Lejárt a brüsszeli határidő, látni akarjuk a kormány válaszát, írta mai sajtóközleményében Ujhelyi István. Az MSZP-s Európai parlamenti képviselő azért adott ki ma közleményt, mert a mai nappal jár le a hazánkkal szembeni úgynevezett feltételessége eljárással kapcsolatos válaszadásra megszabott határidő.

A cikk a hirdetés után folytatódikUjhelyi István azt kérte ezért, hogy az Orbán-kormány hozza nyilvánosságra azt a választ, amelyet megküldtek Brüsszelnek.

„A mai nappal lejárt a Fidesz-kormány kéthónapos, hivatalos válaszadási határideje a kabinet jogállami bűnei miatt elindított, úgynevezett kondicionalitási, avagy feltételességi eljárással kapcsolatban. Mint ismert, az Európai Bizottság még április 27-én küldte meg a magyar kormánynak azt az átiratot, amelyben lényegében a Fidesz-kabinet elmúlt éves bűneit sorolta fel és várta azok magyarázatát. A Brüsszelből érkezett levél olyan – egyébként számos alkalommal már rögzített – tételeket tartalmaz, mint hogy a jelenlegi magyar közbeszerzési rendszer visszaélésekre alkalmas, a hatóságok nem kellő objektivitással üldözik a korrupciót, átláthatatlan az uniós források elosztása és az elszámolások ellenőrzése pedig felületes” – írta az MSZP politikusa.

Szerinte szégyen, hogy Magyarország volt az első olyan tagállam, amellyel szemben elindították ezt a jogállamisági mechanizmust, miután az Európai Unió úgy értékelte, hogy az Orbán-kormány tevékenysége és a jogállami garanciák hiánya miatt konkrét veszélyben van az EU pénzügyi érdeke, vagyis az európai adófizetők pénze. Ujhelyi szerint ez már nem játék, mivel ennek az eljárásnak az eredményeként akár el is eshetünk a nekünk járó, összesen mintegy 15 ezer-milliárd forintos támogatás egy jelentős részétől.

Mint írta, a mai nappal bezárólag a magyar kormánynak elvben hivatalos és részletes választ kellett küldenie az Európai Bizottságnak, kifejtve álláspontját a kifogásokkal kapcsolatban. Szerinte a magyar nemzet joggal várja el a kormánytól, hogy ebben az ügyben a lehető legátláthatóbb módon tárgyaljon az Európai Unióval, ezért a tisztesség megköveteli, hogy késlekedés nélkül hozzák nyilvánosságra a Brüsszelnek küldött választ, és tegyék világossá, hogy milyen garanciákat vállalt a magyar kormány a jogállamiság helyreállítása és az uniós források mielőbbi lehívása érdekében.

A baloldali politikus arra is emlékeztetett, hogy a Fidesz eddig mindössze annyit közölt az eljárással kapcsolatban, hogy nem hajlandó engedi a magyar gyermekek szexuális felvilágosítása kapcsán meghozott intézkedésekből. Ujhelyi szerint amennyiben a kormány tisztességes, és mielőbb nyilvánosságra hozza nemcsak a brüsszeli átiratot, de a teljes magyar választ is, úgy az is egyértelművé válik, hogy ez utóbbi kérdés (azaz a gyerekek szexuális felvilágosítása kapcsán meghozott intézkedések) egyáltalán nem is része az eljárásnak.

KategóriákMETÁL