Új koncepció szerint választott Orbán Viktor területfejlesztési kormánybiztosokat, így gyakorlatilag a Dél-Dunántúl fejlesztési stratégiájáért eddig felelős Mikes Évát leváltották. Ahogyan a másik három korábbi kormánybiztos sem folytatja.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Egyikük, Navracsics Tibor azonban az uniós források mellett a területfejlesztésért felel majd, immáron miniszteriu szinten, ami azt is jelenti, hogy egy uniós forrásokkal foglalkozó, és egy területfejlesztési ügyeket vivő államtitkára is lesz a következő négy évben a miniszternek.

2020 őszén újonnan négy régiós magyarországi gazdaságfejlesztési zónát alakított ki a kormány, amelyeknek a komplex fejlesztéséért felelősöket neveztek ki. Dr. Mikes Éva is a négy kormánybiztos egyike volt, ő kapta feladatul a Dél-Dunántúl komplex fejlesztését. Ami testhez álló feladat volt, hiszen amellett, hogy Mikes Éva a rendszerváltás utáni időszakban alpolgármester is volt Pécsett, később, az I. Orbán-kormány idején területfejlesztési államtikárként is 

A felelősök kormánybiztosi posztot kaptak, őket, az erről szóló jogszabály szerint a miniszterelnök nevezte ki, és – mivel a jogszabály nem változott e tekintetben –, az új komplex területfejlesztési kormánybiztosokról is Orbán Viktor döntött.És a mai Kormányinfón be is jelentették, hogy kik lesznek a kormánybiztosok, így vált nyilvánossá, hogy Mikes Éva helyett Móring József kapta meg a Dél-Dunántúl fejlesztését. Ő egyébként egy Somogy megyei, azon belül is Marcali és térségéért felelős országgyűlési képviselő. Merthogy e téren történt koncepció-váltás: a jövőben a kormánybiztosi feladatokat (nyilvánvalóan kormánypárti) országgyűlési képviselők viszik. Magyarán nem leváltásról van azért itt elsősorban szó, hiszen Mikes Éva nem országgyűlési képviselő, aktívan nagyon régóta nem is politizált. Mindemellett dr. Mikes Éva a Pécsi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumának tagja, egyetemi kurátori munkája nyilvánvalóan folytatódik majd.

Más kérdés, hogy az ország legnagyobb választókerületét képviselő fideszes Nagy Csaba nem kapta meg ezt a feladatot. Amiben akár annak is szerepe lehet, hogy valami miatt nem akarta ezt a feladatot Orbán Viktor Nagy Csabára bízni, lehet annak is szerepe, hogy Móringot alkalmasabbnak tartja nála, akár annak is, hogy az előző időszakban baranyai kormánybiztosa volt a Dél-Dunántúlnak, és most akkor egy másik megye kapja meg ezt a lehetőséget (más kérdés, hogy itt már teljes parlamenti ciklusról lehet szó, míg az előző időszak kb. másfél évet ölelt fel), de a politikai matematikába az is beleférhet, hogy kellett adni kormánybiztosi posztot a KDNP-nek is, hiszen Móring KDNP-s országgyűlési képviselő, míg a többiek fideszesek.

A dél-alföldi régió területfejlesztési biztosa például Bányai Gábor, aki Kiskunhalas és térségének az országgyűlési képviselője. A koncepcióváltás tartalmi és számszerűsíthető változtatással is jár, a jövőben nem négy, hanem öt kormánybiztos dolgozik majd, eddig nem említettük Szabó Tündét, Czunyiné Bertalan Juditot, illetve Láng Zsoltot, de ők is feladatul kaptak egy-egy zóna fejlesztését.

Beszéltünk csütörtökön kora este Mikes Évával, aki azt mondta a Szabad Pécsnek, hogy az előző időszak munkája lezárult, most új kormány van, új miniszterekkel, új államtitkárokkal, és például a területfejlesztési kormánybiztosokra vonatkozó új koncepcióval. Azzal amúgy ő egyetértett, hogy a ciklus végén, annak utolsó évében végül nem döntöttek a régiós komplex területfejlesztési stratégiáról (úgy volt ugyanis, hogy kormánydöntés lesz róla, de nem kerültek ezek a koncepciók vagy stratégiák végül a kormány elé – a szerk.), ők is elkészítették a magukét, nagyon sok munkával, nagyon sok szereplő, többek közt az egyetemek és a kamarák bevonásával, a stratégia felkerült a Miniszterelnökséghez is. Arra a kérdésünkre, hogy bízik-e abban, hogy azt figyelembe veszik majd a jövőben, illetve legalább részben megvalósulhat, Mikes Éva úgy felelt, hogy ez nem érzelmi kérdés, ő egyértelműen és kizárólagosan szakmai feladatként tekintett a stratégia kidolgozására, az pedig szintén szakmai kérdés, de már az utódja, illetve a minisztérium és államtitkár döntési kompetenciája lesz, hogy használják-e, felhasználják-e az általuk letett szakmai anyagot. 

KategóriákMETÁL