Egy éve újra a Fidesz irányítja Szekszárdot. Pedig nem ez volt a választók akarata. Majdnem pontosan egy éve, tavaly nőnapon ugyanis kilépett az ellenzéki Éljen Szekszárd-frakcióból Zaják Rita, ezzel megszűnt az ÉSZ többsége. A döntésnek számos következménye lett, az egyik személyesen érinti e sorok íróját. A másik, hogy Szekszárd úgy tűnik, hátra megy, nem előre, legjobb esetben is egy helyben toporog. Éppen ezért érdekes az a kevésbé, vagy inkább eddig alig-alig ismert történet, hogyan jutott be Zaják Rita a szekszárdi közgyűlésbe. Az ugyanis nem sokon múlt. Ami miatt most írunk róla, az nem is elsősorban a fent említett évforduló, hanem az, hogy ez a történet egy nagyon fontos dolgot üzen a jövő vasárnapi választásra is a demokrácia híveinek. 

A cikk a hirdetés után folytatódikKicsit több, mint egy éve, a tavalyi nőnapon jelentette be Zaják Rita, hogy kilép az Éljen Szekszárd-frakcióból. Onnantól egycsapásra megszűnt, elolvadt a 2019. őszi választáson nyertes ellenzéki csoport, az Éljen Szekszárd által alakított frakció közgyűlési többsége. Igaz, a többség vékony volt, de ettől még a szekszárdi választók egyértelműen üzentek: nem akarják, hogy a jövőben is a Fidesz irányítson a városban.

A kezdetektől számítottak a szavazatára, minden jel erre utal

Persze, ahhoz, hogy Zaják Rita kiugrása (az ÉSZ-esek szerint: árulása) ne jelentse egyértelműen azt, hogy ismét a Fidesz dirigál a tolnai megyeszékhelyen, az kellett volna, hogy megvalósuljon a gyakorlatban, amit a korábban harcos Fidesz-ellenes, ma már inkább csak ex-ellenzékinek mondható politikusnő a szavak szintjén ígért: hogy az értékei, lelkiismerete alapján szavaz, és nem a Fidesz, vagy Ács Rezső polgármester kénye-kedve szerint. Merthogy a legfontosabb és a legkényesebb ügyekben, amelyekben az ellenzékiek más álláspontra helyezkedtek, mint a Fidesz, Zaják Rita szavazatára számíthattak.

Pedig az alapján, amit Zaják korábban képviselt, ez nem volt egyértelmű. A helyi Fidesz, de lehet, hogy azon belül is Ács Rezső polgármester azonban tudhatott, legalábbis sejthetett valamit. Azt követően ugyanis, hogy Zaják tavaly, nőnapon kilépett Bombáéktól, a Fidesz és Ács ellentámadásba lendült.

Erkölcsi kérdések

És itt jön a személyes rész, e sorok írója akkor még az azóta megszüntetett/szüneteltetett Szekszárdi Vasárnap című önkormányzati hetilap megbízott főszerkesztője volt. Zaják kilépése után, 24 órán belül Ács Rezső – élve a Covid-járvány miatti vészhelyzetben, a Covid-dal összefüggő intézkedések miatt rá ruházott különleges felhatalmazással – egyszemélyi döntéssel feloszlatta a szerkesztőbizottságot. Majd annak az élére egy helyi, NER-közeli médiavállalkozót (papíron ex-médiavállalkozót) nevezett ki. Aki mondjuk tetteiben sok tekintetben nem, szavaiban sokat beszélt annak idején az erkölcsről. És itt nem csak arra, de főként arra gondolunk, hogy elég tetemes adótartozást tart a neve mellett nyilván a NAV mint az tavaly egy helyen napvilágot is látott. Kérdéses, hogy ezek után miért bízta meg őt ilyen közfeladattal a Fidesz és Ács Rezső.

Hosszú ideje nem kapunk erre a kérdésünkre választ a polgármestertől. És nyilván nem azért, mert mint meg is írtuk, a nem javuló egészségügyi állapotú Ács talán már nem is tud beszélni, és ezért vittek neki az egyik közgyűlésre szájról olvasni tudó jeltolmácsot a fideszesek.

