Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek civil szervezet vezetője lett az idén első alkalommal kiosztott TASZ Szabad-díj szakmai kitüntetettje. A Szabad-díj közönségdíjasa Farkas Norbert lett.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzombaton este kiderült, hogy kik lettek a TASZ, a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet által idén alapított Szabad-díj első kitüntettjei, mondhatni, Magyarország legszabadabb, legbátrabb emberei. És az is kiderült, hogy két igazán példamutató, bátor embernek ítélték oda a kitüntetést.

A TASZ Szabad-díjra kilenc szakmai jelöltet neveztek a TASZ munkatársai és partnerei. Közülük a Lépjünk!, avagy a Lépjünk, hogy léphessenek Közhasznú Egyesület vezetője, Csordás Anett kapta az első alkalommal kiosztott kitüntetést, amelyet a TASZ 25 éves fennállása alkalmából alapított meg a szervezet.

Szombaton este Budapesten, a Francia Intézetben derült ki az is, hogy ki nyerte el az Index és a Marie Claire olvasóinak jelölései és szavazása alapján átadott TASZ Szabad-közönségdíjat. Azt idén, azaz szintén első alkalommal Farkas Norbert nyerte el

A TASZ 25 év után alapította meg a Szabad-díjat, és nem túlzás azt mondani, sajnos, hogy kevés olyan időszak volt az elmúlt 25 évben, amikor ennyire időszerű volt az, hogy bemutassanak és díjazzanak olyan embereket és/vagy szervezeteket, akik és amelyek egy szabadabb Magyarországért tesznek és dolgoznak a mindennapokban, mint mostanság. Tudjuk, tapasztaljuk ugyanis, hogyan viszonyul a hatalom a civilekhez, jogvédőkhöz, tudósokhoz, kritikusan gondolkodókhoz. Mert a TASZ a Szabad-díjat deklaráltan azoknak a magyaroknak alapította, akik szakmai,  közéleti elhivatottságukkal példát mutatnak civil kurázsiból.

Csordás Anett 2011-ben alapította a Lépjünk!-t,  amely hivatott célja, hogy a segítse és képviselje sérült gyerekeket nevelő családokat. A szervezet ezen a téren széleskörű, a legkülönfélébb  segítséget jelentő támogatói tevékenységet folytat. Ám mégis talán onnan ismerik őket a legtöbben, hogy Csordás Anett az évek alatt elérte, hogy a sérült gyermekeiket nevelők számára végre  emeljék az addigi megszégyenítő mértékű  otthonápolási díjat.

Farkas Norbert neve pedig onnan lehet ismerős, hogy néhány éve ő volt az a nevelőotthonban nevelkedett fiatal, aki a gyermekvédelemhez, illetve később a TASZ-hoz fordult, hogy elmondja és jelentse, hogy abban az  otthonban, ahol nevelték, őt és más bent lakókat is fizikálisan és mentálisan is bántalmazták. A később diplomát is szerző fiatalember jelenleg szociális munkásként és önkéntesként is dolgozik.

Szombaton este, a TASZ gáláján osztották ki a TEDx különdíját is, amelyet idén Molnár Áron, noÁr színész, előadóművész nyert el.

A TASZ Szabad-díj szakmai díj kilenc jelöltje közé nevezték a Szabad Pécset is, szerkesztőségünket Babos Attila felelős szerkesztő képviselte a díjátadón.

KategóriákMETÁL