Logikusan jutott arra a következtetésre ugyanis a bíróság szerint Hahdázy Ákos a megjelent újságcikkeket olvasva, amit leírt egy közvéleményt érdeklő ügyben – hogy Bánkinak a vádlottak padján lehetne a helye, különösen nagy értékű gazdasági csalás és hivatali visszaélés vádjával. A bírósági határozat egyelőre nem jogerős.

A cikk a hirdetés után folytatódikBánki Eriknek is a vádlottak padján lenne a helye a Volvo-buszok beszerzése kapcsán, lényegében ezt írta ki néhány hónapja Hadházy Ákos a Facebook-oldalára. A független országgyűlési képviselő leginkább a Napi.hu, a Népszava és a Szabad Pécs cikkeit olvasva jutott erre a következtetésre – lapunk Volvo-ügyről írt cikkeit ITT gyűjtöttük össze. Hadházy Ákost ezt követően perelte be Bánki Erik. Polgári peres eljárásról van szó, amiről nemrég írtunk.

Igaz, Bánki korábban, kormányközeli lapoknak azt nyilatkozta, hogy feljelentést tesz Hadházy Ákos ellen a kijelentései miatt.

Lapunk még tegnap délután, miután tegnap határozatot hoztak első fokon a Fővárosi Törvényszéken ebben a perben, megkereste Hadházy Ákost. Azt kívántuk megtudni, mi történt ezzel a Bánki által belengetett  feljelentéssel, tud-e erről. (Megj.: Bánki Eriket nem is keressük, mert évek óta nem elérhető a számunkra, ami nyilván nem véletlen. Tekintve azt is, hogy nemrég egy másik újságnak és újságírónak, aki hasonló módon számolt be a Volvo-gate ügyről azt mondta a bírósági folyosón, Kaposváron Bánki, hogy nem nyilatkozik neki a megjelent cikkek miatt.) Hadházy kérdésünkre azt mondta, hogy ő nem tud ilyen nyomozásról, sem arról, hogy elindult volna, vagy megtörtént-e valójában, egyelőre senki nem kereste efféle feljelentés miatt, de volt már rá példa korábban, nem egy, nem két alkalommal, hogy azt nyilatkozták vele kapcsolatban az orbánista médiában, hogy feljelentést tesznek, de aztán ez a legtöbb esetben nem történt meg. Általában azért nem tesznek végül, mert ahhoz országgyűlési képviselő esetében fel kellene függeszteni mentelmi jogot, amit csak nagyon ritkán tettek meg. Igaz még Bánki sem tudhatta, hogy Hadházy Ákos esetében még úgy is megtették ezt, hogy pótmagánvádas eljárásban kérte a mentelmi jog felfüggesztését a bíróság – amire, ha jól tudjuk, eddig még nem volt példa 1989-et követően. Hahdázy ugyanakkor azt is mondta tegnap lapunknak (is), hogy ő állna elébe egy ilyen eljárásnak és annak, hogy Bánki is tanúként beszéljen a Volvo-gate-ről egy ilyen eljárásban is. 

A Napi.hu írta meg tegnap, hogy megszületett az első fokú határozat, és Bánki keresetét elutasította a bíróság. A Fővárosi Törvényszék döntése nem jogerős. Bánki Eriknek és ügyvédjének 15 napja van arra, hogy eldöntse, fellebbez-e a határozattal szemben.

Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy a bíróság szóbeli indoklásában az is elhangzott, hogy egy polgári peres eljárásban – például egy büntetőjogi eljárással összehasonlítva – kevesebb lehetőség áll rendelkezésre egy ilyen, büntetőjogi eljárással kapcsolatos kijelentés megvizsgálására és a vélemények ütköztetésére. A bíróság egyebek mellett azért is döntött Bánki Erik keresetének elutasítása mellett, mert egyértelműen úgy látta, hogy a független országgyűlési képviselő a közérdeklődésre számot tartó ügyben – és ez volt Hadházy és ügyvédje álláspontja is – véleményt fogalmazott meg, amelyhez joga volt, és logikusan jutott a megjelent újságcikkeket olvasva arra a következtetésre, amit leírt a posztjában.

Ma egyébként Hadházy Ákos is beszámolt a saját oldalán a bíróság első fokú, nem jogerős döntéséről.

Bánki Erik a jó hírneve megsértése miatt amúgy 200 ezer forintos sérelemdíjat kért a perben Hadházy Ákostól. (Megj.: önuralmat tanúsítva tartózkodunk attól, hogy akár csak magával a jó hírnévvel kapcsolatban, akár az összeggel kapcsolatban megjegyzéseket tegyünk, mert az félrevinné a lényegről a fókuszt.)

Annyit írunk már cvsak le, amit korábbi cikkeinkben is megtettünk, hogy idézzük Hadházy Ákos vonatkozó Facebook-posztját, ami miatt beperelte őt Bánki Erik: „Ha az ügyészség használná a google keresőt, Bánki Erik fideszes képviselő már a vádlottak padján ülhetne különösen nagy értékű gazdasági csalás és hivatali visszaélés vádjával”. Hadházy itt arra utalt, hogy a pécsi Volvo-buszok beszerzése miatt indított perben tanúként nyilatkozó Bánki Erik tanúvallomása után a fideszes politikus szerepét ki kellene vizsgálni, és a tények és az elmondottak alapján felmerül az, hogy Bánkinak igenis lehetett szerepe a korrupciós buszbeszerzésben.

KategóriákMETÁL