Ivókutakkal, csobogókkal, permetkapukkap, napvitorlákkal és az utak locsolásával igyekszik a pécsi önkormányzat enyhíteni a kánikulai forróságot a városban, olvasható a pécsi önkormányzat mai közleményében. A mai naptól ugyanis harmadfokú hőségriadó van az egész országban. Vizet egyelőre nem osztanak.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Mivel a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 Celsius fokot, ezért az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el. Az intézkedés a mai naptól előreláthatólag június 30-án éjfélig lesz érvényben az ország egész területén. 

A pécsi önkormányzat közleménye szerint több intézkedést is bevezetett a forróság élettani hatásainak enyhítésére. Gondoskodtak a városban kialakított összesen 36 ivókút és további hat csobogó tisztításáról és folyamatos működtetéséről. Pécs minden városrészében elérhető ilyen ingyenes ivóvízvételi lehetőség, ezek részletes listája Pécs honlapján, illetve a Biokom weboldalán egyaránt elérhető, de lejjebb cikkünkben is felsoroljuk őket.

A közlemény szerint a Biokom NKft. már a múlt héten kifeszítette a belvárosi sétálóutcák forgalmát árnyékoló napvitorlákat. A Tettye Forrásház Zrt. szintén már korábban felállította a permetkapuit, amelyek a város három pontján (Széchenyi tér, Uránbányász tér, Csontváry-sétány) nyújtanak felfrissülést a kánikulában. A Hullámfürdő a kánikulára tekintettel hosszabb ideig fogadja a strandolni vágyókat, így este 7 óra helyett csütörtökig este 8-kor zárja csak kapuit.

Hangsúlyozták azt is, hogy a Tüke Busz Zrt. klímával rendelkező autóbuszain működnek a légkondicionáló berendezések, és a gyors utascsere, valamint a megfelelő átszellőzés biztosítása érdekében a hőségriadó idején valamennyi ajtón fel lehet szállni a járművekre. A társaság azt javasolja, hogy az utasok vigyenek magukkal visszazárható palackban hűsítő vizet, amit szükség szerint akár az autóbuszon is el tudnak fogyasztani.

A pécsi idős otthonok, bölcsődék és óvodák vezetőit a múlt héten tájékoztattuk a hőségre vonatkozó ajánlásokról. Ezek alapján a legmelegebb időszakban, 11 és 15 óra között tanácsos kerülni a napot, helyette árnyékos és hűvös helyen érdemes tartózkodni. Gondoskodni kell a megfelelő, napi 2,5-3 liternyi folyadékpótlásról. Aki teheti, hűtse lakását, ha erre nincs mód, akkor érdemes napi 2-3 órát légkondicionált épületekben tölteni. A központi hűtéssel rendelkező nyilvános helyek listája szintén elérhető a pecs.hu oldalon, ahogyan a hőség idején ajánlott tanácsok is.

Hétfő éjszakától a Biokom NKft. elkezdi hűteni a kezelésébe tartozó főbb közlekedési útvonalakat, valamint a frekventált belvárosi utcákat. Az átforrósodott aszfalt hűtésére szolgáló locsolást kedd, szerda és csütörtök éjjel is megismétlik.

A lajtos kocsik az érintett utcákban este nyolc órától másnap reggel nyolc óráig járják az utakat, ez idő alatt összesen mintegy 52 ezer folyóméternyi útfelületet hűtenek vissza vízzel. A járművek a kisebb utcákban rövid ideig a megszokottnál nagyobb zajt kelthetnek, emiatt kérjük a lakosság elnézést és türelmét.

Fokozódik a hőség, akár 40 fok is lehet

Az Időkép előrejelzése szerint a hét közepéig fokozódik a hőség, amíg hétfőn sok napsütésre, túlnyomóan száraz időre számíthattunk, 32-37 fokos hőmérsékleti adatokkal, addig már holnap, kedden 34-38 fokra számíthatunk. Sok napsütés várható, csak néhány helyre hozhat átmeneti felfrissülést egy-egy zápor, zivatar. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. Szerdán napközben a Dunántúlon növekedhet meg a felhőzet, és itt helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. Máshol egész nap kitart a napos, száraz idő. Élénk, helyenként erős lesz a déli-délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 34 és 39 fok között alakul.

Csütörtökön túlnyomóan napos, száraz időre van kilátás. A kissé szeles időben 35 és 40 fok közé forrósodhat a levegő. A péntek is még meleg, naposnak ígérkezik, pár fokos lehűlést hétvégére hozhat egy hidegfront.

Ivókutak Pécsett

1          48-as téri szökőkút

2          Mandulásban Ángyán János úti ivókút

3          Bor utcai

4          Citrom u. Ny-i vége Graz tér

5          Diana tér 16 K-i vége (OTP)

6          Diana tér Ny-i vége (piac)

7          Diana téri (Éva- Berek u.) szökőkút + ivókút

8          Eszperantó park

9          Hajnóczy utca 19.

10        Janus Pannonius út- Káptalan u.

11        Málomhegyi út iskola, Illyés Gy. u.

12        Jókai Mór u. 26. ivókút (Nagy Lajos u sarok)

13        Köztársaság téri szökőkút + ivókút + 4 db locsoló

14        Málics O. (Károlyi)  u. -Szőlő u. sarok

15        Németh L. u. 36-38.

16        Szent István téri szökőkút + ivókút

17        Szilárd Leó park 1 db ivókút (játszótéren)

18        Szilárd Leó park szökőkút + 1 db ivókút

19        Szondi sétány D-i vége Madas u.

20        Tettye barlang

21        Tettye buszmegálló

22        Tettye játszótér

23        Veres P.-Váci M. u. játszótér (Rókus sétány)

24        Veres Péter u.

25        Török kút Kálvária u. 20.

26        Rókus sétány Bank

27        Ybl M. u., Uránbányász tér ivókút

28        Csontváry játszótér

29        Maléter P. u. 1 (Mosolymanótól átvett)

30        Donátusi úti (buszfordulónál)

31        Móricz Zs. Tér (Domus) ivókút + locsoló

32        Tettye alsó szökőkút melletti ivókút

33        Nagy Lajos Király u. (Centrum parkoló)

34        Nagy Imre u. (Spar előtt)

35        Megyeri tér

Csobogók (ivóvíz hálózatról üzemelő, ivóvíz minőségű):

1          Aranyos kút – Hunyadi u. csobogó

2          Assisi Szent Ferenc – Ferencesek u. vége csobogó

3          Feketekő kút Széchenyi tér- Hunyadi út 2. csobogó

4          Kazinczy-Király u. csobogó

5          Zsolnay Vilmos díszkút – Széchenyi tér csobogó

6          Vöröskő kút – Hunyadi u. – Aradi u. sarok csobogó

Huzamos tartózkodásra alkalmas légkondicionált intézmények, üzletek Pécsett

1          Árkád Üzletház

2          Pécs Plaza

3          TESCO Pécs, Hipermarket

4          TESCO Pécs, Budaivám

5          TESCO Pécs, Kertvárosi Hipermarket

6          Interspar áruház (Siklósi út)

Permetkapuk

1         Belváros, Széchenyi tér délkeleti sarka

2         Uránváros, Uránbányász tér

3         Kertváros, Nagy Imre út – Csontváry utcai buszmegállónál lévő járdasziget

Címkék:
KategóriákPOP