A pajzsmirigy egy apró méretű, ám annál fontosabb szerepet betöltő szerv a testünkben, ugyanis a működése rengeteg élettani folyamatra hatással van. Ezért ha nem funkcionál rendesen, az egy sor panaszt okozhat, melyek többségéről talán nem is sejtjük, hogy mi lehet a probléma forrása.

A cikk a hirdetés után folytatódikMit kell tudni a pajzsmirigyről?

Ez egy kicsi, pillangó formájú szerv, ami a gége előtt, a nyak elülső részén található. Két lebenye nagyjából olyan méretű, mint a hüvelykujjunk legfelső ujjperce. Apró, gömbölyű tüszőkből áll, és két mellékpajzsmirigy is kapcsolódik hozzá.

Kis mérete ellenére óránként megközelítőleg négy liternyi vér áramlik rajta keresztül, és rengeteg testi funkcióban játszik nélkülözhetetlen szerepet. 

A mai civilizált életmód azonban kedvezőtlenül befolyásolja a működését, így egyre többeknél jelentkeznek pajzsmirigyzavarok. Ezeket gyakran gyógyszeres kezeléssel próbálják orvosolni, viszont az adagolással nagyon körültekintően kell eljárni. Ezzel szemben a pajzsmirigy működését segítő gyógynövényes készítményekkel káros mellékhatások nélkül kezelhető a probléma.

Milyen feladatokat lát el a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy fő funkciója, hogy fehérjéből és jódból előállítsa a trijód-thyronin és a tiroxin nevű hormonokat, amik aztán az érrendszeren keresztül eljutnak a test összes sejtjéhez. Ezáltal a pajzsmirigy befolyásolja például a hormonrendszer működését, a vízháztartást, a tápanyagok hasznosulását, a köröm és haj szerkezetét, gyermekek esetében pedig kihatással van az idegrendszer fejlődésére és a testi növekedésre.

Mindezek mellett hatással van az agyműködésre, a szív- és érrendszerre, illetve nőknél a menstruációs ciklusra. 

Mindebből már nem nehéz kitalálni, hogy a sokrétűsége miatt igencsak kényes szerv is, melynek az állapotát rengeteg tényező befolyásolja. Ha a pajzsmirigy működésében zavar keletkezik, annak a legtöbb esetben nem magának a szervnek a rendellenessége az oka, hanem valamilyen egyéb hatás, ami miatt nem tud megfelelően funkcionálni.

Mi boríthatja fel a pajzsmirigy optimális működését?

Pajzsmirigyzavarról akkor beszélünk, ha az ideálisnál több vagy kevesebb hormont kezd el termelni. Ennek oka lehet például az agyalapi mirigy betegsége, valamilyen veleszületett rendellenesség, jódhiány vagy autoimmun betegség is.

Ám sokszor a helytelen életmód a ludas: az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életvitel, a sok stressz, szorongás, az elfojtott érzelmek szintén megzavarják a pajzsmirigy működését. 

De említhetnénk akár a legyengült immunrendszert, a hormonális változásokat a bakteriális eredetű gócokat vagy a jódfelszívódás zavarát is.

Ebből következik, hogy a pajzsmirigyzavarok gyógyítása során nemcsak magát a szervet kell kezelni, hanem a kiváltó okokat is meg kell szüntetni. Ehhez elengedhetetlen az életmódváltás, a kezeletlen betegségek mielőbbi orvoslása, illetve a lelki egyensúly megteremtése.

KategóriákINFÓ