A rendőrörsön töltötte a csütörtökre virradó éjszakát Heindl Péter pécsi civil jogvédő és Simon Wintermans, a sokak által ismert pécsi holland, mert feljelentették őket rongálásért. A „rongálás” alatt a feljelentő a kormány által kihelyezett óriásplakátok „átírását” értette.  Rajtakapták őket, igaz, nem is titkolták tettüket – sőt. A meghekkelt plakátokról ebben a cikkben írtunk. Majd azt is megírtuk, hogy sokáig nem tűrték a megrendelők(?) az átfestett (kijavított?) plakátok látványát.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉvek óta dekorálja a kormány által kirakott óriásplakátokat, mondja Heindl Péter, hiszen ezeknek már a kihelyezése is alkotmány- (alaptörvény-)ellenes. Nyilvánosan tette, hangsúlyozza, nem titkolva, a Facebookon vagy a sajtóban is vállalva a tettét. Az utóbbi években ez nem vont eljárást maga után. Legutóbb néhány napja számolt be tíz-tizenegy óriásplakát „átírásáról”. 

Közbelépett a rendőrség

Egy újabb akciósorozatot azonban félbeszakított a rendőrség és az elmúlt éjjel több órát az őrsön töltött másodmagával, Simon Wintermans-szal, mert rongálásért feljelentést tettek ellenük. Heindl Péter hangsúlyozza, hogy nem hagyja abba, ugyanis elfogadhatatlannak tartaná, hogy ne tegyen semmit a törvénytelen állami kampányolás ellen. Ez nem játék: a szabad választáshoz való jog és a politikai véleményre tekintet nélküli egyenlő bánásmódhoz való alkotmányos jog felszámolása a szabadság fölszámolása is egyben, érvel. Addig kell csinálni a tiltakozást polgári engedetlenséggel, jogi beadványokkal, perekkel, amíg véget nem vetnek ennek a jogállamban megengedhetetlen, Magyarországon 2010 óta általánossá vált és mára óriásira nőtt állami beavatkozásnak.

A Nemzeti Választási Bizottsághoz benyújtott kifogását elutasították

Közben folynak az általa kezdeményezett jogi eljárások: a Nemzeti Választási Bizottsághoz benyújtott kifogását, amelyet a „Magyarország előre megy! Nem hátra” feliratú kampányplakátokkal kapcsolatban nyújtott be, és amelyről a Szabad Pécs nemrégiben tudósított, tegnap elutasították. A Bizottság nem találta sérelmesnek sem az állami kampányolást, sem az állam által finanszírozott kampányolást, sem az állam és a kormánypártok kampányolásának egyértelmű összefonódását. Három napon belül ügyvédi képviselettel a Kúriának benyújtott jogorvoslati kérelemmel folytathatja az állam által megsértett alapjogai védelmét, mondja Heindl Péter.

A falvakban csak kormányplakátok vannak

Egy hónap múlva választás és a baranyai falvak jó részében nincs más hirdetmény, mint a kormány kampányplakátjai. Azok viszont még a legkisebb, néhányszázfős falvakban is lógnak a villanyoszlopokon. Ez lenne a szabad választás? – teszi fel a kérdést Heindl.

KategóriákMETÁL