Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt tett feljelentést a Tettye Forrásház Zrt. közelmúltban kinevezett vezérigazgatója egy 40 millió forintos hitel miatt, amelyet 2016-ban a Ledina Kerámia Kft-nek nyújtott a cég.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Lezárult a pécsi önkormányzati cégek átvilágítása, az adatok feldolgozását még végzik a szakemberek, olvasható a pécsi önkormányzat friss, szerda délelőtti sajtóközleményében.

Mint írták, amennyiben a (napi) munka során további olyan ügyek kerülnek elő (a városi cégeknél vagy az önkormányzatnál), amelyek ezt indokolják, az arra illetékesek megteszik a szükséges jogi lépéseket.

Ezúttal a Tettye Forrásház Zrt. (nemrégiben kinevezett új) vezérigazgatója tett feljelentést a társaság egy korábbi, még Pécs előző, fideszes városvezetésének idején történt ügy miatt.

Ami – és ezt már mi jegyezzük meg – annak idején komoly visszhangot váltott ki.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy a Zsolnay-háborúként ismert események idején, 2016 májusában döntött a pécsi önkormányzat a –  korábbi nevén – Ledina Kerámia Kft. megalapításáról. A cég székhelye a  pécsi Városháza, törzstőkéje 3 millió forint  volt (persze, nem sokkal később eladták a céget). A társaságnak nem voltak eszközei, gyára, vagyona, sem megrendelése.  A Ledina Kerámia Kft. a cégbíróság által bejegyzett  tevékenységét sosem végezte, ennek ellenére 2016 júniusától 112, egykori Zsolnay-dolgozót foglalkoztatott. Őket egy olyan, két hónapig húzódó bejegyzési eljárás alatt vette fel a Ledina Kerámia Kft., amelyben törvényességi felügyeleti eljárás is indult. A cég több alkalommal nevet és gazdát cserélt, mára fizetésképtelenségi okok miatt felszámolták.

A „Ledina Kerámia ügyével” összefüggésben is voltak még más érdekes ügyek is.

Ebben az időszakban, 2016. június 21-én nem szabályszerűen, szóban összehívott rendkívüli igazgatósági ülést tartott a Tettye Forrásház Zrt. Az ülésen az igazgatóság – egy tartózkodás és két igen szavazat mellett – úgy határozott, hogy 40 millió forintos kölcsönt nyújt a Ledina Kerámia Kft. kezdeti működéséhez.

A hitel fedezetlennek számított, hiszen a 3 millió forinttal alapított társaságnak semmiféle vagyona nem volt, Pécs önkormányzata  pedig, bár mindkét céget tulajdonolta, nem hozott a Ledina hitelbiztosítékáról szóló döntést.

A törzstőkétől eltekintve egyébként  vagyontalan, tevékenységet nem folytató, telephellyel és eszközökkel nem, ám 112 – munkát nem végző – munkavállalóval rendelkező, a cégnyilvántartásba be nem jegyzett Ledina Kerámia Kft. kapott tehát 40 millió forint kölcsönt a hitelezéssel egyébként nem foglalkozó Tettye Forrásház Zrt.-től úgy, hogy erről egy nem szabályszerűen összehívott rendkívüli igazgatósági ülés döntött, írják.

„A közpénzből nyújtott hitelből fiktív munkaszerződések alapján, az abban foglalt kötelezettségek teljesítése nélkül, munkabér jogcímén eszközölt kifizetéseket a Ledina Kerámia Kft.” – áll a pécsi önkormányzati közleményben.

Az átvilágítás szerint a bűncselekmény a hitel folyósításával egyidőben megvalósult. Az, hogy a kölcsön később megtérült, legfeljebb enyhítő körülmény lehet.

Disclaimer: 2016-ban e sorok írója figyelemmel kísérte ezt a folyamatot, még a Dunántúli Napló újságírójaként, és az akkori pécsi városvezetés, egyes önkormányzati cégek, és a folyamatoka vélhetően irányító emberek által nem kevés kérdéses részlet közül a hitel ügyéről is beszámolt, arról is, hogy nem tűnt jogszerűnek, ami történt, majd arról is írt, amikor néhány hónapon belül a kölcsönt, nem ismert forrásból, de visszafizették a Ledina Kerámia nevében, de már akkor is azzal a megjegyzéssel kommentálták többen ezt a lépést, hogy a hitel ilyen gyorsan történő visszafizetése éppen annak kérdéses jogszűresűge miatt történhetett.

Ledina Kerámia: azt ígérik, 2017 kora tavaszáig megindul a teljes kapacitású termelés | BAMA

Tízmilliárd forintos fejlesztést tervez Pécsett a Ledina Kerámia Kft. tulajdonosa. Most kétmilliárdból rendezik be egységüket, de egy új gyárat is építenének. Egyetlen magánbefektető, egy görög származású, de Magyarországon született üzletember, Bozóki János a tulajdonosa a Ledina Kerámia Kft.-nek, jelentette ki csütörtökön, sajtótájékoztatón Takács István. A Ledina Kerámiát tulajdonló Anidel Projekt Kft.

KategóriákMETÁL