelentkezőket arra, hogy érdemben tudjanak segíteni annak is, aki öngyilkos gondolatokkal küzd.

A szervezet honlapján egy anonimitásban dolgozó telefonos segítő sorait is idézi a közlemény:

A telefonos szolgálat egy igazi kihívás. Megdöbbentő, hihetetlen emberi sorsok bontakoznak ki, és a kezedben van némi gyógyír a sebekre. Néha csak hallgatni kell, olykor hümmögni, hogy igen megérted, vagy olyan kérdésekkel segíteni, ami kitágítja a hívó probléma miatt beszűkült világát. Annál nincs jobb, mint úgy letenni a telefont, hogy egy nyugodtabb, önmagával kicsit megbékélt ember mond köszönetet.

Egy olyan közösség része lehetsz, akik nemcsak a munkában, hanem a szabadidejükben is együtt vannak időnként. Hétvégi összejövetel, kirándulás köt össze bennünket. A legfontosabb pedig az, hogy ne égjünk ki, szupervízión és állandó képzéseken veszünk részt. A csoporttársaim javasoltak már filmet, könyvet, tanfolyamot….

Én azt mondom, gyere közénk, és gazdagabb leszel a stábtagok barátságával, és persze a segítés örömével…”

A februárban induló 100 órás, ingyenes képzésre a lelekterifjusag@gmail.com címre várják a jelentkezéseket január 31-ig.

Címkék:
KategóriákPOP