A bejárati ajtók méretét illetően általában két típust különítünk el: a keskenyebb egyszárnyú, és a terebélyesebb kétszárnyú változatokat. Mindkettő gyakran előfordul, hiszen ugyanúgy megvannak az előnyeik és a hátrányaik.

A cikk a hirdetés után folytatódikKétszárnyú ajtó – egy ikonikus múltidéző

A kétszárnyú ajtók ma sem mentek ki a divatból, ezt bizonyítják a Nívó weboldalán látható referenciafotók is; a megrendelők egy része ugyanis napjainkban is szívesen alkalmazza ezt a megoldást.

A dupla szélességű ajtók főként a régi építésű társasházak nagypolgári lakásaiban fordulnak elő. A tekintélyes méret igen praktikus, hiszen lehetővé teszi, hogy a nagy méretű bútorokat és könnyedén lehessen be- és kivinni az ingatlanból.

Mielőtt azonban azt hinnénk, hogy ez az ajtófajta a tehetősebb réteg kiváltsága volt, nézzünk meg egy régi parasztházat: szine biztos, hogy ott is kétszárnyú ajtót találunk majd, ráadásul dupla kivitelben. A külső, tömörfa rész a védelmet és a hőszigetelést hivatott biztosítani, míg a belső, üveges voltaképpen a valódi bejáratot jelenti a házba.

Sőt: a klasszikus kétszárnyú ajtók ma már aszimmetrikus kivitelben is kérhetőek. Ilyenkor egy kisebb és egy nagyobb ajtószárny készül, melyek közül a nagyot használjuk a mindennapokban, a kicsi pedig fixen rögzítve van. Ha azonban valamely okból (például egy új bútor vásárlása) szükség van a teljes szélességű nyílásra, akkor a kisebb szárny is egy mozdulattal kinyitható. Ez tehát egy igen modern és praktikus megoldás.

Mikor célszerű kétszárnyú ajtóban gondolkodni?

Ha olyan ingatlanban élünk (ilyen például az említett polgári lakás vagy parasztház), ahol eleve adott a dupla szélességű ajtónyílás, akkor mindenképp praktikusabb egy egyedi méretben gyártott kétszárnyú ajtót beszereltetni, hiszen a normál méretűhöz be kellene falazni a nyílás egy részét, ami sok felfordulással és persze többletköltséggel jár. 

Ezenfelül előre sosem tudhatjuk, hogy mikor lenne szükségünk az eredeti, terebélyes nyílásra, és ekkor valószínűleg már bánni fogjuk, hogy befalaztattuk. 

Új építésű ház esetén pedig akkor válasszuk ezt a fajta nyílászárót, ha elég nagy hozzá az előszoba, és nem fog túl sok helyet elfoglalni. 

Mikor maradjunk mégis az egyszárnyú ajtónál?

Természetesen akadnak olyan helyzetek, amikor mégis praktikusabb a normál egyszárnyú ajtó: például ha az előszoba keskeny, vagy ha a falnyílás eleve szűk, és nem igazán akarunk vesződni a fal kibontásával. Ekkor valóban praktikusabb az egyszárnyú ajtó.

Ha viszont akad némi plusz hely, ami nincs akkora, hogy még egy ajtószárny elférjen, akkor választhatjuk a már említett aszimmetrikus kivitelt, vagy ha nincs szükség plusz ajtószárnyra, akkor az oldalsó elem lehet egy szimpla bevilágító is. 

Igaz, hogy ezt nem fogjuk tudni mozgatni, viszont rajta keresztül sokkal több természetes fény áramlik majd be az előszobába, ami voltaképpen nagyon előnyös dolog. 

A fentiekből látszik hát, hogy mindenképpen érdemes elgondolkozni a kétszárnyú ajtók használatán.

KategóriákINFÓ