A szerkesztőbizottság feloszlatása után bő két héttel, szombaton lesz ennek pont egy éve, a polgármester a cenzúrát minimum súroló intézkedésként leváltotta az önkormányzati lap főszerkesztőjét, e sorok íróját.

Az egykori LMP-s Zaják akkor még a Párbeszéd tagja volt. Nem sokkal később felfüggesztették a tagságát, végül a pártból is kizárták. Ő egy alkalommal sem emelt szót nyilvánosan a történtek miatt, e történtek miatt sem.

Másképpen is lehetett volna, és most már nagyon bánják

Zaják azóta az igazán fontos, komolyabb ügyekben, személyi és gazdasági kérdésekben egyértelműen a Fidesz képviselőivel együtt szavaz, az ÉSZ ellenében. Az egy év különállás után tehát egyértelműen ki lehet jelenteni. Így Zaják Rita gyakorlatilag biztosítja a Fidesz többségét, és számítanak is rá láthatóan.

Kevesen tudják azonban, hogy volt arra is esély, hogy Zaják Rita lecsússzon a befutó helyről. Hogy nem így lett, azt az ÉSZ-esek bánják leginkább, de erős üzenete van ennek az esetnek a közelgő választásra is.

Zaják ugyanis listáról került a közgyűlésbe, a végül két listás befutó hely közül övé volt a második. Részben amiatt, amit már megírtunk korábban, mert a Párbeszéd tudta segíteni, méghozzá nem kis összeggel, egymillió forinttal az ellenzék kampányát. A kérés az volt, hogy emberük, akkori párttagjuk, a helyi ellenzék egyik arca, Zaják kerüljön befutó helyre. Ő vezette a listát, emiatt egy olyan körzetben indult (indították), amit talán tényleg nem is nyerhetett meg. Zaják is ezt állítja, illetve azt még, hogy szerinte más ellenzéki még ennyit sem tudott volna ott elérni.

Egyénileg, és főleg Zaják szempontjából tehát egyszerűnek tűnik a helyzet. Ő nem indult a polgármesteri székért, habár korábban sokat dolgozott ellenzékiként és ambicionálta is ezt, de mögötte nem volt elegendő anyagi támogatás ahhoz, hogy egy kampányt sikeresen le tudjanak folytatni. Ő abban a körzetben, ahol indult volna, és ami egy jóval ellenzékibb körzet, nem indulhatott, mert más ÉSZ-es kapta meg, de ebbe is belement. És elvállalt egy nehezen nyerhető körzetet, cserébe tudta, hogy a lista első helyéről bekerül.

Épp, hogy csak vesztett, majd pont lemaradt, de akkor ez nem számított

Azt, hogy a listán ki legyen legelől, vagy előrébb, szintén megbeszélték. A Szabad Pécs felhívta Jantner Lászlónét, aki ÉSZ-es jelölt volt, és jelenleg is ÉSZ-es, és Bomba Gáborék támogatója, noha nem jutott be a közgyűlésbe. Sőt, ő az, aki pont lecsúszott erről, egyéniben és listán is. Ő lett volna a harmadik listás bejutó, ám végül csak két képviselő kapott a listáról az ÉSZ-ből mandátumot. Egyéniben pedig pár szavazattal maradt alul fideszes ellenfelével szemben. Ő azt mondta, hogy szó volt arról, hogy esetleg Zaják Rita csak utána következne a listán, ez felvetődött, de ő maga volt az, aki azt mondta, hogy a Rita ismertebb is politikusként, jobban is ambicionálja a képviselőséget, és a korábbi években a közgyűlésekben dolgozott ellenzékiként, állta a sarat és az ütéseket. Ezért akkor egyáltalán nem volt emiatt benne keserűség, nagyon örült, hogy nyert az ellenzék, el tudnak kezdeni egy komoly munkát a városért, és örült úgy is, hogy neki személyesen nem lett benne közgyűlési képviselői minőségben szerepe.

