Nyolc órával az orosz támadás megindítása után szólalt meg először a szomszédban zajló fegyveres konfliktusról Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök összehívta a biztonságpolitikai kabinetet, amelynek ülése után bejelentette, hogy Magyarország elítéli Oroszország fellépését.

A cikk a hirdetés után folytatódikVésztanácskozást tartanak ma este Brüsszelben, amely után, késő este még jelentkezni fog az ottani hírekkel, ígérte Orbán Viktor, aki nem csak a baloldalról beszélt, hanem a rezsicsökkentésről is első megszólalásában az orosz invázió megindítása után.

“Európai uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéljük Oroszország katonai fellépését” – közölte Orbán Viktor. A magyar kormányfő úgy látja, hogy “az európai egység fenntartható lesz és közös lépésekre szánhatjuk el magunkat”.

Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak a háborús konfliktusból ki kell maradnia, s a legfontosabb a magyar emberek biztonsága. Éppen ezért nem lehet szó arról (amit a baloldal akar), hogy katonákat vagy katonai eszközöket küldjünk Ukrajnába, humanitárius segítséget azonban természetesen nyújtani fog Magyarország.

A miniszterelnök más összefüggésben is beszélt a baloldalról és egyes javaslataikról, amelyek szerint veszélyeztetik Magyarország energia- és gázellátását, és ezzel veszélybe sodornák a rezsicsökkentést.

Mint mondta, sajnos arra kell számítani, hogy a katonai támadást követően megnő menekültstátuszért folyamodó ukrán állampolgárok száma. Az ő ellátásukra felkészült az ország, képesek leszünk gyorsan és hatékonyan szembenézni ezzel a kihívással – fogalmazott.

KategóriákMETÁL