Megkezdődött ma Budapesten az a bírósági per, amelyet Bánki Erik indított Hadházy Ákos ellen. A fideszes országgyűlési képviselő szerint ugyanis a független, ellenzéki országgyűlési képviselő nagy nyilvánosság előtt terjesztett róla hazugságokat, s ezzel megsértette a jó hírnevét. Hadházy többek közt azt írta, hogy Bánkinak a vádlottak padján lenne a helye az elhíresült pécsi buszbeszerzés miatt.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem született határozat az első tárgyalási napon ma Budapesten abban a polgári peres eljárásban, amelyet Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, a T. Ház gazdasági bizottságának elnöke kezdeményezett Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ellen. A következő tárgyaláson azonban már akár határozatot is hirdethetnek – azaz hamarosan, október 28-ára tűzte ki ugyanis a bíróság az újabb határnapot. Bánki Erik a jó hírneve megsértése miatt 200 ezer forintos sérelemdíjat kér a perben Hadházytól.

Az ügyben a felek fenntartották a beadványukban foglaltakat, amint az a Napi.hu írásából is kiderült, Bánkiék szerint Hadházy megsértette a fideszes politikus hírnevét, a független képviselő pedig azzal védekezik, hogy ő csupán véleményt mondott, amikor a Facebook-on, egy posztban arról írt, hogy „Ha az ügyészség használná a google keresőt, Bánki Erik fideszes képviselő már a vádlottak padján ülhetne különösen nagy értékű gazdasági csalás és hivatali visszaélés vádjával”. Mint annak idején írtunk erről, Hadházy arra utalt, hogy a pécsi Volvo-buszok beszerzése miatt indított perben tanúként nyilatkozó Bánki Erik tanúvallomása után a fideszes politikus szerepét ki kellene vizsgálni, és a tények és az elmondottak alapján felmerül az, hogy Bánkinak igenis lehetett szerepe a korrupciós buszbeszerzésben.

Bánkit a per idén év elején elhunyt fővádlottja is megnevezte, mint aki részese volt az ügynek. A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnökét amúgy a Kaposvári Törvényszéken folyó büntetőperben végül meghallgatta a bíróság, de azt vallotta, hogy nem volt köze a buszbeszerzéshez. Bánki ugyanakkor elismerte, hogy abban az időszakban, amikor a buszbeszerzés zajlott, valóban járt repülővel Hollandiában, Csizi Péter volt pécsi alpolgármester és volt országgyűlési képviselő társaságában, de nem azért utaztak ki, hogy a buszokról tárgyaljanak, hanem koncertre mentek és gasztronómiai érdeklődésüknek is hódoltak.

A Szabad Pécs megkeresésére Hadházy Ákos azt mondta, hogy arra számít, hogy a következő tárgyalási napon, október végén valóban határozat születik, és az ő, azaz az alperes javára ítélnek, mivel ő a véleménynyilvánítás szabadságának jogával élt. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a véleménye nagyon határozott, tényekből és tanúvallomásokból, egyebek mellett Bánki Erik tanúvallomásából vont le következtetést és mondott ez alapján véleményt. Ugyanakkor Hadházy azt mondta lapunknak, hogy ő azt sem bánná, ha lenne egy bizonyítási rész ebben a perben, és be lehetne idéztetni tanúként magát Bánki Eriket, és azt a férfit is, P. E. T.-t is, aki a pécsi Volvo-perben eredetileg harmadrendű vádlott volt, de ő kikerült már az elsőfokú eljárásából, mivel az első előkészítő tárgyaláson magát bűnösnek vallotta. Amint azonban azt a Szabad Pécs is többször leírta, ennek a férfinek a szerepe, az egyáltalán, hogy ő hogyan került a Volvo-ügybe, még nem tisztázott. Kizárólag azt tudni, hogy egy emberel volt ezt megelőzően bizonyíthatóan kapcsolata azok közül, akiknek a neve valamilyen módon felmerült ebben az ügyben, és az Bánki Erik.

Éppen ezért, ha lenne bizonyítási része az ő perének, akkor szeretné, ha P. E. T.-t is meghallgatnák, hiszen egyértelműen kötődik Bánkihoz, és 2015-ben, akkori árfolyamon mintegy 170 millió forintot utaltak át az ő nevén lévő thaiföldi off-shore cég számlájára Hollandiából. A beismerő vallomással pedig azt is elismerte, hogy azért ő nem tett semmit, nem végzett munkát, kizárólag számlákat állított ki, azaz pénzt mosott, és hogy azt a pénzt a hollandiai cég a buszok eladása után kapott összegből fedezte.

Ő az a férfi, akiről a legutóbbi kaposvári tárgyalás után megírta a Szabad Pécs, hogy már tanúként sem fogják kihallgatni a Volvo-perben. Azok után, hogy háromszor idézték tanúnak, de egyik alkalommal sem jelent meg, mondván beteg, illetve éppen külföldön tartózkodik.

KategóriákMETÁL