December 4-én, hétfőn, 14 órakor nyílik meg a „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című kiállítás a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE ÁOK) új elméleti tömbjének aulájában. Karikó Katalin, a világhírű, immár Nobel-díjas magyar biokémikus egyetemi dokumentumai mellett a legérdekesebb, tudományhoz kötődő kitüntetései szépségét is megmutatja a Szegedi Tudományegyetem által gondozott kiállítás, amely december 4. és január 19. között tekinthető meg Pécsett.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A kiállítás szegedi megnyitóján Széll Márta, biológus  így fogalmazott:
„Covid-19 pandémia megfékezésében kulcsszerepű mRNS-alapú vakcinák kifejlesztése irányította a világ figyelmét Karikó Katalinnak a hírvivő RNS-sel kapcsolatos felfedezései jelentőségére. A koronavírus okozta járvány arra is rádöbbentette az embereket, hogy a jelen és a jövő kihívásaira adható válaszokban a tudományé és a kutatóké a főszerep. E fölismeréssel párhuzamosan egyre többször megszólított Karikó Katalin az élettörténetével és a személyiségével a tudós nő ikonikus alakjává vált”.

Pécsen,m a holnapi megnyitó napján, a köszöntőket követően, 14.40-től Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója tart tárlatnyitót, majd Farkas Katalin könyvtáros (SZTE Klebelsberg Könyvtár, Régi Könyvek Tára) tárlatvezetését hallgathatjuk meg. 

A kiállítás szervezői a Pécsi Tudományegyetem GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája, a PTE ÁOK, a Csányi Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem voltak, valamint bevont partnerként a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium és a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma.

KategóriákJAZZ