Illusztráció – Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere átadja az önkormányzati (polgármesteri) tanácsnoki kinevezésről szóló oklevelet Zaják Rita (Párbeszéd) képviselőnek, aki akkor még az ÉSZ-frakció tagja volt, ma már független, frakció nélküli képviselője Szekszárdnak – Fotó forrása: Ács Rezső hivatalos politikusi Facebook-oldala

Annál nagyobb volt a csalódottsága és a keserűsége, amikor már látszott, hogy Zaják Rita különutas politikába kezdett, és még inkább és végérvényesen egy évvel ezelőtt, amikor kilépett az ÉSZ-frakcióból. Szerinte, és több más, gyakorlatilag az összes többi ÉSZ-es szerint is Zaják azzal, hogy a listán kapott helyet gyakorlatilag odaadta a Fidesznek, saját sértettsége, esetleg vélt érdekei miatt (is), azzal azokat a választókat csapta be, akik az ÉSZ-listára szavaztak, akik a Fidesz leváltására szavaztak. Jantnerné és a többi ÉSZ-es szerint is akkor lenne tisztességes Zaják, ha lemondott volna a képviselőségről és ezzel a szépnek hangzó pozíciójáról és hatalmáról.

Unfair?

Zaják Rita lapunknak tavaly ősszel viszont azt mondta, hogy ha valami nem volt fair és igazságos, akkor az, hogy Bomba Gábor felvette a mandátumot, mégiscsak igényt tartott a listás helyre, miközben korábban azt mondta, hogy ő nem lesz képviselő, ha nem lesz polgármester, nem erre vállalkozott. Ezért csúszott le a befutó helyről az egyéni választást csak pár szavazattal elvesztő Jantner Lászlóné. Aki eredetileg a második volt az ÉSZ-listán, azaz még befutó. Bomba azonban elvállalta a képviselőséget.

Zaják azonban ott téved, hogy nem Bomba Gábor volt az elsősorban, aki, miután elveszítette a polgármester-választást Ács Rezsővel szemben, mindenáron képviselő akart lenni. A többi ÉSZ-es mondta azt, hogy ez egyértelmű, többeket nemrég megkérdeztünk erről és mind azt mondta, hogy az  fejükben szó sem volt róla, hogy pont Bomba ne legyen tagja a közgyűlésnek, aki vezetője volt és mozgatója az ellenzéki összefogásnak, ezt lapunknak most is elmondták a nyilatkozó képviselők és tagok.

Szólni, jegyzőkönyvezni, nem hagyni

De, hogy miért is csócsáljuk ezt az ügyet ennyire most? Nagyon más lenne a helyzet ma, ha eggyel több egyéni képviselője nyer az ÉSZ-nek, mondták ezt többen is a szekszárdi ellenzéki képviselők közül.

Nem, nem azért lenne más, hogy eben az esetben Zaják kilépése nem olvasztja el a közgyűlési mandátumelőnyüket, hanem azért, mert akkor Zaják nem jut be a közgyűlésbe. Egymillió ide, egymillió oda, akkor sem lett volna ott tag.

Akkor csak és kizárólag Bomba Gábor lett volna a listáról bejutó ÉSZ-es. Ha eggyel több egyéni képviselői helyet szereznek – és nem Zaják az értelemszerűen –, akkor Zaják Rita nem lett volna tagja a közgyűlésnek. És akkor nincs kilépés és nincs konfliktus, és nincs újbóli fideszes irányítás. És az ÉSZ-esek szerint akkor nem is úgy bukdácsolna rossz tanulóként a megyeszékhelyek és a tolnai városok képzeletbeli versenyeiben Szekszárd, ahogyan most teszik. Az ÉSZ szerint ennek a jelenlegi rút helyzetnek elsősorban az az oka, hogy a polgármesternek nincs igazi lobbiereje, de szerintük ezen nincs is mit csodálkozni sajnos.

Azért bosszús, csalódott és mérges most Jantnerné is, és több más ÉSZ-es is, mert úgy vélik, sőt meggyőződésük, hogy ha jobban a sarkukra állnak, akkor meg lehetett volna támadni (és meg is kellett volna) a 2019. őszi szekszárdi önkormányzati választás eredményét Jantnerné körzetében.

