Amikor elérkezik a nyár, vagy éppen a tél, lényeg, hogy egy hosszabb szünet, a szülők egy része olykor tanácstalan, mégis mivel kösse le az óvodai, iskolai kötelezettségektől megszabadult gyermeket. Némi tervezéssel és ráhangolódással biztosítható, hogy az együtt töltött napok igazi minőségi időként kapjanak helyet a családi kalendáriumban.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem állítom, hogy egyszerű napokon, pláne heteken keresztül lekötni egy gyermeket, de az alábbi ötletekkel talán nem tűnik majd lehetetlen vállalkozásnak azoknak a szülőknek sem, akik éppen készültek kétségbeesni, mielőtt rátaláltak erre a cikkre.

Ott vagyunk már?

Sokaknak biztos nemcsak a Shrekből ismerős ez a mondat, hanem hallják eleget a való életben is a hátsó ülésen unatkozó gyermektől, amikor a család hosszabb útra indul. Van egy javaslatom a megelőzésre: a Játéksziget Fisher Price játékai. Ezek a babajátékok hosszú távon is képesek lekötni a gyereket, elvonva az energiát a folyamatos kérdezgetéstől.

Ha biztosra akarsz menni, betehetsz mellé a lejátszóba egy hangoskönyvet is valami izgalmas mesével, esetleg gyerekdalokkal.

Nagyobbaknak persze valamilyen Rubik játék is izgalmas kihívás lehet, egy hosszabb utat is kitölthet, mire ráéreznek az ízére.

Szabadság a szabadban

Régi nagy igazság, minél több időt tölt a gyerek szabad levegőn, annál jobb, semmiképpen se hagyjuk, hogy a vakáció alatt a tévé vagy a számítógép képernyője előtt ragadjon.

Egy biztonságos pancsoló medence és pár vízipisztoly remek szabadba csalogató fogás lehet, kisebbeknek vonzó lehet egy kis homokozó, de a fészekhinta, sátor vagy kerti házikó is remek figyelemlekötőnek bizonyulhat.

A nagyobbaknak remek készségfejlesztő a bokalabda, amelyhez akár egész nyaras edzésterv is készíthető. Ez a játék első ránézésre egyszerűnek tűnik, de nem az. A feladat némileg az ugrókötelezéshez hasonlít. Az egyik lábon ugrálás közben pörgő labdába a másik lábunkkal sem szabad beleakadni. A vidám percek garantáltak, ha magunk is kipróbáljuk a gyerekek jelenlétében.

Az unalom is fontos időtöltés

Bár idáig arról volt szó, hogyan kerüljük el az unalmat, de kellő mennyiségben az unatkozás is rendkívül hasznos időtöltés.

Nem kell görcsösen a vakáció minden percét kitölteni, hiszen éppen arról kéne szóljon a dolog, hogy a gyerek, illetve a család szervezete diktálja a ritmust. Ha nem stresszelünk rá, a gyerek magától is megérzi, mikor van ideje a játéknak, a pihenésnek, a zenehallgatásnak, a mesének, a bámészkodásnak vagy éppen az unalomnak.

Róbert Gida is semmit szeretett csinálni a legjobban, aztán egyszer csak rájött, hogy ahogy növekszik, egyre kevesebb ideje marad rá. Ha visszaemlékszünk a saját gyerekkorunkra, biztos akad egy emlékezetes történet, ami azzal kezdődött, hogy éppen nagyon unatkoztunk egyedül vagy éppen a testvéreinkkel, barátainkkal.

KategóriákINFÓ