Végre belátta az Orbán-kormány is, hogy az elmaradó pedagógus utánpótlás egyik oka a versenyképes fizetés hiánya, a tanárok kezdő fizetése ugyanis nálunk az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Mindezt annak a hírnek a kapcsán írta a hírre rábukkanó Népszava, hogy e Orbán-kormány 2028-ra szeretné elérni, hogy a pedagógusok átlagbére elérje a magyarországi diplomás átlagbér 80 százalékát, emiatt 400 milliárdos bérfejlesztést ígérnek 2029-ig. Úgy tűnik azonban, hogy nem lesz elkerülhető a szeptemberi tanársztrájk.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás a Népszavának azt mondta, hogy a kormány terve jó kiindulópont lehet, a céldátumokat azonban késeinek tartja az érdekvédő, véleménye szerint a bérfejlesztés célkitűzéseit a mostani kormányzati ciklus végéig, vagyis 2026-ig kellene teljesíteni.

Szerinte már első lépésként egy nagyobb arányú béremelést kell végrehajtani, különben „alig lesz valaki, aki ezen a pályán marad.” Már most is több mint tízezer tanár hiányzik a rendszerből, a helyzet évek óta csak romlik.

A kormány pedagógus bérrendezésre vonatkozó terveire a Népszava a kormány által az Európai Bizottságnak benyújtott, a 2021-2027-es időszakra szóló „Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” elnevezésű stratégiából értesült. Magyarán nem, vagy nem csak az a cél vezérelheti ebben a kabinetet, hogy a padagógusok elégedetlenek, hanem az (is), hogy eggyel több komoly vállalásuk legyen, és megkaphassák az egyelőre visszatartott uniós pénzeket is.

Az Európai Bizottságnak leírt magyar kormányzati tervek szerint kiemelt figyelmet fordítanának azokra a pedagógusokra, akik hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoznak: nekik többletjuttatást is biztosítanának. Az intézkedés a négy leghátrányosabb régióban lévő települések pedagógusait és a nevelő-oktató munkát segítő dolgozókat érintené. Új teljesítményértékelést is bevezetnének, ennek eredményeihez igazodva biztosítanák a „differenciált minőségi juttatást.”

Bevezetnének egy, a „hivatás presztízsét is jelző” pedagógus-igazolványt is, kapcsolódó kedvezményrendszerrel, az adományozható pedagógus elismerések körét kibővítenék, és segítenék a lakhatásukat, különösen a pályakezdőkét és a pedagógus házaspárokét.

A fenti, két napja nyilvánosságot kapott tervekről szerdai tárgyalásukon mindkét pedagógus szakszervezet képviselőit tájékoztatta Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár, a PSZ és a PDSZ képviselői azonban hiányolták az egyeztetésen a konkrét ígéreteket. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azt mondta a tárgyalás után, hogy nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz normális tanévkezdés, sztrájkra készülnek. Augusztus 30-án lesz még egy újabb, a tanévkezdés előtti utolsó egyeztetésük, ám addig is arra kérik a pedagógusokat, hogy ne várjanak a sztrájk előkészítésével.

Címkék:
KategóriákMETÁL