Az országban Pécsett lesz az első rendes, offline közgyűlés hosszú hónapok után, kedden, s rögtön egy bombahírrel szolgálnak. A Szabad Pécs információi szerint a DK helyi elnöksége döntése után Péterffy Attila pécsi polgármester kezdeményezni fogja Bognár Szilvia, DK-s alpolgármester visszahívását.

A cikk a hirdetés után folytatódikNyőgéri Lajos lemondott tegnap, de az MSZP-s politikust megválaszthatják alpolgármesternek. Úgy tudjuk, Péterffy Attila Zag Gábort, a DK egy másik pécsi politikusát jelöli majd Bognár Szilvia helyére, ő lesz tehát várhatóan az új kulturális alpolgármester. Úgy tudjuk, azt szerették volna, ha Bognár Szilvia lemond magától, de ezt nem fogja megtenni.

Cikkünk frissül.

9.20 Technikai szünetet kérnek

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a DK pécsi elnöksége szavazott tegnap arról, hogy kezdeményezik Bognár Szilvia visszahívását. A 15 tagból 14 fő szavazott igennel, egyvalaki tartózkodott. Van olyan információ, hogy ez az álláspont nem feltétlenül egyezik az országos elnökség véleményével, ugyanakkor az is nehezen képzelhető el, hogy Gyurcsány Ferenc véleménye és akarata ellen menne a helyi DK-elnökség.

A Fidesz és az ÖPE is arra hívta fel a figyelmet, hogy rendeljenek el technikai szünetet, mert szeretnének ilyen horderejű kérdésben úgy dönteni, hogy az előterjesztést az új alpolgármesterekről át tudják nézni. A polgármester azt mondta, most nem lesz technikai szünet, később, a konkrét napirendi pont megszavazása és megtárgyalása előtt lehet majd tartani.

9.30 Egy lemondás bejelentés, egy visszahívás kérés

A pécsi közgyűlés azzal kezdődött, hogy Nyőgéri Lajos bejelentette, hogy a tegnapi nappal lemondott. Őt, mint ismert a polgármester egyszemélyi döntéssel, a veszélyhelyzeti intézkedések sorában nevezte ki alpolgármesternek. Nyőgéri Lajos azt is bejelenette, hogy folytatni szeretné a munkát.

Ezt követően Kunszt Márta (DK), korábbi MSZP-s pécsi alpolgármester jelentette be, hogy a tegnapi napon a pécsi DK elnöksége arról határozott, hogy kezdeményezni fogják a DK általl jelölt alpolgármester, Bognár Szilvia visszahívását. Indokként azt mondta, hogy túl sok konfliktus volt a pécsi városvezetésben.

9.55 A Momentum nem szavazza meg Nyőgéri és Zag kinevezését, sem Bognár Szilvia visszahívását

Szünet és zárt ülés után folytatják a pécsi képviselők, az alpolgármesteri döntések később jönnek. Az a korábbi időszak történései alapján várható is volt, hogy a pécsi momentumosok nem fogják megszavazni Bognár Szilvia leváltását. Sőt, az is meglepetés lenne, ha Nyőgéri Lajos kinevezését megszavaznák, ahogyan Zag Gábor alpolgármesteri kinevezésére is nemet fognak nyomni előreláthatóan.

10.00 Egy új alpolgármester kinevezéséhez és leváltásához is minősített többség kell

50%+1 szavazat, azaz minősített többség kell egy alpolgármester kinevezéséhez. Ez Pécsett 14 főt jelent a 26 fős pcési közgyűlésben. A pécsi közgyűlésben Ruzsa Csaba külsős alpolgármester nem szavaz, a többiek azonban igen. Az új alpolgármesterek kinevezését és Bognár Szilvia leváltását szinte biztosan nem szavazza meg sem a Fidesz, sem a KDNP, sem az ÖPE, de várhatóan a fent már említetteknek megfelelően nemet mond majd a Momentum mindhárom képviselője, és várhatóan az LMP-s Kóbor József sem szavaz együtt Péterffyékkel ebben az ügyben.

