Az eső ellenére is sokan voltak a második alkalommal megtartott, teljesen békés és boldog Pécs Pride-on, egyben a második magyar vidéki meleg büszkeség felvonuláson. Amelynek záróakkordja idén is, és Pécsett is, egy parti volt. A Fidesz erről írt sajtóközleményt, Péterffy Attiláékat támadva, s fejükre olvasva, hogy mindemellett (szerintük) óriási bajban van Pécs.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Szabad Pécs is megkapta a Fidesz pécsi városházi frakciójától azt a sajtóközleményt (címe:Tényleg transzvesztita bulinak kell lennie a Zsolnay Kulturális Negyedben?), amely egyrészt a 2. Pécs Pride utáni afterpartiról szól, illetve amely egyben arra is alkalmat adott a nagyobbik kormánypárt pécsi képviselőinek, hogy ezt Péterffy Attiláékhoz kössék, s egyben szóljanak arról is, hogy szerintük mekkora nagy bajban van Pécs, ami szerintük a csőd szélén táncol.

A 2. Pécs Pride-dal nemcsak előzetesen foglalkoztunk, hanem élő közvetítéssel is jelentkeztünk, majd beszámolót írtunk róla, fotókkal, videókkal. Szombati cikkünkben, a mindennemű rendbontás nélkül lezajlott eseményről azt is megjegyeztük, hogy azon nem vett részt Péterffy Attila, Pécs polgármestere, illetve nem láttunk a városvezetéstől sem más megjelentet. Azt írtuk, hogy amúgy ellenzéki politikusok vagy aktivisták voltak jelen, lehetett néhány ismert arcot látni, és pár pártlogós esőkabátot is fel lehetett fedezni a végére mintegy 1000-1500 fősre duzzadt felvonuláson. És amúgy a városvezető koalícióhoz tartozók is jelen voltak. Elsősorban azért említettük meg, hogy nem vett részt a felvonuláson Péterffy, mert Nyugat-Európában, vagy akár a szintén ellenzéki vezetésű magyar fővárosban is, egy ilyen eseményen gyakorta megjelennek a vezető ellenzéki politikusok, s nem mellesleg azért, mert az, hogy a Pride-hoz hasonló kiállásokra azért van most nagyobb szükség mint évekkel korábban, mert egyértelműen rosszabb helyzetben érezhetik magukat az LMBTQ-emberek Magyarországon, az akár csak néhány évvel korábbi helyzethez képest is.

Péterffy távolmaradását és óvatos beszédét már tavaly is érte kritika, ugyanakkor tavaly kiemelt téma volt az addigra már beinduló politikai kampány miatt a Pécs Pride, s a kormánypártok képviselői és a hozzájuk közel álló médiumok rendre igyekeztek is összemosni a két dolgot, a Pride-ot és az általuk csak baloldalinak nevezett pécsi városvezetést, miközben utóbbiak óvatos távolságtartása és a nyílt támogatás helyetti „tűrése” szemmel látható volt.

Habár úgy tűnt, hogy az idei Pride, túl a választáson talán más lesz, és mindenképpen higgadtabb is volt az emberi jogi megmozdulást megelőző időszak a tavalyinál, a pécsi fideszes városházi képviselők ma kiadtak egy közleményt, ami ezt a szinte elveszített vonalat veszi fel újra, ráadásul rádob egy lapáttal, vagy inkább kettővel: a záró- vagy afterpartinak nevezett bulit támadják, egyrészt hogy azt megtarthatták egyáltalán, másrészt, hogy az a Zsolnay Kulturális Negyed egyik termében volt, harmadrészt, hogy az egy „transzvesztita” buli volt, illetve hogy (és ez lenne a második lapát) ehhez képest Pécs a csőd szélén táncol, a buszok meg össze-vissza közlekednek.

De mutatjuk is, mit írtak pontosan.

„Teljesen elveszítette a kontrollt Pécs baloldali városvezetése. Városunk a csőd szélén táncol, Pécs egyre súlyosbodó problémáit, amelyet ők okoztak, nem bírják kezelni. Az összeomlás szélén van az utasokat összevissza szállító Tüke Busz; végveszély közelében jár a pécsiek víz szolgáltatója, a Tettye Forrásház; az energiaválság pécsieket érintő negatív hatásait mérsékelhetné a városvezetés, de tárgyalni sem hajlandóak róla”.

Szerintük Péterffy Attila és a városvezetés érdemi munka helyett „inkább lehetővé tesz egy transzvesztita partit a Zsolnay Kulturális Negyedben! Sajnos a baloldali városvezetés ide juttatta Pécset; itt tart a városunk”.

Annyi megjegyzést azért mindenképpen érdemes itt megtenni, hogy a Pride aferpartija, amire hivatkoznak, éjfélkor kezdődött, zárt ajtós és belépőjegyes volt, s hogy biztosan volt a programban „transzvesztita” vagy még inkább ún. drag queen show is, de a parti a Pride záróbulija volt, amelyen az LMBTQ-közösség tagjai mellett támogató szülők és cisz/heteró érdeklődők is részt vettek.

