Ha nem is akkorra, amikorra ígérték (13 óra), de szombat délutánra, négy órára 100 százalékos lett a baranyai választókerületekben a múlt vasárnapi választás szavazatainak feldolgozottsága. Baranyában volt olyan körzet, ahol a kutyapárti és a független jelöltre leadott szavazatok akár eggyel több ellenzéki egyéni győzelmet érhettek volna.

A cikk a hirdetés után folytatódikNagy Csaba, Hargitai János, Hoppál Péter és Mellár Tamás. Ugyanaz a négy név és négy politikus, akik 2018-ban is egyéni képviselői mandátumot nyertek.

Habár fideszes újságok (pl. Pécs Aktuál) az utolsó pillanatig utalgattak arra, hogy Kővári Jánosnak még van matematikai esélye, de nyilvánvalóan ők is tudták, hogy az esély tényleg csak matematikai. Mellár mintegy 250 szavazattal vezetett a vasárnapi magyarországi, lakhely szerinti szavazatok összeszámolása után, így csak az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók szavazataira vártunk, ezeket egy-egy pécsi szavazókör szavazataihoz öntötték hozzá.

És az történt, amire logikusan számítani lehetett, és amit lapunk többször is leírt: Mellár Tamás előnye jóval kényelmesebbé, magabiztosabbá válik majd, míg Hoppál Péter nagyon magabiztos, kb. 2500 fős, behozhatatlan előnye jócskán olvad. És ez így is lett, Hoppál is, Mellár is végül több, mint ezer szavazattal nyerte meg a választást.

Az már a választás előtt sem volt kérdés igazából, hogy a két Pécsen kívüli baranyai körzetben fideszes győzelem születik majd. Nagy Csaba és Hargitai János győzelmét semmi sem veszélyeztette.

Mellár Tamás 22 710 (44,01%) szavazótól kapott bizalmat, Kővári János pedig 21 557 (41,78%) voksot gyűjtött be. Hoppál Péter 22 898 (44,41%) szavazatot kapott, Szakács Lászlóra pedig 21 226 (41,17%) voksolt. Hoppál és Szakács közt tehát nem volt végül 1700 szavazat különbség sem (ami persze magabiztos győzelem még így is), de Hoppál Péter a lelke mélyén azért biztosan örül annak, hogy a választókerületében egy kiugrott pécsi városházi ellenzéki (Hencsei Zsolt, 837 voks) és egy kutyapárti (Martos Csongor, 2 099 szavazat) induló is volt.

Mellár Tamás percekkel ezelőtt így köszönte meg a szavazók bizalmát: „Köszönöm a választóknak, hogy ismét bizalmat szavaztak nekem! Köszönöm az aktivistáknak, akik hóban, fagyban fáradhatatlanul kampányoltak! Köszönöm az ellenzéki pártoknak és szervezeteknek, hogy mellém álltak! És végül, de nem utolsó sorban köszönöm a családomnak, hogy mindig, mindenben támogattak!

KategóriákMETÁL