Alszanak a pontyok? Létezik olyan, hogy pihennek a víz alatt? Illetve ha tényleg alszanak, akkor hogyan érdemes elképzelni náluk ezt a tevékenységet? Különböznek bármiben az alvási szokásaik hozzánk képest?

A cikk a hirdetés után folytatódikIzgalmas kérdések ezek, a cikkben pedig ehhez mérten kiemelten foglalkozunk velük. Nézzük tehát meg, hogy mi a helyzet a pontyok és az alvás viszonylatában.

Vajon alszanak-e a pontyok, vagy csak a saját szokásainkat vetítjük rájuk?

Leginkább nyáron a kánikulában szokás hallani a vízparton a horgászoktól, hogy bizony nincs kapás, a pontyok biztosan alszanak. Ilyenkor sokan a saját vágyaikat vetítik ki jó eséllyel, hiszen kinek ne esne jól egy kiadós szunyókálás egy hűvös szobában?

Ebből viszont adja magát a kérdés, hogy a pontyok tényleg alszanak-e. Avagy akad-e olyan helyzet, amikor még a Fishinda webáruház csali és etetőanyag kínálatának legfinomabb darabjai iránt is teljesen rezisztensek, hiszen épp a pihenőidejüket töltik?

A válasz egyértelműen igen. Vagyis igenis létező jelenség az, hogy a pontyok alszanak. Persze ezt nem csukott szemmel, fekvő pozícióban, és pláne nem takaró alatt végzik. A részleteket máris kifejtjük a következő blokkban.

Hogyan is néz ki az, amikor a pontyok alszanak?

Amikor úgymond alvásról és pihenésről van szó, akkor a pontyok ellazítják az uszonyaikban található izmaikat. Azt is sok esetben megfigyelték náluk, hogy ennek hatására alvás közben a hátúszó lapos helyzetben van.

Tipikusan látható a víz alatt készített felvételeken, hogy ebben az úgynevezett alvó pozícióban pihengetve a pontyok előszeretettel választják a vízoszlop alsóbb rétegeit. Vagyis közel a tó fenekéhez szeretnek pihengetni.

Azt is szeretik, ha a vízfelszínhez közel farönk, fű vagy egyéb hasonló takarás rejlik. Hiszen ezek a tárgyak számukra extra védelmet tudnak biztosítani, elősegítve azt, hogy a pihenés ténylegesen háborítatlan lehessen.

Ami szintén lényeges tudnivaló ezzel kapcsolatban 

Érdekesség a pontyok alvási szokásai kapcsán, hogy a fentebb részletezett alvó pozícióban a légzésük gyakorlatilag lelassul. Tényleg egyfajta nyugvó állapotot vesznek fel, és majdhogynem teljességgel mozdulatlanok.

Viszont ebből a helyzetből relatíve könnyen tudnak váltani. Velünk ellentétben pedig akkor sem feltétlenül morcosak, ha épp kialvatlanok vagy nem túl finoman ébresztették őket. Vagyis ne zavarjon minket a horgászat gyakorlatában, hogy a pontyok épp pihengetnek.

Ettől függetlenül is horgászhatunk rájuk eredményesen. Ehhez első lépésként meg kell találnunk a tartózkodási helyüket, majd pedig csali és etetőanyag szempontjából el kell találni az ízlésüket. Utána pedig egy fárasztás erejéig a vendégeink lehetnek, hogy utána ismét visszatérhessenek a pihenést is biztosító éltető közegükbe.

KategóriákINFÓ