Minden Fiatal Magyarországa Mozgalom mohácsi alapszervezetének elnökével, Bernát Patrikkal beszéltünk a hétvégén szerveződő mohácsi megmozdulásról. Már július 14-én délután próbáltak területfoglalási engedélyt leadni a helyi rendőrségen, de öt órakor már nem volt ügyfélfogadás, ezért csak 15-én a reggeli órákban sikerült a tervezett tüntetéshez szükséges hivatalos papírokat elintézniük.

A cikk a hirdetés után folytatódikHogy fogadták a rendőrök a bejelentésüket?

Meglepően együttérzőek voltak. Látszott rajtuk, hogy ők is szívesen megtennék ugyanezt, hogy nekik sem tetszik az, amit az állam tett a katával, az áram és a gáz árával.

Hol lesz a tüntetés?

Mohácson, július 17-én, vasárnap a Széchenyi téren 17 órakor. A tüntetés főszervezője a mohácsi Kossuth Kör elnöke: Cseperka Mária.

Elkezdődött a résztvevők toborzása?

Baranyában már széles körben elterjedt a hír, és már Tolnából is kaptunk visszajelzéseket. Hamar körbefutott a információ, több pécsi is megígérte, hogy eljön a tüntetésre. A telefonos egyezetetés is folyik és a közösségi oldalakon is toljuk a hírt.

Mennyi résztvevőt várnak?

Húsz-harminc fő biztosan itt lesz helyből. Azt tudom, hogy a környéken 3500 ellenzéki él, ennyien szoktak aláírni az ellenzéknek. Mohácson kevesen mernek megszólalni, inkább hallgatnak az emberek. Tudok olyan katásról, aki azt gondolja, őt nem fogja érinteni a változás, van olyan is, aki nem meri nyíltan vállalni azt, hogy ellenzéki, mert attól fél, bezáratják a boltját.

És akik nyíltan vállalják a véleményüket, azok minek számítanak a városban? Bohócnak, őrültnek vagy bátor embernek?

Biztosan kiröhögnek minket. A mohácsi ellenzék kicsi, de erősek vagyunk. A jobb oldaliak simán bohócnak néznek minket, mert úgy gondolják, erősebbek nálunk.

Ön hány éves?

18. 

Még tanul?

Igen, szakácsnak.

Milyen jövőt képzel el magának itt, Magyarországon?

Semmilyet. Ameddig zuhanórepülésben van a Forint, gondban van az egészségügy, az oktatás… Minden szétesett ebben az országban, ez nem perspektíva egy fiatalnak, de azt kell, hogy mondjam, másnak sem!

A képzés még hány évig tart?

Három.

Ha végez, akkor elindul külföldre, hogy tervezi?

Utána még leérettségizek majd és gondolkodom a politológia szakon is. Ez a terv, de ki tudja, mi lesz!

A tüntetésen mire készülnek?

Nem az utakat fogjuk lezárni. Nem rendbontásokra kell számítani. Ha kevesen leszünk, akkor egy békés utcai fórummá alakulunk. Élőben fog minket köszönteni és beszédet is mond majd Márki-Zay Péter, és lesznek civil felszólalók is. De bízunk abban, hogy sokan leszünk és egy rendes tüntetéssel mutatjuk meg az erőnket.

Címkék:
KategóriákMETÁL