Folytatódott az előző önkormányzati időszakkal kapcsolatos átvilágítások sora Pécsett. Ennek következtében újabb feljelentést tehet a pécsi városvezetés egyetértésével egy pécsi önkormányzati cég vezetője. A feljelentés – mint arról tegnap az országos sajtóban is, először az RTL hírportálján írtak – ezúttal Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, a parlament Kulturális Bizottsága alelnöke feleségét érinti.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Mint az köztudomású, Péterffy Attila ellenzéki pécsi polgármester már választási kampányában megígérte 2019-ben, hogy győzelme esetén átvilágíttatja a várost és cégeit, hogy véget vessen a fideszes lopásnak, a közvagyon zabrálásának.

A mostani esetről dr. Martin Zoltán pécsi ügyvéd közösségi oldalán számolt be. Az átvilágítás keretében történt meg a Pécsi Kommunikációs Kft. (PKK) megvizsgálása is, ezt a munkát Martin Zoltán végezte el átvilágító ügyvédként. Bár a munka 2019 decemberében kezdődött, még mindig felmerülnek friss adatok is.

Szerződéskötés Hoppál Péter feleségével

A vizsgálódás eredményeként újabb feljelentést nyújthat be a jelenlegi ügyvezető gazdasági csalás bűncselekményének gyanúja miatt, hangsúlyozza az ügyvéd. Szerinte annak nyomán a rendőrség a napokban el is kezdheti a nyomozást. A feljelentés szövege szerint 2016. január 1-jén kötött az akkori ügyvezető határozatlan időre megbízási szerződést egy országosan ismert, volt államtitkár, zenekedvelő pécsi fideszes politikus, Hoppál Péter egyik hozzátartozójával, konkrétan a jelenleg magyar–némettanárként dolgozó feleségével, korrektori feladatok ellátására.

Ezt a szerződést 2018. május 31-én, közös megegyezéssel megszüntették. A szerződés szerint a megbízott feladata a Pécsi Kreatív Központ Kft., a későbbi PKK Kft. ügyfeleitől megrendelt, nyilvánosságnak szóló hirdetmények, marketing és kommunikációs eszközök szövegeinek korrektúrázása volt, havi bruttó 250 ezer forintos díjazással.

Nyoma sincs a szerződés teljesítésének

Mindezzel nem is lenne semmi gond, érvel dr. Martin, a baj ott kezdődött, amikor kérte, hogy mutassák meg neki azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a szerződést teljesítették. Ám többszöri nekifutás ellenére is maradt az a különös helyzet, hogy a PKK-nál egy papírfecnit sem lehetett fellelni két év alatt sem, ami igazolta volna, hogy a szerződést a megbízott szerződésszerűen teljesítette volna, noha a szerződés részletesen előírta a teljesítés szabályszerű igazolásának szükségességét minden hónapra.

Ennek ellenére a havi 250 ezer Ft-os megbízási díjakat havonta kifizették.

A szerződés szerint ugyanis a megbízási díj a megbízott által nyújtott szolgáltatások határidőre történő hibátlan teljesítését és megrendelő részéről történő elfogadását, valamint a nyújtott szolgáltatásoknak a megrendelő általi igazolását követő hónap 10. napjáig banki munkanapon belül fizetendő átutalással a megbízott által átadott adatok alapján történik.

Tehát az általános szerződési gyakorlatnak és a szerződés szövegének megfelelően a megbízottnak teljesítési igazolást kellett volna készíteni, mellékelve a megbízott által elvégzett munkát tanúsító dokumentumokat. Ezt átadja a megrendelőnek, aki aláírásával igazolja az elvégzett munka teljesítését a teljesítési igazolás címet viselő iraton. Ezt követően kerülhet sor a havi megbízási díj kifizetésére a szerződésben foglaltakból következően.

Több mint hétmillió

Mindez a jogi vélekedés szerint összesen 7 millió 250 ezer forint kárt okozott a pécsi cégnek,és ezen keresztül a pécsi polgároknak, érvel dr. Martin, hiszen az ő adójukból kellett ezt az összeget kipótolni a városnak, amikor a cég következő évi önkormányzati támogatását folyósították. Dr. Martin Zoltán úgy véli, hogy ekkora pénzből sok hasznos célt lehetett volna megvalósítani Pécsett.

Amikor Hoppál vizsgálódott, ez nem tűnt fel

A Szabad Pécs fontosnak gondolja megjegyezni, hogy a korábbi, a Fidesz által vezetett önkormányzatnál 2017-ben már lezajlott egy átvilágítás, amit Hoppál Péter fideszes képviselőre bíztak akkor, amikor az adósságválság miatt kormányzati „gyámság alá helyezték” Páva Zsolt polgármestert. Érdekes, hogy Hoppál Péter akkor nem vette észre, hogy felesége szerződésével kapcsolatban nincs minden rendben az önkormányzati cég dokumentumai között.

Hoppál szerint hazug rágalmakat terjesztenek feleségéről

Közösségi oldalán a hírre reagálva Hoppál Péter megjegyezte: „felháborító, hogy miközben ma Magyarországon mindenki azon dolgozik, hogy országunk ne sodródjon háborúba, hogy megőrizzük a magyar emberek biztonságát, segítsünk a menekülteknek, Pécsett most az a legfontosabb a baloldalon, hogy egy tisztességes szakembert rágalmakkal besározzanak politikai haszonszerzés céljából. Megtettük és elindítottuk a szükséges büntetőjogi lépéseket, mert nem hagyom, hogy hazug rágalmakat terjesszenek a feleségemről!”

Dr. Martin Zoltán szerint azonban szó sincs hazug rágalmakról, minden állítását bizonyítani tudja, az átvilágítás hitelességét nem lehet kétségbe vonni.

KategóriákMETÁL