Az oktatás egyeztetések nélküli átalakítása elleni országos középiskolai tiltakozó akciót hirdettek holnapra, azaz péntek 13-ára. A Szabad Pécs információja szerint Pécsett van olyan intézmény, amely azt jelezte előre, hogy a szülőktől kérni fogja az igazolást, ha a gyermekük nem megy be pénteken az iskolába. Több városban szerveznek a diákoknak holanpra alternatív programot, Pécsett az Emberség Erejével Alapítvány fogadja a bojkottban részt vevőket.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem ért egyet a köznevelési törvénnyel, és az oktatás egyeztetések nélküli átalakításával, ezért országos középiskolai tiltakozó akciót hirdetett a Diákszolidaritás Akció és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete péntek 13-ára. Több más támogató-csatlakozó platform, csoport, szervezet is van még mellettük, amelyek kiállnak a szabad oktatásért, aHang, a Szabad Egyetem, a Szabad Terek, az Emberség Erejével, az Auróra Közösségi Tér és a Szabad Oktatást Csoport.

Az aHang platformon a Szabad Egyetem és a szülők tiltakozásához már 11 000 aláíró csatlakozott, azzal, hogy szeptember 13-án újra kiállnak a szabad oktatásért!

Az országos iskolai bojkottra felszólítók szerint olyan változtatásokra van szükség, ami

a diákoknak megfelelő képzést biztosít,

a pedagógusok munkáját támogatja,

a szülőknek pedig garanciát jelent, hogy rábízhatják gyerekük fejlesztését az oktatási rendszerre. 

Az Országos Diáksztrájkkal a szervezők és a résztvevők az elégedetlenségüknek és csalódottságuknak adnaj hangot, de mint írták, szeptember 13-ával van még egy céljuk: alternatívát mutatni. A Szabad Egyetem, a Szabad Terek és az aHang főszervezésével alternatív tanítási órákat szerveztek, hogy a tiltakozás mellett hangsúlyozzák a tudásátadás fontosságát is.

Szeretnék, ha a tanárok, a szülők, és minden iskolában dolgozó melléjük állna!

Arra kérik a diákokat, ne menjenek iskolába

Arra kérnek minden diákot, hogy ne menjenek iskolába, és ha tehetik, helyette menjenek el valamelyik csatlakozó eseményükre, amelyet vagy az

ahang.hu/diaksztrajk oldalon, avagy a Facebook-eseménynél találhatnak meg.

A tanároktól pedig azt kérik, hogy ne tartsanak órákat, helyette tartsanak fórumokat a bent maradó diákoknak, beszélgessenek a demokráciáról, szervezzenek valamilyen programot, vigyék ki a diákokat az udvarra, stb.

Budapest mellett még két vidéki városban, Szombathelyen és Pécsen is lesznek egész napos alternatív tanítási órák.

Pécsett az Emberség Erejével Alapítvány volt olyan bátor, hogy felvállalta az alternatív iskolai nap megszervezését. Facebook-os bejegyzésükben azt írták, hogy az oktatáspolitika iránya, a köznevelési törvény legutóbbi módosítása szerintük (is) zsákutcába vezetnek. A változáshoz a diákok, a tanárok, az iskolavezetők, a szülők és a szakmai szervezetek közös cselekvésére van szükség! Ezért ők is csatlakozunk a szeptember 13-i Országos Iskolasztrájkhoz.

Az Emberség Erejével Alapítvány csapata pedig azt vállalta, hogy olyan iskolán kívüli foglalkozásokat szervez szeptember 13-ra, amelyek segítik a jó célt, és még érdekesek is.

Izgalmas társasjátékokkal, mozizással és beszélgetéssel, szabad festéssel várják az olyan, 13 és 16 év közötti diákokat, akik a diákönkormányzat tagjai iskolájukban, vagy egyszerűen csak érdekli őket mi történik az oktatásban. 

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet ezen a linken lehet megtenni.

A szülő igazolja?

Mindeközben a Szabad Pécs azt hallotta, hogy a legtöbb pécsi iskolában inkább kivárnak, nem mondtak semmit arról, hogyan állnak hozzá a “diáksztrájkhoz” (ami valójában bojkott), és majd meglátják, mennyi hiányzó lesz.

Volt viszont olyan iskola is, például a Leőwey Klára Gimnázium, ahol az igazgató előzetesen arról tájékoztatta a tudomásunk szerint az osztályfőnököket, hogy a szülőknek kell igazolniuk, ha a gyerekük nem megy iskolába pénteken. Ezt egy felháborodott szülő jelezte nekünk, de már csak az iskolai tanítási időt követően, aztán más források is megerősítették, hogy lehetett ilyen utasítás, amelyben az igazgató azt írta körbe, hogy a gimnázium házirendje alapján a hiányzást szülői igazolással lehet majd igazolni.

Lapunk ezt hallva beszélt a PDSZ pécsi ügyvivőjével, Nagy Erzsébettel és egy jogásszal is, mindketten azt mondták, hogy a tiltakozó akció/bojkott nem a sztrájk törvény hatálya alá tartozik, mert a diákok nem munkaviszonyban állnak az iskolával. A bojkott a diákok véleménynyilvánítása, amihez az Alaptörvény 61. paragrafus (1) bekezdése a kiskorúaknak is biztosít jogot, szülői beleegyezés nélkül is.

                                   A DIÁKOK 6 PONTJA

Követeljük, hogy:

1.

az intézményvezetők kinevezésénél a tanároknak és a helyi szülői, diák közösségeknek legyen véleményezési és egyetértési joga;

2.

több pénz jusson az oktatásra az éves költségvetésben, és ez az évek során a GDP-vel arányosan növekedjen,

3.

emeljék a pedagógusok, iskolatitkárok, az oktatást közvetlenül segítő munkakörben dolgozók fizetését;

4.

ténylegesen vonják be a szakszervezeteket, civilszervezeteket a törvényalkotásba;

5.

csökkentsék a lexikális tananyag mennyiségét, a diákok és a tanárok túlterheltségét, legyen alacsonyabb az óraszám és kevesebb az adminisztráció;

6.

legyen szabad tankönyvválasztás.

KategóriákMETÁL