Sajtóközleményben reagált a Fidesz pécsi városházi  képviselőcsoportja Péterffy Attiláék mai bejelentésére, miszerint Pécs ma visszautalt 1750 millió forintot a kormánynak, a még az előző, fideszes városvezetéstől örökölt gigahitel újabb részletét. Péterffyék egyrészt azt hangsúlyozták, hogy lett volna ennek a pénznek jobb helye is, másrészt emlékeztettek arra, hogy az előző pécsi vezetéstől megörökölt adóssághalmaz miatt volt szükség erre a kiadásra, illetve azt is írták, hogy Orbánék, illetve Varga Mihályék még ebben a gazdaságilag és pénzügyileg nehéz évben sem engedték nekik átütemezni az adósságtörlesztést vagy annak egy részét.

A cikk a hirdetés után folytatódikCikkünk végén teljes terjedelmében, változtatás nélkül is közöljük a Fidesz pécsi városházi képviselőcsoportjának közleményét, amelyet a Szabad Pécshez is eljuttattak.

Olyan mérvű, fontos ügyről van szó azonban, hogy előtte szemezgetünk a közleményből és az előzményekről, illetve a mai, korábbi, Péterffy Attiláék által kiadott közlemény tartalmáról is szólunk – sőt ez utóbbival kezdünk.

Péterffyék ugyanis azt írták, hogy a mai napon, még a fizetési határidő lejárta előtt a pécsi önkormányzat elutalta azt az 1,75 milliárd forintot (azaz 1750 millió forintot), amelyet még a Páva Zsoltéktól megörökölt adósság miatt kellett visszafizetni az idén.

A mostani részlettel együtt valamivel több mint 5 milliárd forintot fizettek vissza eddig Péterffyék, ez volt a harmadik év, hogy részletet kellett elutalniuk. Szerették volna az egész adósságot, vagy ennek a mostani részletnek legalább egy részét későbbre, 2025-re halasztani, de Varga Mihályék ehhez nem járultak hozzá.

A kormány ugyanakkor megvásárolta volna a pécsi önkormányzattól a Délkom nevű hulladékszállító cégben lévő részesedését, hogy aztán azt a PTE-nek adja át. Ezt Péterffyék nem akarták, felajánlották azonban az egykori Bőrklinika épületét, vagy a Tüke Busz kisebbségi hányadát, ezekre a javaslatokra azonban nem kaptak választ, így hát ma fizettek.

Nagyjából ezt írták le a közleményben, amit több lap is, köztük a Szabad Pécs is lehozott.

Ehhez képest a Fidesz pécsi közgyűlési képviselői szerint „Péterffy Attiláék egy kamatmentes, sokéves részletfizetési lehetőséget biztosító állami támogatás visszafizetése miatt kiabálták ma tele a sajtót”.

Arról azonban szerintük Péterffyék már hallgatnak, hogy “három éves ténykedésük miatt ma a város nagyobb adóssággal rendelkezik, mint mikor átvehették az önkormányzatot”.

Azt is írták, hogy Péterffyék 9 milliárd forint hitelt vettek fel, többet, mint amivel az önkormányzat 2019-ben rendelkezett.

Szerkesztői kommentár: Nem feltétlenül lehet fejlesztéseket megelőlegező hiteleket és egy olyan, azonnali, tűzoltást szolgáló kormányzati mentőövet jelentő gigakölcsönt párhuzamba állítani, amit Páva Zsoltéknak utaltak el Orbánék. És nem feltétlenül azért, amire a Fidesz pécsi politikusai utalnak a mai közleményükben: hogy az egyik egy kamatmentes kormányzati segítség, a másik meg piaci hitel, kamatokkal. Hanem többek közt azért nem, mert annak idején, 2017-ben először titkolták azt Páváék, hogy milyen rossz pénzügyi helyzetben van a pécsi önkormányzat, majd tagadták azt, amikor a Szabad Pécs arról írt 2017 tavaszán, hogy öt milliárd forint is lehet már a hiány (ez az összeg nőtt aztán tovább év végére). Végül ezt elismerték, de azzal, hogy nincs gond, lehet ezt kezelni. A Szabad Pécs már ezt megelőzően írt arról, hogy Orbánék közvetlen segítsége nélkül nem lehet ezt a helyzetet kezelni. Nem sokkal később már állami pénzügyi ellenőrök felügyelték Pécs gazdálkodását – kötelező jelleggel. Ez a felügyelet, immáron nem kötelező jelleggel, hanem inkább együttműködésként, ma is megmaradt. 

