A Pécsma adott hírt elsőként arról, hogy sztrájkba léptek a kukások Pécsett, ezért nem vitték el a szemetet azokból az utcákból, ahol a csütörtök a szállítási nap. Mindeközben, nemrég közleményt adott ki Péterffy Attila pécsi polgármester is, aki arról beszélt, hogy a sztrájk jogszerűtlen és a kukások követelései teljesen elrugaszkodtak a valóságtól.

A cikk a hirdetés után folytatódikA budapesti kollégákkal vállalnak szolidaritást és sztrájkba léptek a pécsi kukások is, adta hírül ma reggel a Pécsma, miután kiderült, hogy ma nem vitték el a szemetet Pécsett a kukások. Péterffy Attila közleményt adott ki nemrég, az alapján fizetésemelést követelnek, és nem is keveset, a Biokom munkatársai, majdnem százan léptek sztrájkba, azok, akik a háztartási hulladékot kellene, hogy elszállítsák. A polgármester lényegében azt írta, hogy ésszerű keretek közt hajlandók tárgyalni a Biokom dolgozóival a béremelésről.

Péterffy Attila pécsi polgármester közleménye:

„Október 6-án hajnalban a Biokom NKft. szállítási üzemének 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát. A gyakorlatban ez azokat a munkavállalókat jelenti, akik Pécsett a kommunális hulladék elszállítást végzik. 

A nem bejelentett, így jogszerűtlen sztrájk résztvevői a valóságtól elrugaszkodott, 80%-ot meghaladó béremelést követelnek az önkormányzattól, miközben a hulladékszállítási közszolgáltatás árát a kormány határozza meg. Ez évek óta változatlan, sőt, az infláció okozta, erre az évre eső 400 millió forintos díjkorrekciót az állami szolgáltató a mai napig nem fizette ki a hulladékszállítást végző cégnek.

A szolgáltatás fenntartása érdekében a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordultam annak érdekében, hogy készüljenek fel a hulladékszállítási szükségellátás biztosítására. A vonatkozó törvények alapján a közegészségügyi kockázat mérséklése ilyen esetekben az ő kötelességük. Minderről Baranya vármegye főispánját is értesítettem.

Elítélem az ehhez hasonló, jogszerűtlen megmozdulásokat, ami ráadásul valamennyi pécsi egészségét veszélyezteti. Éppen ezért a pécsiek és a közszolgáltatás fenntartása érdekében, amennyiben a sztrájkoló dolgozók kijelölnek egy delegációt, akkor Pécs város vezetése ma délután 2 órakor a sztrájk helyszínén tárgyal velük. A tárgyalások első témája az elégséges szolgáltatás szintje és a munkabeszüntetés jogszerűvé alakítása, majd ezt követően kerülhetnek sorra ésszerű keretek között a bérigények.”

KategóriákMETÁL