Négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró (!!!!!) felett rendelkezhetett Kósa Lajos egy, a Magyar Nemzet birtokába került hiteles közjegyzői okirat szerint. A közjegyzői irodában készült dokumentumból kiderül, a fideszes politikus – korábban frakcióvezető, jelenleg a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter – 2013. január 28-án kötött szerződést a megbízójával, amelynek részleteit közjegyzői okiratba is foglalták. Ez az összeg nagyjából 1 300 000 000 000 magyar forint, plusz az apró. Nem, a nullákat nem írtuk el: ezerháromszáz-milliárd forint.

A cikk a hirdetés után folytatódikA több mint ezerháromszázmilliárd forintnyi összeget az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél helyezték el – áll az okiratban, amely szerint a megbízó felruházza Kósa Lajost, hogy a ?megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon?, és azokat a ?megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze?.

Az Orbán-kormány minisztere eszerint – írja a Magyar Nemzet – pénzt vehetett fel a számláról, átutalásokat végezhetett és teljes körű számlaügyintézést bonyolíthatott le, egyedül a számla megszüntetésére nem kapott jogosultságot. A 2015. február 2-án kelt, többször módosított okiratban az áll: az értékpapír-vásárlást szakaszosan és folyamatosan kell ?eszközölni?, és annak 2015. április 30-ig meg kell kezdődnie. A dokumentumban a felek a ?megbízás tartalmát nem kívánták pontosabban meghatározni?.

Mindeközben az olyan, a kormány által pénzelt médiumok igyekezték az ügy valódiságát megkérdőjelezni, és a Magyar Nemzet értesülését cáfolni. Habár maga Kósa Lajos sem cáfolta, hogy a papír valódi. A Magyar Nemzet online kiadása ezért közölte a Kósa-iratokat hitelesítő pecsétet és aláírást, íme

 

 

 

 

Berkecz Balázs, az Együtt pécsi politikusa azt hangsúlyozta keddi sajtóközleményében, hogy a több mint ezerháromszázmilliárd forintnyi összeget az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél helyezték el – ez is áll az okiratban, amely szerint a megbízó felruházza Kósa Lajost, hogy a ?megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon?, és azokat a ?megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze?.

A 2015. február 2-án kelt, többször módosított okiratban az áll: az értékpapír-vásárlást szakaszosan és folyamatosan kell ?eszközölni?, és annak 2015. április 30-ig meg kell kezdődnie. A dokumentumban a felek a ?megbízás tartalmát nem kívánták pontosabban meghatározni?.

Mint emlékezetes, a 2015-ös magyarországi brókerbotrány 2015. február 23-án indult a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel, majd március 6-án folytatódott a Hungária Értékpapír Zrt.-vel, amelynek szintén részlegesen felfüggesztették működését feltárt szabálytalanságok miatt. Március 10-én a Quaestor Csoporthoz tartozó QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének részleges felfüggesztésére került sor. Különösen izgalmas, hogy a Kósa Lajost megbízó okirat módosításainak egy része pont erre az időszara esett. 

Berkecz azt is leírja az Indexre hivatkozva, hogy az internetes lap értesülése szerint a Fidesz vezetése napokkal a Hungária Értékpapír Zrt. bedőlése és a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődjének bejelentése előtt már tudhatott arról, hogy a két cégnél súlyos gondok vannak, és mindkettő hasonló sorsra juthat, mint a Buda-Cash. Ez az információ pedig – így Berkecz – akár segíthette is a kormányoldali politikusokhoz közelálló cégeket, hogy időben kimentsék a két brókercégnél elhelyezett pénzeiket. Orbán Viktor akkoriban úgy nyilatkozott, hogy ő maga rendelte el kormányülésen a Buda-Cash bedőlése után, hogy minden minisztérium vegye ki a pénzét, ha brókercégnél tartja.

 

Kedden a HVG.hu videóriporte is kérdezte Kósát a csillagászati összegről. A tárcanélküli miniszter a szerződésről azt állította, hogy az szélhámosság, egy német nő próbálta elhitetni azt, hogy ennyi pénzt örökölt, amit az ő segítségével akart befektetni. De Kósa átlátott a szitán, mivel sok esetben, kb. havonta megkeresték őt különböző emberek azzal, hogy befektetnének, ő pedig ilyenkor mindig az állampapírt ajánlotta befektetésként. Habár azt állította, hogy nem tudja, miről van szó, és nem is emlékszik erre az ügyre, a videón jól látható, hogy ehhez képest eléggé képben van. És hát valljuk meg, teljesen életszerűtlen, hogy nem tudta, mit írt róla a Magyar Nemzet, és nem készültek arra, hogy ezt megkérdezik majd tőle a dunaújvárosi sajtótájékoztatón.

Kósa Lajos azt állította, hogy sosem vásárolt állampapírt, senkinek, és ha ezzt tette volna, akkor azt jelezte is volna a vagyonnyilatkozatában.

 

dlnlasdflsaé
KategóriákMETÁL