Sőt, egyikük ellenzéki: Keresztes László Lóránt a fenntartható fejlődés bizottságot vezeti elnökként a következő négyéves ciklusban az új magyar parlamentben.

A cikk a hirdetés után folytatódikHoppál Péter is büszkén jelentette be ma, az új parlament alakuló ülésének napján a Facebookon, hogy a kulturális bizottság alelnöki tisztségére kapott bizalmat. Persze, nem is Hoppál Péter lett volna, ha nem szúr egyet oda rögtön “a baloldalnak”, mondván, az eskütétel után az ellenzéki képviselők kivonultak a parlamentből, ami azt jelenti szerinte, hogy a parlamenti képviselőségért járó pénz, az kell, a munka azonban már büdös nekik.

No, persze, kérdés, mit értünk munka alatt, hiszen végül csak egy képviselő volt, aki – előre bejelentetten – nem tette le az esküjét a mai napon, mégpedig Hadházy Ákos, akire azt nem lehet mondani, hogy nem dolgozott az elmúlt négy évben, igaz, amint azt több helyen is elmondta, ő nem vagy nem kizárólag a saját választókerület képviseletét tartja elsődleges feladatnak abban a helyzetben, amilyenben van immár jó ideje szerinte az ország, hanem – véli – egy parlamenti képviselő dolga, hogy országos ügyekkel foglalkozik, az ország jobbítása érdekében. Ezért is vállalta fel a korrupciógyanús ügyek bemutatását, amihez a paripát és fegyvert a képviselői fizetése és utazási kerete adja, ugyanakkor emiatt nem is vállalt és nem vállal parlamenti tisztségeket.

Nem beszélve arról – ha már munkakerülőknek írta le Hoppál Péter az alakuló ülést az eskütétel után elhagyó ellenzékieket –, hogy sokszor és régóta mondják azt, mind a parlamenti munkára, mind a városi közgyűlésekre, hogy az már a színjáték, az előadás, és hogy az érdemi munka a bizottságokban zajlik, itt is- ott is. Ha így nézzük, akkor Keresztes László Lóránt biztosan jelentkezett munkára, mert ellenzékiként bizottsági elnöki tisztséget kapott és vállalt el – habár ő az előző négyéves ciklusban, az ülésteremben is jól teljesített, ha csupán a számokból indulunk ki, a legtöbb felszólalás hozzá volt köthető az összes baranyai parlamenti képviselő közt, igaz, ő az LMP parlamenti frakciójának vezetője is volt. Ezen a poszton váltás jön, Ungár Péter lesz a zöldpárti főszónok. Keresztes László Lóránt viszont a következő négy évben a fenntartható fejlődés bizottságot vezeti elnökként az új magyar parlamentben.

Ugyancsak a házelnöknek ismét megválasztott Kövér László javaslatára bizottsági elnök lett Hargitai János. A baranyai KDNP-s politikus a Mentelmi bizottságot vezetheti, az elmúlt ciklus után a következő négy évben is.

A korábban, Páva Zsolt polgármestersége idején a háttérből a szálakat mozgató, Pécs valódi irányítójának is kikiáltott Bánki Erik is ismétel. Újra ő vezetheti a parlament gazdasági bizottságát, ami kétségtelenül az egyik legfontosabb pozíció a T. Házban.

Bánki Eriknek a jövő héten viszont nemcsak a parlamentben lesz olyan dolga, amire oda fogunk figyelni, mint EBBEN a cikkben meg is írtuk, hanem a Volvo-gate néven elhíresült korrupciós ügy miatt indult tárgyaláson is, Kaposváron, mivel a törvényszék – helyt adva ezzel a Tüke Busz Zrt., mint sértett jogi képviselője indítványának (is) – tanúként idézte a soron következő, május 10-i tárgyalásra a fideszes politikust.

Címkék:
KategóriákMETÁL