A madarak etetése lehet hobbi, de az állatokat óvó tevékenység is. Van, akit a kötelességtudat, míg másokat a puszta szórakozás vezérel. Az biztos, hogy minden egyes alkalommal közelebb kerülhetünk a természethez, akár egy vidéki, akár egy városi házban éljük a mindennapjainkat. A díszes tollakkal megáldott apró kis jószágok mindenkire jó hatással vannak, mi pedig szívesen háláljuk meg némi eleséggel a reggeli énekszót.

A cikk a hirdetés után folytatódikMit szólnál ahhoz, ha most néhány igazán stílusos madáretetővel is megismerkednénk?

Hogyan etessük a madarakat? Gyorstalpaló mindenkinek

A Magyar Madártani Intézet külön kihangsúlyozza, hogy nem mindegy, mit és hogyan adunk tollas barátainknak. A közhiedelemmel ellentétben, a madarak etetésének nem az életben tartásuk a cél, még a téli időszakban sem. A madarak valójában találnak élelmet, s ha nem, egyszerűen továbbállnak. Viszont, ha csak egy apró kis késztetést érzünk arra, hogy segítsünk nekik, megtehetjük. A Designmarket madáretető kínálatában olyan design termékek akadnak, amelyekkel élmény a madáretetés. 

De mit kell tudni az etetésről? Leginkább szeptember végétől április közepéig, végéig érdemes elemózsiát kitenni. A költési időszakban, áprilistól nyár végéig nem szabad etetni a madarakat. Ilyenkor az itatás lényegesebb. 

Ami pedig az ételeket illeti, leginkább a sótlan, nem pirított magvak, a gyümölcsök, a magkeverékek és a sótlan állati zsiradékok kihelyezése ajánlott. 

Milyen madáretetőt használjunk?

Mindenképpen a fedett kialakítású változatok mellett érdemes dönteni, s a lényeg, hogy lekerekített, biztonságos peremmel rendelkezzenek. Legyen könnyen feltölthető és egyszerűen tisztítható. A Designmarket lakberendezési weboldalán sajátos tippekre és eszközökre lelhetsz, így a kültéri tevékenységek is könnyen lebonyolíthatók lesznek. 

Érdemes természetes anyagú és színű darabokat választani, hiszen így sokkal bátrabban repülnek oda az állatok. Nem jó, ha túl szűk, de a túl nehéz és a túl gyenge madáretetők sem érik el a céljukat. A falai pedig lehetőleg legyenek magasak.

Madáretetés – csak stílusosan!

A függesztett etetőket a leggyakrabban növények közelében helyezzük el, s ezek tetővel is védettek. Az Umbra termékei között egy kapszulához hasonlítható darab is megtalálható, amelyben 2 liter mag is elfér, de ugyancsak közkedvelt az Eva Solo madáretető, amely 650 ml-es, cső formájú. Az alján lyukak vannak, s ezekhez a madarak kényelmesen hozzáférnek. 

Aztán ott vannak még a kör alakú, átlátszó etetők, amikbe valamivel kisebb mennyiségű étel fér csak el, de a látvány mindenért kárpótol minket. 

Végül, de nem utolsósorban a klasszikus, házikó alakú etetőkről se feledkezzünk meg! Ez a személyes kedvencünk, sok-sok magvacskát elbír, s ennek peremén akár meg is pihenhetnek az állatok.

A madarak etetése akkor lesz eredményes, ha a megfelelő madáretetőket használjuk, ezért jól nézzük meg, mibe tesszük ki a nasit!

KategóriákINFÓ