Gyakorlatilag akár építkezésről, akár felújításról van szó, cement nélkül nem fogunk boldogulni. Betonra van szükség vagy például vakolásra? A válasz a cement lesz, a minőség szempontjából pedig nem is lehet kérdés a magas színvonal.

A cikk a hirdetés után folytatódikA minőség kérdése alapvető az építésben

A Józan Kft. cement kínálatában olyan színvonalú alapanyagokkal találkozhatunk, amelyek akár teherhordó szerkezetek kialakításához is megfelelnek. De mi mindenre használhatjuk még? A cement alkalmazásával készülhet vasbeton, esztrich beton, de természetesen nem kizárólag építési feladatok során jön jól. 

Vakolat és habarcs is készülhet belőle, így minden olyan felújítási munkálat, amely a falazatot érinti, legyen az hőszigetelés kialakítása, új vakolat kivitelezése, vagy akár egy fürdőszoba vagy konyha felújítás, a cementre bizony szükségünk lesz.

Mi is konkrétan a cement?

Úgynevezett hidraulikus kötőanyag, bár ez a kifejezés laikusként előfordulhat, hogy nem mond túl sokat, ráadásul nem hidraulikus típusa is van, de ez az építkezési, felújítási munkafolyamatok során nem használatos, mivel nem alkalmazható nedves környezetben, illetve a száradása is nagyon lassú, ami megakadályozza a gyors munkát. Szóval inkább úgy érdemes fogalmazni, hogy a cement, mint építési alapanyag, egy hidraulikus kötőanyag.

Amikor kiválasztjuk és megvásároljuk a cementet, az még nem azonnal felhasználható, hanem a benne lévő kötő- és adalékanyagok révén, víz hozzáadását követően, a végbemenő kémiai folyamatoknak köszönhetően kapjuk meg azt a formáját, amellyel aztán dolgozni fogunk. Gondoljunk csak az iskolában elvégzett kísérletekre, s arra, hogy mennyire volt fontos a precizitás. Nos, most is pontosan be kell tartanunk az utasításokat ahhoz, hogy a megfelelő minőségű és állagú cementtel dolgozhassunk.

A cement egyébként nagyon sokféle alkotóelemből áll, közte a mészkő, az alumínium, a kálcium, a vas és a szilícium is megtalálható. Az összetevőket összekeverve égetés következik, míg létre nem jön egy szilárd anyag, ez a klinker. Ezt porrá őrlik, s gipsszel dúsítják. Körülbelül ez az anyag, amit a zsákban találhatunk, miután kinyitottuk, s mielőtt még vízzel vegyítettük volna.

Miért nagyon hasznos a cement?

Alkalmazására sokféle munkafolyamatban szükségünk van, köztük a kőműves munkákhoz, például a vakoláshoz is abszolút elengedhetetlen. Az ingatlanok védelmében is szerepet játszik, mivel védőrétegként szolgál. Az épületeken felül még hasznosítják más kivitelezési feladatoknál is, amilyen például a gát, az alagút, a híd vagy az út létrehozása.

Mint minden építési alapanyag esetében, itt is elsőrangú kérdés a megfelelő minőség biztosítása. Egész egyszerűen rossz dolgok felhasználásával nem készülhet minőségi kivitelezés. S mivel minden építési és felújítási feladat hosszú távra készül, ezért ez az a pont, ahol nem érdemes spórolni!

KategóriákINFÓ