Mit nevezünk obstruktív alvási apnoe szindrómának? Milyen következményei lehetnek? Mit lehet tudni erről a betegségről? Hogyan történik a vizsgálat? Milyen készülék segíthet a kezelésben? Mikor érdemes felkeresni a szakorvost? Megszüntethető a horkolás?

A cikk a hirdetés után folytatódikCikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

Az obstruktív alvási apnoe szindróma egy alvászavar, melynek során nem jön létre a mély alvás. Ez pedig számos káros egészségügyi következménnyel járhat. A tünetek jelentkezése esetén érdemes minél hamarabb felkeresni a Belvárosi Orvosi Centrum neurológiai szakrendelését, ahol magas szakmai felkészültséggel rendelkező orvosok segítenek a probléma megszüntetésében.

A betegben nem tudatosul ez a rendellenesség

Az obstruktív alvási apnoe szindróma az egyik legveszélyesebb alvászavar, ugyanis alvás közben ismétlődően beszűkül a garat vagy akár el is záródik. Így a beteg másodperceken át nem jut levegőhöz. Amikor ezt érzékeli az agy, akkor felébreszti az alvó embert, de csak annyira, hogy vegyen levegőt.

Ez azt jelenti, hogy a betegben nem tudatosul ez a rendellenesség, a mély alvás pedig biztosan nem tud kialakulni. Milyen jele lehet ennek a betegségnek? Jellemző a horkantással kísért horkolás, ugyanis ekkor indul újra a légzés.

Milyen tünetei lehetnek a betegségnek?

Az obstruktív alvási apnoe szindróma tünete lehet például, ha éjszaka gyakran kell kimenni a vécére, vagy ha reggelente sokszor fejfájás jelentkezik. Szintén a kellemetlen tünetekhez sorolható a nappali fáradtság, az ingerlékenység, a feledékenység és az aluszékonyság. Ez a betegség hosszú távon komoly szövődményeket idézhet elő, szóval a tünetek jelentkezése esetén mindenképpen érdemes elmenni egy kivizsgálásra. Megfelelő kezelés nélkül nem szűnnek meg a tünetek.

A betegség időben elkezdett kezelésével többek között olyan szövődmények kialakulását lehet elkerülni, mint a szív- és érrendszeri, illetve az agyi érbetegség. Továbbá a szívritmuszavar, illetve súlyosabb esetben a szívinfarktus.

Alvásdiagnosztikai vizsgálattal állapítják meg a betegség meglétét

Hogyan állapítják meg a betegség meglétét? Műszeres alvásdiagnosztikai vizsgálattal állapítják meg, hogy a páciens alvászavarban, például obstruktív alvási apnoéban szenved-e. Ha megvan a diagnózis, akkor a szakorvos megfelelő kezelést javasol a páciens számára.

Milyen kezelési módot javasolnak az esetek többségében? Leggyakrabban a légsínterápiás készülék (CPAP) használatát javasolják a szakorvosok. Jelenleg ez tekinthető a leghatékonyabb terápiának az alvászavarok esetében. Ez a készülék egy lélegeztetőgéphez hasonlít leginkább, és az a lényege, hogy nagyra nyitja a légutakat az alvás ideje alatt, melynek következtében a garatizomzat nem záródik el, így áramolni tud a levegő és nem alakul ki oxigénhiány. Így megszűnik a horkolás és a légzéskimaradás.

KategóriákINFÓ