Viszonylag ritkán említik Pécset a dél-amerikai sajtóban, mi most mégis több cikkre bukkantunk. A kontextus nem túl pozitív, ugyanis arról írtak, hogy egy városunkban tanuló hallgatót súlyosan bántalmaztak az utcán. 

A cikk a hirdetés után folytatódikAz eset egy hónappal ezelőtt, október 24-ére virradó hajnalban történt. A pécsi sajtóban, az egyetem vagy a rendőrség kommunikációjában ez a hír korábban nem jelent meg.

Az említett külföldi cikkekben (amiket az érintett kérésére, könnyű beazonosíthatósága miatt nem linkelünk) idegengyűlöletről, gyűlölet-bűncselekményről és több, furcsa és problematikus körülményről volt szó, amelyek tisztázása miatt megkerestük az érintett hallgatót, az egyetemet és a rendőrséget. 

A 19 éves hallgató elmondta, hogy ebben a tanévben kezdett el egy külföldieknek szóló ösztöndíj-program, a Stipendium Hungaricum keretében Pécsen tanulni. Kollégiumban lakik, és nagyon tetszik neki a város és Magyarország. Az eset kapcsán elmondta, hogy több – szintén külföldi – hallgatóval az egyik pécsi szórakozóhelyen voltak, amikor a társaság két lánytagját egy magyar fiatalokból álló társaság zaklatni kezdte. Ekkor páran más helyszínre mentek, majd onnan, már hajnalban, négyen indultak vissza a kollégium felé. A szórakozóhely közelében, a nyílt utcán ismét összefutottak a zaklatók 5-6 fős csoportjával. Ezek közül az egyik minden különösebb előjel nélkül hozzájuk lépett, megütötte az egyik külföldi fiút. Ezután dél-amerikai fiút – aki egyébként az este folyamán alkoholt egyáltalán nem fogyasztott – állon ütötte. Az egyetemisták kiabáltak és a kollégiumba menekültek, ahol próbáltak segítséget kérni a portástól. A Szabad Pécsnek nyilatkozó hallgató szerint a portás nem igazán foglalkozott a vérző, kiabáló fiatalokkal. A mentőket és a rendőrséget ők riasztották. Mire azok kiértek, a másik szolgálatban lévő, és angolul valamelyest beszélő portás is visszatért, aki próbált a fordításban segíteni. Úgy tudjuk, hogy a magyar fiatalokból álló csapat az este folyamán más külföldi kollégistákat is megtámadott. 

Négy csavar

A dél-amerikai fiúnak nagyon fájt az álla, így további vizsgálatok miatt a mentősök bevitték a kórházba. Ott újra megvizsgálták, CT-t és röntgent javasoltak, de mivel a hallgatónak ekkor még nem volt tisztázott biztosítási státusza az egyetemista nem kérte ezeket. A fogászati és szájsebészeti klinikára irányították, ahol másnap felvették az osztályra, majd meg is műtötték. Négy csavar került a törött állkapcsába, hetekig nem tudta teljesen kinyitni a száját és csak folyékony táplálékot tudott magához venni.

A hallgató azt is elmondta, hogy a kórházba szállításának és az először felírt gyógyszereknek a költségeit neki kellett rendeznie, mivel ekkor még nem volt biztosítása. Ehhez ugyanis érvényes tartózkodási engedéllyel kell rendelkezni. Bár ezt már szeptember 20-án kérelmezte, csak majdnem két hónappal később, november 9-én kapta azt meg az idegenrendészeti főigazgatóságtól (korábban: bevándorlási hivatal). A később felmerülő költségeket (műtét, kórházi ellátás) már nem neki kellett fizetnie. A hallgató annyit még elmondott, hogy összességében nagyon elégedett az egyetem hozzáállásával. Egyedül a kollégiumi portással és azzal volt problémája, hogy a 24 órás angol nyelvű ügyelet (a kollégiumi szerződésben foglaltakkal ellentétben) korábban sem mindig teljesült.