A politikai közlemény mindenesetre így folytatódik: „Tényleg transzvesztita bulinak kell lennie a Zsolnay Kulturális Negyedben? Szerintünk nem. Ennek a helye nem a pécsiek legnagyobb kulturális közintézményében van”.

És továbbra is összemossák a városvezetést és a külső szervező által hozott rendezvényt. Még egyszer mondjuk, egy olyan helyzetben, ahol a városvezetés látványosan nem áll ki a Pride mellett, vagy még inkább: nagyon látványosnak is nevezhető akár, hogy igazából hallgatnak róla (tudomásul veszik) és nem vesznek részt az eseményen.

„Tiltakozunk amiatt, hogy a baloldali városvezetés szélsőséges, radikális bárrá züllessze le a Zsolnay Kulturális Negyedet; ahol csak kitartó munkával sikerült meghonosítani a legnépszerűbb családi- és gyermekprogramokat, és ahol a Bóbita Bábszínház is van”. (Megjegyzés: még egyszer, egy zártojtós, belépős, éjfélkor kezdődő buliról beszélünk a negyed egy másik épületében.)

„Szeretnénk leszögezni, hogy minden felnőtt azt csinál a saját hálószobájában, privát szórakozóhelyein amit szeretne; nem a szexuális orientációik alapján ítéljük meg az embereket. Nem ítéljük el azokat a homoszexuális honfitársainkat, akik értékes tagjai a pécsiek közösségének. Elutasítjuk azonban a provokátorokat, a nyílt szélsőséges provokációt, és felemeljük a hangunkat annak minden formájával szemben. A Pécs Pride egy ilyen álságos provokáció, amelyben partner a balliberális városvezetés” – közölték.

Hozzátették: „Miközben a szervezők és résztvevők azt hangsúlyozzák, hogy nem a botránykeltés a céljuk, aközben ők maguk azok, akik folyamatosan és indokolatlanul bosszantják és provokálják a pécsieket”.

Hurcibálták a kirúzsozott Hoppál Pétert

És itt akkor rátérnek Hoppál Péterre is, aki – mint több újságban közölt fotón látható volt, a Szabad Pécsen is, egy transzparensen kirúzsozva volt látható. És aki az egyik legharsányabb, a közösségi médiában egyik legtöbbet szereplő országgyűlési képviselő és államtitkár, ráadásul az egyetlen fideszes nyertes pécsi egyéni képviselő. Nem beszélve arról, hogy rendszersen beszél a közösségi médiás felületein az LMBTQ-közösség, a melegjogok melletti kiállás és a Pride ellen is. És aki tevékeny részese volt nem egy karaktergyilkos politikai kampánynak. Egyébként ő maga is megemlítette már egy posztban a Pécs Pride-on látott plakátot, azzal vádolva a Pride-on résztvevőket és szervezőket, hogy itt bukott ki, hogy ők mennyire nem toleránsak szerinte.

A fideszes közlemény így fogalmaz: „Például azzal, mikor a „tolerancia” és az „elfogadás” jegyében egy közismerten keresztény, több gyermekes pécsi politikus, Hoppál Péter arcképét kirúzsozzák, szemét kifestik, fülébe és orrába díszeket aggatnak, és homoszexuálisnak ábrázolva molinóként hurcibálják a városban – a balliberális sajtó ájult ujjongása közepette. Majd ezek a provokátorok, a pécsi városvezetésnek köszönhetően, elmehetnek abba a Zsolnay Kulturális Negyedbe dorbézolni, amelynek működésére az általuk kifigurázott Hoppál Péter lobbizta ki és szerezte meg az évi kétmilliárd forintot. Amelynek ez évi átutalását éppen pár napja írta alá, és hagyta jóvá kulturális államtitkárként”. Szerintük egyszer és mindenkorra véget kell vetni „ennek a kártékony balliberális tombolásnak”, „mert ez nem előre viszi a városunkat és a pécsiek közösségét, hanem lehúzza a mélybe”.

Frissítés 20.05 – Kósa Lajost meg színes hajjal és piercinggel vitték körbe Budapesten

Debreceni kollégáink hívták fel figyelmünket cikkünk kapcsán arra, hogy debreceni fideszes politikusok sem maradtak ki „a jóból” (csak leírtunk végre egy mondatot, amivel talán közelítünk a Fidesz által áhított ájult ujjongáshoz), egy alternatív Kósa Lajost ábrázoló molinó is feltűnt a Pride-on, persze nem a pécsin, de – nem lévén ilyen – nem is a debrecenin, hanem a budapestin. Cikkében a Debreciner szép leírást is ad az ábrázolt politikusról (megjegyzésünk: bizonyos szempontból Hoppál és a volt debreceni polgármester hasonlatosak is egymáshoz, a nem kormányközeli médiában rendre szemlézik közösségi médiás posztjaikat, vagy sajtótájékoztatón, egyéb helyeken elmondott beszédeiket és nyilatkozataikat, rendszerint azért, mert – finoman fogalmazva – időnként egészen sajátos idézeteket és véleményeket lehet leírni tőlük. A színes hajú, orrpiercinges Kósát a fent már idézett cikkben tudják megtekinteni: ITT.

KategóriákMETÁL