Ebben a versenyben Vári Attila PSN-vezér nyert, ő közel ötmilliót kért nemrég a TAKA 2019-től.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Két közérdekű adatigénylésére is választ kapott a Társaság a Közérdekű Adatokért 2019 (TAKA 2019) a Tettye Forrásháztól – adta hírül Facebook-oldalán a civil szervezet.

Azt írják, hogy a Tettye Forrásház Zrt. 1.668.756 forint költségtérítést kér a közérdekű adatokért és már ki is számlázta az egyesületnek, április 10-i fizetési határidővel. A város vízszolgáltató cégének első levelét elektronikus küldeményként április 9-én vették át.

Többek között a következőket kérdezték még februárban a cégtől:

  • 2015-2019 években milyen mértékű víz illetve csatornahálózat építés illetve felújítás történt Pécs közigazgatási területén belül?
  • 2015-2019 években, évi bontásban mennyit költöttek Pécs város területét érintően városi víz és csatornamű hálózatra, kiépítésre, felújításra és üzemeltetésre?
  • 2015-2019 években mely cégek végezték Pécs MJ Város területét érintően városi víz és csatornamű kiépítéseket, felújításokat – beleértve a felújításokkal összefüggő útburkolási munkálatokat is – és kik voltak a bejelentett alvállalkozóik.
  • Kérték, hogy a szerződést vagy szerződéseket, számlákat, teljesítési igazolásokat küldjék meg részükre, illetve tájékoztatást kértek arról is, hogy ezen szerződések alapján, mikor és milyen összeg került kifizetésre a társaság részéről.
  • Kérték, hogy 2015-2019 években ügyvédi, jogi vagy közbeszerzési illetve egyéb tanácsadói, valamint reklám, marketing, PR és kommunikációs tevékenységre kötött szerződéseket is küldje el a Tettye.

Márciusban, ahogy azt megítuk, a következőket kérdezte a Taka 2019 a Tettyétől:

  • Folytat-e a cég bármilyen formában előkészítő munkákat vízi-közmű karbantartás illetve felújítás terén 8-12 milliárd forint összegű beruházás tekintetében?
  • Amennyiben igen, a beruházás pénzügyi fedezetét milyen forrásból kívánja finanszírozni?
  • Kezdeményezik-e, hogy még az idei évben Pécs önkormányzatának közgyűlése tárgyaljon és döntsön egy megközelítőleg 8 milliárd összegű, vízi-közmű beruházásra fordítandó hitelfelvételről?
  • Vizsgálta-e a Tettye Forrásház Zrt., hogy 2013-2020 és 2020-2027 közötti uniós ciklusokban mekkora összegű uniós támogatás vehető igénybe vízi-közmű felújításra, beruházásra?

Utóbbi kérdésekre is most kaptak választ Sándor Zsolt vezérigazgatótól, bár a cég már március elején reagált közleményben a Taka állításaira.

Sándor Zsolt a Takának írt válaszlevelében igazából csak röviden megismétli, amit a márciusi céges közleményben már egyszer megfogalmaztak: igen, folytatnak tárgyalásokat egy összesen 11,5 milliárdos víziközmű-felújítás kapcsán, igen, kezdeményezik, hogy az önkormányzat közgyűlése tárgyaljon és döntsön a hitelről, igen, megvizsgálták, hogy a Taka által megjelölt időszakban mekkora összegű uniós támogatás kérhető beruházásra és felújításra.

Mint a Szabad Pécs megírta, egy 8 milliárdos hitelkeretről van szó, amit 4 év alatt hívna le a Tettye Forrásház. Ezután kezdődne a törlesztés, a becsült kamatteher 2 milliárd forint lenne, a futamidő pedig 19 év.

Vári Attila, a szintén közpénzmilliárdokból gazdálkodó PSN Zrt. vezérigazgatója közel öt millió forintot kért a Takától a szervezet által kért közérdekű adatokért cserébe. A Taka 2019 egyértelművé tette hogy nem fizet, és ha Váriék nem teljesítik kötelezettségüket, akkor „megteszik a szükséges jogi lépéseket”.

KategóriákMETÁL