Ha Ön is borkedvelő vagy borász, akkor végképp érdekelni fogja, hogy hogyan lehet a boroshordók tisztítása szakszerű. Ebben a cikkben megnézzük, hogy miért fontos a borkészítésben még ma is a hordó, hogyan történik a szakszerű tisztítása és újra felhasználása.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A borok feldolgozása

Mielőtt a boroshordók szakszerű tisztításáról írnánk, nem árt, ha átvesszük, hogyan is történik ma a borok feldolgozása.

Fehér, vörös, rosé? Mindenki saját ízlése szerint választ. De a háttérben nemcsak maga a szőlő fajtája különböző, hanem az eljárás is, amivel készül ez a mennyei nedű. Magyarországon viszonylag hamar, akár már 3-6 hónap alatt is elér a feldolgozás a palackozás fázisáig. Ezt megelőzően történik az érlelési folyamat, mely többféleképpen történhet.

Ma már olyakor rozsdamentes acélból készült tárolókban történik a tárolás és érlelés, mellyel megakadályozzák az oxidációt. Ez az úgynevezett reduktív eljárás. Az északi boraink ma már jellemzően így készülnek.

Ezzel szemben a déli borfeldolgozóink a mai napig is jellemzően a fahordós érleléssel dolgoznak. Azokat a szőlőféléket dolgozzák fel így, melyek szegényebb illat- és zamatanyaggal rendelkeznek. Ezen tulajdonságok ellensúlyozásaképpen alkalmazzák a fahordós érlelést a hazai feldolgozóüzemek.

Ha acéltartályokban történne ez a folyamat, akkor egyszerűen az oxigénmentes környezet miatt nem menne végbe az oxidáció. A farost szövetein keresztül viszont folyamatosan levegőhöz, ezáltal oxigénhez jut a bor. Ez azonban egy hosszabb, akár 1-3 éves folyamat is lehet. Az így érlelt borok jellemzően magasabb cukortartalommal rendelkeznek, mely a folyamat végéig megmarad, így testesebbek, nehezebbek és jellemzően édesek.

A fahordós és az acéltartályos módszert szokták együtt is alkalmazni. Ekkor a reduktív módszerrel kinyerik az elsődleges zamatanyagokat, a másodlagos bukéért pedig a fahordók felelnek. Ebből is látható, hogy a modern technológia mellett a klasszikus, hagyományos megoldások is jól megférnek.

A palackozás után

Amikor megtörténik a palackozás, jöhet a hordók szakszerű mosása. Ez biztosítja azt, hogy ezek a fontos eszközök újra és újra felhasználhatóak legyenek.

A kisebb borászatok esetén jellemzően a kisebb költséggel járó megoldások után nyúlnak. Ez azt jelenti, hogy pl. egy magasnyomású mosóval állnak neki a tisztításnak. Bár ez egy olcsó megoldás, de azért ilyenkor a gazda talán kicsit félve viszi vissza a fahordókat az érlelőbe. 

Ha az ipari körülmények között készülő borokat nézzük, ott garantáltan nem ez az eljárás. Ott már kifejezetten erre a célra tervezett gépekkel végzik a hatásos, szakszerű tisztítást. Erre tökéletesen alkalmas a Monojet IBS tartálymosó állomása. Pénzt, időt és energiát spórolhatnak ezzel a megoldással.

A szakszerű mosás az újrahasznosítás alapja

Ha nem történne meg a szakszerű mosás, akkor nem lehetne újra felhasználni a fahordókat. Ha nem jól mossák ki őket, akkor pedig a bor bánja. Egyik sem jó, ezért nem szabad félvállról venni ezt a feladatot!

KategóriákINFÓ