Megkerestük az egyetemet az esettel kapcsolatban. Azt mondták, hogy az ügyben belső vizsgálatot folytatott le a PTE, amely megállapította, hogy a portahelyen tartózkodó portás az angol nyelvű segítségkérést nem, illetve félreértette. Angolul jól beszélő társa akkor ért vissza a járőrszolgálatról, amikor a mentők, rendőrség már megérkezett, ekkortól viszont segítette a kommunikációt, fordított a mentősök és a rendőrök számára, ami hatékonyabbá tette az ellátást és a jegyzőkönyv felvételét. Azt hangsúlyozták, hogy nincs közelmúltbeli, hasonló esetről tudomásuk, de a Pécsi Tudományegyetem vezetése minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a külföldi hallgatókat minél jobban elfogadják, befogadják hazánkban. Többek között ezt a folyamatot segítik a PTE Nemzetközi Igazgatóság programsorozatai (így például a Nemzetközi Tavasz, vagy a Nemzetközi Ősz), illetve Miseta Attila rektor az első, napvilágra került ilyen eset után nyílt levelet fogalmazott meg a lakosság felé. (2020. márciusában, a magyarországi járvány elején, egy ázsiai lányt inzultáltak Pécsen. – a szerk.)

Az esethez azt is hozzátették, hogy a vonatkozó jogszabály alapján az ügyben érintett hallgató már jogosulttá vált a magyar egészségügyi szolgáltatások igénybevételére a hallgatói jogviszony létesítésétől. Ennek megfelelően térítésmentesen el is látták őt a kórházban. 

Ami ennek ellenére furcsa, és erre nem tért ki az egyetem a válaszában, hogy akkor mégis hogyan fordulhatott az elő, hogy a kórházba szállítás költségeit mégiscsak a hallgatónak kellett rendeznie? Amit aztán – információink szerint – az egyetem utólag megtérített.

Nonstop segítség

Azt is megkérdeztük, hogy nem tervezik-e esetleg éjjel-nappal hívható angol nyelvű segítségnyújtó vonal bevezetését? Azt a választ kaptuk, hogy a PTE vezetésének szakmai javaslatokon alapuló döntése nyomán idén tavasszal megalakult az Egyetembiztonsági Osztály, amely a klasszikus vagyonvédelmi, rendészeti feladatok mellett célul tűzte ki a hallgatók, munkavállalók irányába prevenciós és áldozatsegítő tevékenység, azonnali segítségnyújtási szolgáltatás bevezetését, non-stop elérhető Biztonsági Központ kialakításával, segélyvonal működtetésével. A PTE Biztonsági Központjának koncepcióját a közeljövőben tárgyalja az egyetem vezetése.

Egyébként ilyen angol nyelvű segélyvonal működik Magyarországon, erre vonatkozó információ a PTE nemzetközi oldalán is található.

Még nyomoznak

Bár a rendőrség gyakran ad ki közleményben viszonylag részletes leírásokat hasonló és hasonló szakaszban lévő bűncselekményekről, ebben az ügyben csak szűkszavúan nyilatkoztak a nyomozás érdekeire hivatkozva. Annyit árultak el, hogy garázdaság miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság és az eddig beszerzett adatok alapján két pécsi férfit hallgattak ki gyanúsítottként a nyomozók. Hozzátették még, hogy „a tényállás teljes körű feltárásához szükséges nyomozati cselekmények folyamatban vannak”. Tehát a nyomozás, a külföldi cikkek állításával ellentétben jelenleg nem gyűlölet-bűncselekmény gyanúja miatt zajlik.

Úgy tudjuk, hogy közvetlenül az eset után több társát is megkeresték, az érintett külföldi hallgatót és két másik szemtanút pedig a héten hallgatja meg a rendőrség.

KategóriákMETÁL