Az elmúlt évek egyik legkomolyabb, kormánypárti politikusokat érintő politikai botránya robbant ki nemrég, a Völner-Schadl-ügy, amelynek erős pécsi egyetemi érintettsége is volt a 444.hu által a nyilvánosságban több részben bemutatott nyomozati iratok szerint. A PTE ezért belső vizsgálatot indított. Nem fogják kitalálni, hogy mire jutottak. Mi tudjuk, és el is mondjuk, mert sajtóközleményt kaptunk róla az egyetemről.

A cikk a hirdetés után folytatódik„A Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett Rogán kabinetfőnökének” – ez volt a címe annak a hivatalos nyomozati iratokra épülő, 444-es tényfeltáró cikknek, amely a (ma már inkább) Völner-Schadl-ügynek hívott politikai és gazdasági korrupciós botrány egyik főszereplőjéről szólt. Amint az azóta gyakorlatilag már ismert tény, itt most Schadl Györgyről beszélünk, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnökéről. Aki a nyomozati iratok és a gyanú szerint egyetemi vizsgákat intézett végrehajtóknak, részben, vagy jórészt a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán (merthogy Schadl a PTE ÁJK-n polgári jogot is tanít sok egyéb, igazán jól jövedelmező elfoglaltsága mellett).

Az intézés pedig, bármennyire is furcsa és szürreális, valóban azt takarja a gyanú és a lehallgatási anyagok szerint, amit első hallásra gondolunk erről. Egyetemi vizsgákon szerepeltek sikerrel olyanok, akik tudtak és hajlandóak is voltak érte fizetni (vagy olyan fontos emberek voltak, hogy fizetniük sem kellett), és vagy nem is érdemelték meg a sikeres vizsgájukat és később a diplomájukat, avagy akár el sem mentek a vizsgára, a papíron aztán mégis teljesítették a vizsgát. A gyanús szerint elcsalt vizsgák ügyében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon, közokirathamisítás gyanúja miatt indult nyomozás.

A fent linkelt, január közepén, a 444-en publikált írás annak a cikksorozatnak a nyitó darabja volt, amely a Völner-ügy (Völner Pál lemondott fideszes igazságügyi államtitkár) 1734 oldalas nyomozati iratanyaga alapján készült, és hónapokon át történ titkos lehallgatási jegyzőkönyvek leirata is olvasható bennük.

Már ebből az első cikkből kiderült, hogy Schadl Györgyöt igen sokan keresték azért, hogy segítsen a jogi diplomájukhoz szükséges vizsgák letételében. A háttér az, hogy a kormány rövid, de teljesíthető határidővel, de előírta, hogy a jövőben csak jogi diplomával lehet valaki bírósági végrehajtó. Eddig ugyanis nem volt szükséges nemhogy szakirányú egyetemi oklevél megléte a végrehajtóknak, de semmilyen felsőfokú végzettség sem. Ami azokra is vonatkozott, akik már a pályán voltak, akár évtizedek óta. És ebből lett az a gyanú szerint, sőt lehallgatások szerint is, hogy a felnőtt fejjel a munka mellett iskolapadba kényszerített emberek egy része a drága, de mégiscsak könnyebbik, ugyanakkor törvénytelen utat választhatta: fizetett azért, hogy sikeres vizsgái legyenek. Schadl segített a végrehajtóknak, a végrehajtók hozzátartozóinak, és “fontos embereknek” is. Például Völner Pálnak vagy Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak.

A botránynak ez a része pedig elviekben a pécsi egyetemet érintette, ezért a PTE belső vizsgálatot rendelt el, ami most zárult le, és amelynek eredményéről a PTE ma délután sajtóközleményt adott ki.

A következőt:

„A Pécsi Tudományegyetem 2022. január 19-én vizsgálatot indított, miután a sajtóban megjelent cikkek szerint hivatásetikai etikai szabályok és a vizsgaszabályzat megsértésének gyanúja merült fel. A vizsgálat lezárult. A belső vizsgálat által feltárt adatok alapján nem volt megállapítható egyetemi vizsgákkal kapcsolatos visszaélés, vagy egyéb szabálytalanság. A bizottság ajánlásokat fogalmazott meg a vizsgák lebonyolításának rendjére vonatkozó szabályok és hivatásetikai normák szigorú betartására, valamint szükség szerinti felülvizsgálatára. A Pécsi Tudományegyetem ezzel az ügyet lezártnak tekinti.”

Az ügyet tehát a modellváltáson átesett PTE lezártnak tekinti. Úgy tudjuk, valóban folyt belső vizsgálat, sokakat kikérdeztek és meghallgattak ennek során. Ezek szerint erre jutottak, azaz szerintük végeredményben nincs itt semmi látnivaló. 

Ahogyan a Szegedi Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen sincs, szerintük persze, szintén a saját vizsgálatuk szerint. Merthogy ezek az egyetemek is felmerültek hasonló módon. Szegeden és a Pázmányon a vizsgálatok igen gyorsan lefolytak, és, képzeljék: ott sem történt semmi szabálytalanság.

Címkék:
KategóriákMETÁL