Elek Attila, a Magyar Futárképviselet elnöke, Pécsett él, autós futárként dolgozik. Ő a Pécsett július 21-én, 17 órakor, a Kossuth téren kezdődő, a kormány intézkedései ellen tiltakozó demonstráció főszervezője. Őt kérdeztük a tüntetések hátteréről, és arról, mi várható csütörtökön, Pécsett.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Mi várható csütörtök délután?
Mivel kis költségvetésünk van, így leginkább felszólalásokat hallgathatunk meg. Illetve néhány flashmobbal is készülnek, ha jól tudom. Hét-nyolc civil fog beszélni, jelentkeztek nálunk politikai pártok is, de most udvariasan elhárítottuk a közeledésüket.

Mi várható az egyórás tüntetés után? Budapesten akkor szokott kezdődni az „érdemi rész”.
A hivatalos tüntetés utáni történésekről érdemben nem tudok nyilatkozni. Bízunk abban, hogy sokan eljönnek. Nyilván a program után önállósodhatnak csoportok.

A jelenlegi tüntetések kétféle irányba haladnak, az egyik típusú profi mód irányított, beszédeket tartanak, a másik pedig laza bulihangulatban zajlik sörözgetve. Pécsett mire számítsanak az érdeklődők?
Nem lesz grillrács, és ingyen sör sem. Azt szeretnénk megmutatni, hogy Pécs is szolidáris a Pesten, és az ország más városaiban fellépő tüntetőkkel, és legfőképp azokkal, akiket hátrányosan érintenek a kormány intézkedései.

Miért vállalta el a főszervezői szerepet?
Mert azt láttam, hogy mindenki akarja, de mégsem indítja el senki. Valakinek tennie is kellett végre. Így is késésben vagyunk a többi városhoz képest. Debrecen, Szeged, Nyíregyháza, Győr is megelőzött minket.

Végülis nem lóverseny ez, és Pécs amúgy sem (mindig) a legaktívabb város!
Az egész ország nem igazán „tüntetős”. De ezeket a tüntetéseket sem szervezi senki, a kormány intézkedései keltették életre őket.

Kik reagáltak legélénkebben a demonstráció hírére?
A kisvállalkozó. Őket érinti leginkább a kata változtatása. A rezsiváltozás is óriási sokkot jelentett mindnyájunknak, nem akarom elhinni azokat a számokat, amiket láttam. Feltételezem, hogy a valós számok alacsonyabbak lesznek, mert ez így teljesíthetetlen. Az infláció maga a horror. Az ilyen kormányzás ellen fel kell szólalni. A „háborús helyzet”, ahogy a kormánymédia mondja, jórészt nem az Ukrajnában zajló harcok miatt van, hanem a Brüsszellel folytatott háború az oka, amit a mi kormányunk vív. Az összes gond ebből fakad: ha a kormány nem háborúzna feleslegesen, nem lenne ennyi gondunk. 

Háborús inflációról beszélnek mostanában!
A kormányzat nem vallja be az elkövetett hibáit, hanem mindent ráfog a háborúra. Most éppen a háborúra. Ha nem lenne háború, akkor más lenne a bűnbak. A kormányt csak négy év múlva lehet leváltani a választásokon. Addig kormányozzanak. De ne így! Oldják meg másképpen a gondokat.

Szokott tüntetéseket szervezni?
Életemben nem szerveztem még.

Szokott tüntetésekre járni?
Életemben nem voltam még, pedig már ötvenhat éves vagyok. Most azt éreztem, tenni kell, hogy egy klasszikussal szóljak: „Nem engedjük, hogy a magyar emberekkel fizetessék meg a rossz kormányzásuk árát!”

Megkérdezhetem, hogy szavazott már a Fideszre?
Igen, kétszer is. A rendszerváltás utáni első két alkalommal.

Mit vár a tüntetéstől?
Az országos tüntetésekből hiányzik a célok kitűzése. Nem elég az, hogy kimegyünk az utcára. Attól még nem fogják visszavonni a rendeleteket. Olyan célokat kell kitűznünk, amelyek a kormány számára is vállalhatók arcvesztés nélkül. Lehet adót emelni, el lehet törölni a rezsicsökkentést, nincs ezzel semmi gond, csak nem így! Egy demokráciában ennek megvan a menete. Nem úgy kellene ennek történnie, hogy hétfő reggel felkel valaki, eszébe jut valami, bemegy a Parlamentbe, és másnap már meg is szavazzák.

Sokfelé vannak tüntetések az országban, Budapesten akár naponta zárnak le hidakat. Kivel kellene tárgyalnia a kormányzatnak?
Ez a következő hónapban el fog dőlni. A kormány, ha még egy szarvashibát elkövet – és ez simán bennük van – akkor sokkal keményebb ellenállás fog kialakulni az országban. A Taxis-blokád idején is megalakultak az egyeztető fórumok. Most is lesz majd egy kerekasztal, azzal le kell ülnie, tárgyalnia a kormánynak. Még nem látszik, hogy kikkel. Nem az ellenzéki pártok lesznek. A tüntetések ki fogják termelni magukból ezeket a szervezeteket.

Az ellenzéki pártok annyira tehetetlennek tűnnek, hogy nem képesek egy ilyen mozgalom élére állni? 

Nem. Az emberek agya annyira át van mosva a kormány médiája által, hogy semmi esélye ennek. Még azokat is befolyásolta, akik nem értenek egyet a kormány döntéseivel. Mondok egy példát, ha az emberek meghallják, hogy baloldal, vagy liberális, akkor a legtöbb ember összerezzen. Akkor is, ha pontosan nem is tudja, mi az, és esetleg ő maga baloldali és liberális értékeket vall. Ezt hosszú évek kemény munkájával sikerült elérnie a Fidesznek.

Kiket vár a demonstrációra?
A futárokat, a katás vállalkozókat, pedagógusokat, rezsikárosultakat, és mindenkit, aki látja, hogy mennyibe kerül egy kiló kenyér. De természetesen mindenkit szeretettel várunk, mert ezek a kérdések mindenkit hátrányosan érintenek.

És hány főre számít?
Nyáron, 35 fokban? Százötven-kétszáz emberrel már elégedett lennék. Ha tévednék, és többen leszünk azt nagyon jó jelnek venném az ország jövője szempontjából.

Címkék:
KategóriákMETÁL