Pankotai Lili pécsi gimnazista, a Nagy Lajos Gimnázium tanulója, a pécsi slam poetry közösség tagja. A tavasszal egy pécsi slam-versenyen harmadik lett egy nagyon dühös, de nagyon őszinte, ugyanakkor a keresetlen szavakat sem mellőző beszédével. A beszéd címe: Jövő. A videó tavasz óta elérhető, a tegnapi budapesti tüntetés szervezői is felfigyeltek rá, felkérték, és ő így elmondta azt, ugyanazt, a nagyszínpadon, sok-sok ezer ember előtt. Az internet népének, annak is leginkább orbánista azonnal nekiesett.

A cikk a hirdetés után folytatódikLili végzős pécsi gimnazista, aki tegnapi fellépésével azonnal reflektorfénybe került. Nem csak “az internet népe” találta meg, de a teljes ner-médiahenger is beindult ellene, arra kihegyezve a cikkeket, hogy micsoda trágár beszédet mondott. Ez utóbbit itt és most nem minősítjük, de idézünk belőle. Ám mielőtt ezt még megtennénk, vagy elővennénk, mit írt róla ma kiadott nyilatkozatában az iskolája, álljon itt e cikk szerzőjének újságírói véleménye, kizárólag azért, hogy a hátteret és közeget is villantsuk fel.

A mai 17-18 évesek csupán 5-6 évesek voltak 2010-ben, amikor Orbán Viktorék másodszor jutottak hatalomhoz. Ez azt is jelenti, hogy mióta közéletről, politikáról, médiáról, oktatásról, oktatáspolitikáról egyáltalán gondolkodhatnak, foglalkoztathatják mindezek őket, amióta a saját tudatukra ébredhettek, akkor Orbánék nagyjából már maguk alá gyűrték a hazai vidéki sajtó nagy részét, kisajátították a közmédiát és eltorzították a médiapiacot, saját igényeikre szabva átírták a választási szabályokat, leépítették a fékek és egyensúlyok (ellensúlyok) rendszerének nagy részét, cikik lettek Európában, és Nyugat helyett a posztszovjet kelethez húztak. Liliék egy mai időkre szabott autokrata rezsim alatt lettek gondolkodó, fiatal felnőttek. És nem is azt a kérdést teszem fel, hogy jogos-e a dühük, vagy ahogyan az felszínre tör, ezeket tényleg döntse el mindenki. Azt az egy kérdést teszem fel, hogy csodálkozunk-e azon, hogy csodálkozunk-e azon, hogy a mai tinédzserek, fiatal felnőttek dühösek.

Kitört a botrány, mert hajszál került az ízletes takonypörköltbe

Kemény, kritikus szöveg, erős kifejezésekkel

Pankotai Lili szövege kritikus és erős, és nagyon dühös. És igen, vannak benne nagyon erős kifejezések is. Mi most a beszéd legvégét idézzük:

„Szeretnék gondolkodni, a hexameteren túl látni, rálátni. A fizetésen végre elcsodálkozni. Mert igenis, ők tanítják a jövőt. És el sem hiszed, de én és mi vagyunk a jelen és a kibaszott jövő".

Zavarják a b.megek? Itt és most elolvashatja a pécsi gimnazista elhíresült beszédét, ká és ef betűs szavaktól mentesen

A Nagy Lajos közleményt adott ki

„Állásfoglalás – Intézményünk nevében kijelentem, hogy tiszteletben tartjuk a szabad véleménynyilvánítás jogát, ellenben elhatárolódunk tanulónk, Pankotai Lili 2022. október 23-i nyilvános felszólalásától. Messzemenően elutasítjuk annak minden, a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető tartalmát és narratíváját" – írta a Nagy Lajos Gimnázium Facebookon kiadott közleményében dr. Nyisztor Zsolt, asz intézmény igazgatója.

A Jövő című, a tegnapi tüntetésen is elmondott slam poetry-szerzemény tavaszi videója

KategóriákPUNK