Két és fél kilométeres élőláncot alkottak Pécsett pénteken reggel azok a pedagógusok, egyetemi oktatók, tanulók és hallgatók, oktatási intézményekben dolgozó más szakemberek és támogató szülők, akik pénteken reggel álltak ki a járdákra, hogy kifejezzék szolidaritásukat a pedagógusokkal, és azt demonstrálják, mennyire fontos is az oktatás és hogy a tanárok mennyire szeretik a munkájukat. Lesz folytatása a mai eseménynek.

A cikk a hirdetés után folytatódikNehéz pontos számot mondani arról, hogy mennyien is csatlakoztak a pedagógusokért szervezett péntek reggeli pécsi demonstrációhoz, de a szervezők ezer és kétezer fő közé tették az élőláncot alkotó emberek számát azt követően, hogy véget ért az esemény, reggel nyolc óra előtt.

Az is biztos, hogy az, ami más városokban, illetve először Budapesten működött, Pécsett is bevált: elképesztően látványos az élőláncos tüntetési forma. Sőt, felemelő, többen is arról számoltak be a demonstráció után, diákok és felnőttek egyaránt, hogy (a sok más pozitív érzés és jelző említése mellett) kifejezetten megható volt az akció. A gyakorlatilag egy tanórának, nulladik órának megfelelő, háromnegyedórás eseményt nemhogy sikeresnek, de óriási sikernek könyvelték el a legtöbben.

Persze az élőláncban kockázat is van, nagyon komoly szervezést és a résztvevők részéről önuralmat, fegyelmet igényel, hiszen a város reggeli működése közben, a legzsúfoltabb útszakaszok melletti járdákon is ott állnak a demonstrálók, a látvány nem mindennapos, Pécsett a különböző, de sok helyütt egymásba érő szakaszok összesen mintegy két és fél kilométert tettek ki. Két és fél kilométernyi embersorra márpedig oda kell figyelni! Pláne, hogy tele van vidám és mosolygós (na és persze elszánt) arcokkal és rengeteg a fiatal. Pécsett egyetemi hallgatók, általános és középiskolás diákok egyaránt voltak.

Amint azt korábban is írtuk, úgy volt, hogy egy hete lesz az első nyilvános élőlánc, amit a Művészeti Gimnázium pedagógusai kezdtek el szervezni, de azt végül, egy nappal a meghirdetett időpont előtt lemondták. Már akkor meghirdették viszont azt, hogy új időpontban megtartják, épp egy héttel később – így jutottunk el a mai naphoz.

Többen és többen csatlakoztak

A résztvevő, csatlakozó iskolák és intézmények száma azonban még a mai napon is változott, nőtt.  Mintegy harminc pécsi és baranyai intézményből, iskolából, óvodából, kollégiumból, a pedagógiai szakszolgálattól és az egyetemről is jelezték ugyanis a részvételüket pedagógusok, egyetemi oktatók és szakemberek. Na és persze nem csak ők és a diákok, hanem támogató szülők és civilek is megjelentek az élőláncban, amelyet a Szabad Pécs is közvetített élőben a Facebookon. Az élő videóban kérdeztük az élőláncba civilként, két iskolás gyermek édesapjaként beálló Keresztes László Lóránt LMP-s parlamenti képviselőt is (ráadásul ugyanazt is megkérdeztük tőle a pedagógus demonstrációkról, mint amit pár napja az akkor Pécsett szereplő Gyurcsány Ferenctől is), illetve az élőlánc egy másik pontján Böszörményi István szobrászművészt, a Pécsi Művészeti Gimnázium korábbi tanárát és Heindl Péter jogászt, civil jogvédőt és történelemtanárt. Utóbbiak egyebek mellett arról is beszéltek, hogy azért is vesznek részt a demonstráción, mert a kormány csorbította a sztrájkjogot is, ami teljességgel elfogadhatatlan szerintük.

A demonstráció résztvevői a szevezők azon kérését is maradéktalanul figyelembe vették, hogy kizárólag a járdán alkossák az élőláncot, a gyalogosokat is elengedve és nem állítva akadályt az autóforgalom elé, hanem a transzparensek kapcsán is elsősorban olyan üzeneteket fogalmaztak meg, amelyek a pedagógusokról, az oktatásról, illetve a szabad és a jó oktatás hiányáról szóltak.

Az élőlánc létrejöttét nagyon sokan segítették, szervezték, a két főszervező a pécsi művészeti két pedagógusa, Pécsi Dorottya és Bosák Levente voltak. Utóbbival beszéltünk telefonon a demonstráció után. A pedagógus azt mondta, hogy szerencsére semmilyen rendkívüli körülmény nem volt, rendben lezajlott a megmozdulás.

Akár kétezren is, de nehéz megbecsülni

A résztvevők számát ők a beérkező helyszíni fotók és videók alapján jóval több, mint ezerre becsülte, szerinte akár elérhették a kétezres létszámot is. Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e folytatás, lesz-e a későbbiekben újra élőlánc Pécsett, illetve, hogy meddig lehet ezeket az akciókat folytatni, mikor hagyják abba, mi az, amivel kiegyeznének, a főszervező azt mondta, hogy most még annak örülnek, hogy sikeres volt a megmozdulás és rendben lezajlott, de mindenképpen terveznek folytatást a későbbiekben. Arról, hogy mi a végső cél, mi az, ami után szerintük be lehet fejezni az elégedetlenségi akciókat, mit kell ehhez megtenni a kormánynak, azt mondta, hogy nem kíván erről nyilatkozni, és a mai megmozduláson is kifejezetten kerülték a politikai és pártpolitikai üzeneteket, ettől távol akarták tartani magukat.

Az oktatás szeretete

De nemcsak emiatt szólt arról a tüntetés, amit meghirdettek, az oktatás szeretetéről, hogy miért jó tanítani, hanem azért is, mert reagálni kívántak arra a mostanában a kormánymédiában megjelenő nyilatkozatokra, hogy a pedagógusok kiábrándultak, kiégettek, elégedetlenek, nem szeretnek tanítani, illetve hogy kizárólag a fizetésemelésért harcolnak, hiszen a pedagógusok éppenhogy szeretik a gyerekeket, a szakmájukat, hivatásuk a tanítás, amit a minél jobb oktatást az ország jövője szempontjából sorskérdésnek tartanak. 

KategóriákMETÁL