Idősek otthona

Az egyik urnás szavazóhelyen, egy idősek otthonában felmerült ugyanis, hogy olyanok és úgy is szavazhattak, akik már nem voltak teljesen tisztában azzal, hogy kire adják a voksukat, vagy hogy egyáltalán tudták, hogy van választás és ők is szavaztak. Ilyen gyanú felmerült az ÉSZ-esek körében, de végül nem lett belőle ügy, és azért nem, mert a szavazóbiztosok tulajdonképpen nem tudták ezt ellenőrizni. Ha nem hagyják ezt annyiban, és meggyőzik a számlálóbizottságba delegált képviselőjüket, hogy vállalja el a fellebbezésben való személyes részvételt, s annak minden vélelmezhető ódiumát, akkor, talán ennek következménye lett volna. Így viszont ennek esélyt sem adtak, miközben egy nagyon szorosan (tíz alatti szavazattal, a fideszes képviselő-jelölt által) megnyert körzetről volt szó. Az ő delegáltjuk azonban azt mondta nekik, hogy ő és a fideszes szavazóbiztos előre megegyeztek abban, hogyan járnak el ezen a sok szempontból érzékeny helyen és ahhoz mindketten tartották magukat. Az ÉSZ-esek visszaemlékezése szerint konkrétan a szavazás folyamatát nem követték figyelemmel.

Ami viszont nagyon érdekes az ÉSZ-tagok szerint, az az, hogy a választás éjszakáján ezzel a delegálttal Zaják Rita is beszélt telefonon, holott elvileg semmi köze nem volt ahhoz a körzethez, Jantnerné körzethez. Zaják Rita azt mondta nekünk, hogy ismerte a delegáltat, hallotta, hogy mi történt, s szeretett volna tájékozódni, tőle is. Zaják azt mondta, hogy az nemcsak spekuláció, hanem hazugság, hogy ő azért hívta volna fel a küldöttet, hogy a saját maga érdekében lebeszélje arról, hogy ügyet csináljon. Merthogy azok, akik látták, és néhány hangfoszlányt hallottak is Zaják telefonbeszélgetéséből, azt mondják, már akkor is furcsállták, hogy Zaják miért beszél egy másik képviselő körzetébe küldött delegálttal

Ők arra jutottak, hogy Zaják Rita azért hívta fel a küldöttet, hogy lebeszélje arról, hogy vállalja a fellebbezést. Merthogy – így okoskodtak utólag az ÉSZ-esek – ha mégis megóvják itt a választást, s igazat adnak nekik, s aztán sikerül hozniuk a körzetet, megfordítaniuk az eredményt, akkor Jantnerné képviselő lesz, közvetlenül bejut a közgyűlésbe, Zaják Rita pedig kiesik. Pont kiesik. És szerintük ezt a képviselőként tapasztalt, több választást megélt Zaják Rita nagyon pontosan tudta, összerakta fejben, és ezért telefonált már aznap este. Szerintük ez logikus és nagyon is reális, hogy így volt, mégha nem is bizonyítható. Ráadásul szerintük Zaják Ritáról kiderült az elmúlt egy-másfél évben, hogy nagyon ambíciózus, pozíció- és hatalomvágya felülírt korábbi elveket, s így nagyon is elképzelhető, hogy amikor rájött, hogy a körzetet az ÉSZ talán meg is nyerheti, akkor ő nem jut be, és ezt a lehetőséget szerintük Zaják mindenképpen szerette volna elkerülni.

Akkor azonban még senki sem tudta, hogy ennek (ha tényleg így történt) később nagyon komoly jelentősége lesz. És mivel megnyerték a választást Jantnerné pedig kibékült a helyzettel, örült a győzelemnek, mindaddig, amíg Zaják Rita nem hagyta ott az ellenzéket, ezzel az üggyel senki sem foglalkozott, eszükbe sem jutott.

Feltételezett történet, de így is tanulságos a delegáltak számára

Most azonban már nagyon bánják mindezt, és arra figyelmeztetnek, hogy az ellenzék megfigyelői, küldöttei, delegáltjai minden gyanús esetet jelentsenek, kérjenek róla ott és azonnal jegyzőkönyvet, és álljanak bele az eljárásokba. Ráadásul egészen biztos, hogy e szempontból minden idők legfeszültebb választása lesz, az ellenzék ugyanis nagyon nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy legyen minden körzetben delegáltjuk, akik számára komoly felkészítéseket és képzéseket tartanak.

