Az advent kezdetére időzítette a pécsi Rockolya nevű zenekar új, “ünnepi” videójának premierjét. A Megint karácsony bátran nevezhető antikarácsonyi slágernek, vagy éppen karácsonyi antislágernek. Ugyanakkor még azoknak is tetszhet, akiket nem szokott pár nap után az őrületbe kergetni az, ami majd most következik: hogy bármely random helyen, ahova betesszük a lábunkat, és van háttérzene, biztosan bekeverik a legismertebb karácsonyi dalokat.

A cikk a hirdetés után folytatódik



„Az oltári lenne, ha idén karácsonykor nem valami nyálas tini vezetné a slágerlistát, hanem egy vén, exheroinista, aki vissza akar kapaszkodni a csúcsra” – ezt mondja a Billy Nighy által játszott Billy Mack az Igazából szerelem című filmben, amikor felkonferálja a Christmas is all around című dal feldolgozását.

A pécsi Rockolya nevű rocktrió új, karácsonyi dala abból a szempontból mindenképpen hasonlít a filmes példára, hogy a Megint karácsony biztosan nem karácsonyi sláger-kompatibilis szerzemény, nem is volt cél (és reális esély sem) a szépnek mondott, nagyívű énekre, van a dalban és a klipben is egy jó adag humor, némi cinizmus és nagyon sok önirónia, s nem mellesleg egy országosan nem, sőt Pécsett is inkább csak az underground körökben ismert zenekar adja elő. Ráadásul a Rockolya korábbi dalai, a zenekar nevével ellentétben sokkal közelebb áll a punkhoz, mint a klasszikus rockhoz.

Ugyanakkor egy szemernyi esély mindezek ellenére, mégiscsak van arra, hogy ez a daluk most eljusson a szélesebb közönséghez is, végül is advent van és karácsony közeleg.

„Örömteli adventi felkészülést és áldott, békés Karácsonyt kívánunk mindenkinek karácsonyi dalunkkal! Ne feledjétek: az ünnep a szívben, nem tündöklő díszben él” – olvasható a zenekartól a videó ajánlójában.

Mutatjuk is mindjárt a klipet, annyit azonban, a fentiek miatt is, el kell mondani a zenekarról, hogy a banda alapítója és vezetője, énekese és basszusgitárosa, Kiss Attila ‘magasati’, gitárosa, a zenekar másik alapító tagja Bucsi Endre gitáros (aki tehát csak nagyon hasonlít a frontemberre, de nem testvérek). A dobok mögött pedig egy, a pécsi és nem is csak a pécsi zenei életben jól ismert zenész, Sár József  ‘Joci’ ül, aki többek közt a Stoni Blues Bandben is játszott, s akit rovartudósként, bogarászként, azaz entomológusként is ismernek sokan.

Címkék:
KategóriákJAZZ