Abban azonban már megint hasonlít a két ügy, hogy mindkét esetében kb. 3 éves időszakról van szó. Mert bár a korábbi, fideszes időszakra úgy utalnak a Fidesz pécsi képviselői a mai közleményben, szembeállítva a mostanival, mintha sok idő alatt jött volna össze a hiány Páváéknak, ám arra nyilván emlékszik olvasóink többsége, hogy 2014/2015-ben Orbánék átvállalták az önkormányzatok adósságát. Azaz ha a városi cégektől nem is, de az önkormányzattól elvitték az adósságot.

Azt sem tudjuk véletlennek venni, hanem inkább egyfajta trükközésnek a szavakkal, hogy a Fidesz pécsi képviselői 2019-es adósságállományról beszéltek (nyilván azért, mert akkor, annak az évnek a végén vették át a város Péterffyék), ugyanakkor “arról mélyen hallgatnak”, hogy Pécsnek előbb 2017 végén, majd 2018 elején kellett több milliárd forintot kérnie Orbánéktól, hogy a működést egyensúlyba tudják hozni valamennyire és az addigra felhalmozott, lejárt számlákat kifizessék. Összesen 12,5 milliárd forintot vettek így fel,ráadásul azért, hogy elkerüljék a csődöt.

Péterffyék ilyen helyzetben, ténylegesen valóban “csak” 8,5 milliárdos adósságot örököltek meg 2019 végén, ugyanakkor az is tudható, hogy 2020 tavaszától Magyarországra is begyűrűzött a Covid-járvány, hogy milyen módon vontak el pénzeket az önkormányzatoktól, hogy azok egy része nem teljesen egyenlő módon kapott vissza az elveszített pénzekből. Persze, a Pécsett ellenzékben lévő Fidesznek, és helyi képviselőinek, illetve egy általuk írt politikai közleménynek nem feltétlenül az a feladata, hogy minden makacs tényt figyelembe vegyen, és mindenre emlékezzen, ami esetleg kapcsolódhat, és még fontos is.

Amúgy volt már hasonló, nem is egy, például a Zsolnay-ügyről is volt mondanivalójuk, de például a mi cikksorozatunkról is, amelyben Bánki Erik neve is szerepelt.

A Fidesz pécsi városházi képviselő-csoportjának közleménye:

Pécs baloldali városvezetése másokra mutogat, miközben rohamléptekben adósítja el Pécset.

Péterffy Attiláék egy kamatmentes, sokéves részletfizetési lehetőséget biztosító állami támogatás visszafizetése miatt kiabálták ma tele a sajtót, de arról mélyen hallgatnak, hogy három éves ténykedésük miatt ma a város nagyobb adóssággal rendelkezik, mint mikor átvehették az önkormányzatot.

Három év sem kellett nekik, hogy 9 milliárd forinttal eladósítsák Pécset. Ennyi hitelt vettek fel ugyanis, azaz többet, mint amennyivel az önkormányzat 2019-ben rendelkezett. Nem csoda, hogy ma csak hitelből épülhet bármi Pécsen, hiszen a baloldal olyan pénzéhséggel látott neki a város kasszájának a kifosztásához, mint a szocialista csokitolvajok „fénykorukban”.

Péterffyék százmilliókkal tömték ki politikus, üzleti és ügyvéd barátaikat, ennyit költöttek hasznavehetetlen tanulmányokra, koncepciókra, miközben egyetlen épkézláb városfejlesztési ötlettel sem álltak a pécsiek elé.

Ezt a szegénységi bizonyítványt valóban nehéz lenne magyarázni, így továbbra is maradt a másokra mutogatás. Most éppen megint a kormány a hibás azért, mert a baloldali városvezetés egyetlen javaslatot sem fogadott el azok közül, amelyeket a kormányzat felkínált nekik annak érdekében, hogy idén ne kelljen pénzben törlesztenie a városnak. A segítő kéz elfogadása helyett azonban Péterffyék újra a mutyit választották: például a Dél-Kom Kft.-be is százmilliós pluszpénzért ültették be a haverjaikat néhány hete. 

A baloldal semmit nem tanult a 2010 előtti időszakból: ha hatalomra kerülnek tönkreteszik a várost, közben magukat busásan megjutalmazzák, közben pedig másokat okolnak saját alkalmatlanságukért.

Most, a jelenlegi rendkívüli háborús gazdasági helyzetben különösen szükség lenne arra, hogy a városvezetés felelős döntéseket hozzon és a pécsiek érdekét képviselje. Felhívjuk a figyelmet, a Facebook városvezetés nem lesz elég a Pécs előtt álló kihívások leküzdésére. Ahhoz dolgozni is kéne. Ebből azonban sajnos a pécsiek az elmúlt három évben nagyon keveset láthattak. Péterffyéknek a haverok az elsők!

Kelt. Pécsett, 2022. szeptember 28. napján

Tisztelettel,

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja

Címkék:
KategóriákMETÁL PUNK