10.05 A közgyűlési matek alapján kérdéses, hogy Bognár Szilviát le tudják-e váltani, de meglehet

A Fidesznek négy képviselője van a pécsi közgyűlésben, jelenleg ketten vannak a teremben, de a Vári Attila helyére beülő Hári József reggel még itt volt, ő valószínűleg még visszatér a szavazásokra, Bognár László lehet a hiányzó, mindenki más jelen van a teljes közgyűlésben. A KDNP-ÖPE frakció mindhárom tagja jelen van. A Momentumnak is három képviselője van, az LMP-nek egy, Kóbor József személyében.

Az érintettek is szavazhatnak magukról. Azaz Bognár Szilvia is szavazhat magáról, ahogyan Nyőgéri Lajos és Zag Gábor is. Éppen ezért például a Bognár Szilvia leváltására tett kísérlet sikere nem si attól függ, hogy kik szavaznak a leváltás ellen, vagy kik tartózkodnak, hanem, hogy kik írják rá a cetlire az igen szót. Merthogy titkos szavazás fog dönteni. Ha a két most hiányzó fideszes visszatér, akkor is csak 12 fő szavazna a leváltás ellen. Péterffy Attila, az MSZP, a Jobbik, a DK (mínusz Bognár Szilvia) és P. Horváth Tamás feltehetően igennel szavaz majd, ez 14 főt jelent.

10.15 Titkos szavazás lesz, az érintettek is szavazhatnak

Az alpolgármesterekről titkos szavazás dönt majd. Ők maguk a saját ügyükben, habár ez elsőre nem tűnik túl logikusnak, ugyanúgy szavazhatnak, mint mindenki más. Ezt külön kérdésünkre megerősítette Lovász István pécsi jegyző, mert mi is úgy tudtuk, és először azt is írtuk, hogy nem szavazhatnak magukról. Gyakorlatilag ez a szabály kell ahhoz, hogy minden úgy alakuljon, ahogyan azt Péterffy Attiláék szeretnék.

Itt fognak szavazni, titkosan, a pécsi képviselők az alpolgármesterekről – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

10. 25 Így jelentette be Kunszt Márta DK-s képviselőtársa, Bognár Szilvia visszahívásának kezdeményezését

10.40 Mik is voltak azok az ügyek, ahol “összekaptak” Péterffyék és Bognár Szilvia (és a Momentum)?

Lehetett hallani helyben is, hogy vannak konfliktusok a pécsi közgyűlést vezető ellenzéki “szivárványkoalíció” tagjai közt, azon belül elsősorban a Momentum és Bognár Szilvia DK-s alpolgármester közt. Az ügyek egy részével az országos sajtó is foglalkozott. A legemlékezetesebb (és első nyilvános) konfliktus talán Bleszity Péter kinevezése volt a Zsolnay Kulturális Negyedet is működtető Zsolnay Örökségkezelő élére. A kulturális ügyekért felelős Bognár Szilvia nem támogatta a külsős alpolgármester Ruzsa Csaba és Péterffy Attila jelöltjét, mondván nem volt semmilyen köze korábban a kultúrához, sőt egy rövid ideig vezetett csak önkormányzati céget, a Pécsi Kommunikációs Központot. Ez utóbbi élére Péterffy Attila által kinevezett új ember ügyében is volt konfliktus. Ott nem is feltétlenül a jelölt személye miatt – Póré László, a Dunántúli Napló korábbi főszerkesztő-kiadóvezetője lett a Pécsi Kommunikációs Központ vezetője –, hanem mert Bognár Szilvia szerint sérültek a demokratikus alapelvek az egyszemélyi kinevezéssel.

Hasonló vitás ügy volt Nyőgéri Lajos kinevezése is, akit szintén a különleges jogrend idején, egyszemélyi döntéssel választott meg Péterffy Attila. Igaz, azt egyeztetés is megelőzte, de többen bírálták az egyeztetés módját, mikéntjét is.

