Márpedig a Fidesz kétharmaddal kormányozza az országot, így a Fidesz pécsi szervezetének újraválasztott elnöke szerint egy civilek által szervezett szakmai fórumon is többségben kellett volna lennie a fideszeseknek. A “reklamáció” miatt felajánlott plusz helyek sem hatották azonban meg. 

A cikk a hirdetés után folytatódik



A hétfőn este kezdődött emberi jogi fesztivál második napjára, a hamarosan kezdődő kedd esti fórumra invitálták meg a pécsi kormánypárti országgyűlési képviselőt, ahol civilek baranyai politikusokkal beszélgetnek emberi jogi témákról.

A Pécs Freedom of My Identity Emberjogi Fesztivál  ugyanis szeptember 13. és 18. között tart Pécsett, a szombati záróesemény, a Pécs Pride-felvonulás csak az egyik, habár értelemszerűen a legismertebb és legoldottabb rendezvénye a szakmai hétnek.

A megnyitót hétfőn este az Irodalom és Művészetek házában tartották, ahol a kiemelt meghívott vendég Lang Györgyi színművész volt.

A megnyitóról a RomNet készített Facebook-os videót, hiszen az emberi jogokról szóló fesztivál ugyanis az LMBTQI+ emberek mellett hangsúlyosan foglalkozik a cigányság helyzetével is.

A ma délután öt órakor, Király utcai Reggeli kávézóban elkezdődött, regisztrációhoz kötött fórum témája az, hogy hol is tart ma a jogállam.

Erre a beszélgetésre az emberi jogi fesztivál szervezői meghívták Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselőt. Ő azonban nem fog részt venni a beszélgetésen, mint megtudtuk a szervezőktől

Hoppál Péter nevében ugyanis Guzsvány Attila, Hoppál Péter kabinetfőnöke (és egyik digitális munkatársa), a Fidesz pécsi szervezetének egyik alelnöke válaszolt. Lényegében azt írta, hogy az emberi jogi kerekasztalon Hoppál Péter azért nem kíván részt venni és eleget tenni a meghívásnak, mert ott a Fidesz is csak egyetlen helyet kapott volna, miközben a Fidesz kétharmados parlamenti többséggel kormányozza az országot.

A Fidesz pécsi szervezetének újraválasztott elnöke tehát nem azért nem megy el a hivatalos magyarázat szerint egy, civilek által szervezett szakmai fórumra, mert azzal baja lenne, hogy ezt a beszélgetést annak a fesztiválnak a keretében tartják, amely az LMBTQI+ emberekről is szól, és amelynek végén tartják a Pécs Pride-felvonulást, hanem mert a vele együtt meghívott hat politikus közül öten szerinte a baloldalhoz, s azon belül is egyetlen személyhez (Ki nem találnák, kihez) tartozik. És így “öten lesznek egy ellen”, miközben kb. ⅔-os többségben kellett volna lennie a fideszeseknek szerinte.

A szervezők emiatt felajánlották azt, hogy meghívnak még négy további olyan Fidesz-KDNP-s politikust, akiket Hoppálék jelölhetnek meg, de ez sem segített az ügyön.

„Az előválasztási show részeként szervezett rendezvényükhöz ezúton kívánunk jó szórakozást! “ – írta Hoppál Péter nevében Guzsvány Attila.

Hiába, a matek jól mehet Hoppálnak, az öt-öt, az bizony nem kétharmados többség.

Mi is ez a rendezvény,, amire nem ment el Hoppál Péter?

Facebook-esemény LINK-je. Címe: Jogállamiság Magyarországon – Politikai vitafórum az elnyomott közösségek szemszögéből.

Meghívottak: Arató Gergely (DK), Nemes Balázs (Momentum), Mellár Tamás (Párbeszéd), Keresztes László Lóránt (LMP), Kunhalmi Ágnes (MSZP). Az eseményre meghívtákJakab Pétert, a Jobbik elnökét és Hoppál Pétert, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjét is. A szervezők azt írták, hogy Jakab Pétertől nem kaptak még visszajelzést arról, hogy jönne. Annyi, a helyzetet árnyaló megjegyzést tenni kell azért, hogy Jakab Péter egy, az előválasztásra készülő, nem pécsi, nem baranyai miniszterelnökjelölt-jelölt, míg Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő.

A beszélgetést Hídvégi-B. Attila, a RomNet főszerkesztője moderálja.

Az esemény a Freedom of my Identity Emberi Jogi Fesztivál része, amit a Diverse Youth Network szervez. A szervezők azt írták, hogy a fesztiválon nemzetközi és hazai emberi jogi konferenciával, különböző szemináriumokkal, műhelymunkákkal, könyvbemutatóval panel- és
kerekasztalbeszélgetésekkel és kulturális rendezvényekkel kívánják közelebb hozniu a pécsiekhez az emberi jogok fontosságát. Az eseményen kiemelt fókuszt kapnak nemzetiségek és kisebbségek, köztük főként a cigányság, zsidóság, valamint az LMBTQ+ közösség.

Vezető fotó: Hoppál Péter, a Fidesz-KDNP egyik baranyai országgyűlési képviselője a Széchenyi téri Megyeházán berendezett országgyűlési képviselői irodájában – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

KategóriákMETÁL