Másképp látja és határozottan tagadja

Zaják Ritát is kérdeztük erről a részletről, természetesen. Ő azonban erre azt mondta, hogy ő úgy vette észre a választás éjszakáján, egy belső ÉSZ-es csetcsoportban, hogy dünnyögnek a delegáltjuk miatt, mondván miatta nem lesz felülvizsgálata a körzetnek, nem fellebbeznek, mert nem vállalja a tanúskodást, holott ez szükséges ahhoz, tanúra szükség van mindenképpen. Ő ezért hívta fel a szavazóbiztost, hogy tudakolódjon. Így tudta meg – magyarázta Zaják –, hogy a küldött azért nem akart beleállni ebbe, mert ő maga, ott, az otthonban, az előzetes, saját megegyezésüket rúgta volna fel a fideszes delegálttal, miközben azt ők, mindketten betartották, ezért nem ment bele abba, hogy fellebbezzenek. (Frissítés/javítás, március 26. szombat, 9.55: Zaják Rita reagálva cikkünkre, azt mondta, hogy az a telefonbeszélgetés, ami a szavazóbiztos és közte történt, nem a választás éjszakáján, 2019. október 13-án/14-én történt /ahogyan azt nekünk többen is állították, már ha egy beszélgetés történt és nem kettő/, hanem csak később, október 28-án, miután az ő érdeklődésére a szavazóbiztos visszahívta. És képernyőmentése szerint ő üzenetben érdeklődött azután a szavazóbiztosnál, hogy mi lehet az oka annak, hogy nem fellebbeztek, a szavazóbiztos ez után hívta fel őt. – Szerkesztői megjegyzés: Zaják Rita motivációjának és szerepének megítélése szempontjából van, mindenképpen lehet jelentősége annak, hogy ha nem aznap este, hanem csak később zajlott le a telefonbeszélgetés – mert ez a verzió azt a verziót erősíti, amit ő mondott az ÉSZ-esek feltételezésével szemben, hogy határozottan cáfolja, hogy le akarta beszélni a szavazóbiztost a fellebbezésről, vagy azt az álláspontot képviselte volna, netán ezért kereste, hogy nincs értelme a fellebbezésnek, mert számszerűen nem lesz több helyük a közgyűlésben. Cikkünk fő mondanivalója és oka szempontjából viszont nincs, hiszen az nem más, minthogy amennyiben egy szavazókörben, választási körzetben felmerül választási visszaélés vagy csalás gyanúja, akkor azt jelenteni és jegyzőkönyveztetni kell, és tanúskodni mellette, márpedig a legtöbb esetben valószínűsíthetően a szavazóbiztosok közül kerülhet(nek) ki praktikusan az(ok), aki(k)nek ezt tanúként vállalnia/vállalniuk kell.)

Azt Zaják Rita nagyon határozottan tagadta kérdésünkre, hogy ő erre biztatta volna a delegáltat, tehát arra, hogy ne fellebbezzen. És azt meg főleg tagadta, hogy ezért hívta volna fel a küldöttet, hogy lebeszélje őt az eljárásról, mondván felesleges beleállnia ebbe, mert az ÉSZ-nek semmiképpen sem lesz több mandátuma, ha megfellebbezik a körzetben a választást ha nem.

És ez egyébként tényleg így is van, mit mondtuk is, azaz az, hogy létszámban, a képviselői helyek elosztásában nem lett volna semmi különbség.

Csak egy helyet érintően lett volna személyi változás.

Ez a cikk a Helyközi Járat együttműködési program keretében valósult meg, ami a Partizán támogatásával jött létre, hat magyar szerkesztőség közös projektjeként. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, írd meg nekünk a helykozijarat@gmail.com címre.

A Szabad Pécs eddigi cikkei, amelyek a Helyközi Járat média-együttműködési program keretében jelentek meg ITT OLVASHATÓK.

KategóriákMETÁL