Ettől függetlenül is lehetett hallani konfliktusokról, az egyik oldalról arról, hogy nem bíznak Bognár Szilviában Péterffy Attiláék, illetve nem voltak megelégedve mindenben a munkájával, habár nyilvánosan, konkrétumokkal nem szolgáltak. Sőt, arról is lehetett hallani, hogy a városvezetés többi tagja szerint Bognár Szilvia kibeszél a városvezető koalícióból, nem tartják megbízható személynek. Ezzel szemben Bognár Szilvia nem egy alkalommal a demokratikus folyamatokat kérte számon, egy-egy esetben a nyilvánosságban is utalt erre, de a háttérben ez többször is konfliktust okozott. Úgy tudjuk, ahogyan azt a nyilvánosságban például a pécsi momentumos képviselők el is mondták, ő sem szívlelte azt, hogy szocialisták, illetve MSZP-közeli emberek kerültek fontos pozíciókba, a városházán és pécsi önkormányzati cégeknél.

11.10 A momentumosok olyan dokumentumot osztogatnak, ami szerint Nyőgéri Lajos talán nem is lehetne képviselő

Nyőgéri Lajosról a Szabad Pécs írta meg, hogy évekkel korábban, de még ma is hatályos módon eltiltották a cégvezetéstől. Akkor emiatt le is mondott a friss gazdasági bizottsági elnöki tisztségéről. Nemrég, a technikai szünetben a Momentum képviselői osztottak ki egy írásos dokumentumot, ami szerint Nyőgéri Lajos emiatt a régebbi eltiltás miatt talán képviselő sem lehetne. A szöveget az előtt a titkos szavazás előtt megkapták a képviselők, hogy Nyőgéri Lajos kinevezéséről szavaznának.

Kővári János (ÖPE-KDNP) szerint tisztességes válaszokat kellene adni az alpolgármesteri kinevezésekkel és visszahívással kapcsolatos kérdésekre. Azt sem érti, hogy mi az oka Nyőgéri Lajos lemondásának. Megjegyzés: mondjuk ez teljesen logikus, Nyőgéri azt szeretné, ha a rendkívüli időszak után immáron a közgyűlés többsége is megszavazná a kinevezését. Nem mellékes körülmény, hogy Nyőgéri eddig a képviselői fizetéséért dolgozott, társadalmi alpolgármesterként, ha most kinevezik, akkor alpolgármesteri fizetésre is jogosult lehet.

Kővári János (ÖPE-KDNP) szerint tisztességes válaszokat kellene adni az alpolgármesteri kinevezésekkel és visszahívással kapcsolatos kérdésekre. Azt sem érti, hogy mi az oka Nyőgéri Lajos lemondásának. Megjegyzés: mondjuk ez teljesen logikus, Nyőgéri azt szeretné, ha a rendkívüli időszak után immáron a közgyűlés többsége is megszavazná a kinevezését. Nem mellékes körülmény, hogy Nyőgéri eddig a képviselői fizetéséért dolgozott, társadalmi alpolgármesterként, ha most kinevezik, akkor alpolgármesteri fizetésre is jogosult lehet.

11. 20 Az egyik momentumos képviselő is beszólt Péterffyéknek

Az, hogy a fideszes vagy az öpés képviselők kritikával illetik a szavazás előtt Péterffyéket, nem meglepő. Nemrég azonban szót kért Topán László, a Momentum képviselője is. Aki röviden annyit mondott, hogy ők is akkor értesültek a most bejelentett tervekről, amikor a pécsiek. Majd arra emlékeztetett, hogy annak idején, 2019 októberében arra kaptak felhatalmazást a választóktól, hogy együtt vezessék ezt a várost.

11.22 Államtitkári posztot ígérhettek Zag Gábornak?

