Ahhoz, hogy a számodra legkedvezőbb lakáshitelt megtaláld, nem elég, ha összehasonlítod a THM-eket. Bár sokan így csinálják, ennél sokkal többet is tehetsz azért, hogy a legjobb feltételeket kapd. Ebben a cikkben azt szedtük össze, hogy mire kell figyelned, mit kell tenned azért, hogy a legjobb feltételekkel kaphasd meg a jelzálogkölcsönöd.

A cikk a hirdetés után folytatódikA THM nem minden!

Sokan úgy próbálják megkeresni a legkedvezőbb lakáshitel lehetőséget, hogy összehasonlítják a THM-eket, de ez kevés. Ennek az az oka, hogy a bankok általában egy sávos értéket adnak meg, aminek van egy maximuma és egy minimuma. És hogy ki milyen értéket tud elérni, az egyedi.

Így pedig nehéz összehasonlítani a hiteleket. De nem is csak ez a lényeg, vannak még egyéb fontos összetevők, mint például az igénybe vehető állami támogatások.

Állami támogatással a kedvezőbb lakáshitelért

Ha azt mondjuk jelzáloghitel esetén, hogy állami támogatás, akkor bizonyára az első, ami bárki eszébe jut, az a családok segítése. És bár van is ebben valami, ugyanis a legtöbb állami segítségnyújtás családhoz vagy családalapításhoz köthető, vannak kivételek is. Érdemes megnézni mindenkinek a lehetőségeit, hátha talál olyat, amit ő is igénybe tud venni.

A legkönnyebb helyzetben persze a családok vagy a gyerekvállalás előtt állók vannak. Őket támogatja legjobban az állam. Számos lehetőségük van, pl. a babaváró hitel, a CSOK, valamint ez utóbbi mellé felvehető államilag támogatott hitel is igénybe vehető.

Kamatkedvezmények

A bankok előszeretettel adnak kedvezményeket a hiteleikből bizonyos feltételek teljesülése esetén. Ilyen lehet az például, ha a jövedelmed (akár egy társigénylővel együtt) elér legalább egy bizonyos összeget. De az is, ha náluk vezeted a bankszámládat.

Az ilyen és hasonló feltételek teljesülésével akár ezer forintokban mérhetően is csökkenhet a törlesztőrészleted. Fontos azonban tudni, hogy amennyire könnyen jött, olyan könnyen mehet is. Ha a pénzintézetek által támasztott feltételeket nem teljesíted, akár a teljes hátralévő futamidőre is elveszítheted a kedvezményeket. Épp ezért fontos időben fizetni, és folyamatosan teljesíteni a feltételeket.

Figyelj a futamidőre

A hosszú futamidő kisebb havi törlesztőrészleteket jelent. Azonban egyúttal nőni fog a hitel teljes költsége is, mivel tovább fizeted, és így több kamat számolódik fel. Ezek alapján a legjobban akkor jársz, ha minél rövidebb ideig kell törlesztened. Törekedned kell erre, illetve meg kell találnod azt a havi részletet, amit biztonságosan be tudsz fizetni minden hónapban.

A hosszabb kamatperiódust válaszd!

Bár minél hosszabb egy kamatperiódus egy kölcsönnél, annál drágább is, mégis érdemes erre törekedned. Ezzel tudod minimalizálni a kamatkockázatot, és így tudod garantálni a leghosszabb ideig a havi fix törlesztőrészleteket. Akár a teljes futamidőre is fix részletet választhatsz, ha még az sem annyira kedvezőtlen. Így végig ugyanazt az összeget kell majd havonta kifizetned.

Nézz szét a piacon, térképezd fel a lehetőségeid, és élj velük!

KategóriákINFÓ