Érdekes fejlemény lesz, ha Zag Gábor lesz az új pécsi alpolgármester. Ő ugyanis korábban Bognár Szilvia mellett állt, amikor a DK alpolgármestere és a Momentum a városvezetéssel csatázott néhány kiemelt ügyben. A Szabad Pécs úgy tudja, hogy Zag Gábornak belengettek egy esetleges államtitkári posztot akkor, ha 2022 tavaszán legyőzi a Fideszt. Az hagyján, hogy ahhoz 2022 tavaszán le kell győzni a Fideszt, de ha ez így is lesz, és az ígéret valóban elhangzott, akkor is nagyon kérdéses, hogy beváltják-e majd valóban. Valami azonban mindenképpen történt, hiszen Zag Gábor most úgymond Bognár Szilvia ellen fordulhatott. Zag alpolgármesteri kinevezése azért is érdekes, mert ő elviekben a Pécset és Komlót is érintő Baranya 2-es választókerületben a DK jelöltje az előválasztáson, habár az a meccs számára nem kecsegtet túl sok sikerrel, Szakács László az esélyes, őt csak Keresztes László Lóránt szorongathatja meg.

12.50 Már nem Bognár Szilvia Pécs alpolgármestere

24 fő szavazott titkos szavazással Bognár Szilvia alpolgármesteri címéről. A jegyzőkönyvezett végeredményt Zag Gábor DK-s képviselő, Bognár Szilvia lehetséges utódja ismertette. 14 fő igennel, 10 nemmel szavazott, azaz az történt, amit fent ismertettünk mint lehetséges forgatókönyvet. Azaz éppenhogy, de sikerül minőségi többséggel visszahívni Bognár Szilviát, aki egyrészt megköszönte a lehetőséget, hogy alpolgármesterként dolgozott, s azt mondta, hogy képviselőként még nagyobb elánnal fog bizonyos kérdéseket, elsősorban női témákat képviselni.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

12.55 Never forget: Így mondott le a fideszes érában Girán János

A Fidesz-KDNP-ÖPE képviselői előszeretettel ismételgetik órák óta, hogy a városvezetésnek meg kellene indokolnia Bognár Szilvia visszahívását. Mert, ha nem indokolja meg, akkor a választókat nem tisztelik, és így tovább. Péterffy Attila amúgy azt mondta, hogy ő korábban már elmondta, hogy nem harmonikus a kapcsolata Bognár Szilviával, de most a helyi DK döntött arról, hogy kezdeményezik a DK által jelölt Bognár Szilvia visszahívását, vagyis ez nem az ő döntése volt. Ugyanakkor egyrészt ő polgármesterként nem megkerülhető, mert egy alpolgármester kinevezését és visszahívását is kizárólag a polgármester terjeszthet elő. Ugyanakkor utalt rá, hogy nincs ellenére, hogy visszahívják Bognár Szilviát.

A most a korrektséget és tiszta helyzetet követelő orbánista képviselők talán nem emlékeznek arra, vagy talán nem akarnak, amikor a fideszes érában, ugyan nem lemondatták, nem visszahívták, hanem váratlanul lemondott az akkori egyik pécsi jobboldali alpolgármester, Girán János. Az akkori, a mostaninál váratlanabb döntést finoman fogalmazva még annyira sem indokolták, mint most, Girán János egyéb elfoglaltságaival magyarázták, miközben a “folyosói pletyka” arról szólt, hogy nagyon határozott politikai oka volt a lemondásnak, sőt igazából lemondatásnak akkor. Erről az ügyről akkor e sorok írója számolt be a Dunántúli Naplóban. Akkoriban számos pletyka szólt arról, mi lehet a háttérben, egyesek szerint a hollandiai buszok beszerzésével kapcsolatos botrány, mások szerint a Zsolnay-gyár és a Ledina Kerámia ügye, megint mások szerint esetleg a gyengélkedő Schlauch Program, avagy az általános rossz gazdasági helyzet miatt kellett lemondania. vagy akár ezek összessége miatt.

KategóriákMETÁL