Kétmilliárd forintot von el a vírusválság miatt a kormány a Pécsi Tudományegyetemtől, az önkormányzatokat érintő elvonás pedig évi 700 milliós mínuszt jelent Pécsnek. Keresztes László Lóránt, LMP-s országgyűlési képviselő emiatt levelet írt a miniszterelnöknek, azt kérve, lássák be, hogy ez így tarthatatlan. Orbán Viktor helyett Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár válaszolt, de nem szolgált túl jó hírekkel. Az LMP vasárnapi pécsi sajtótájékoztatóján Ungár Péter is jelen volt, aki pedig a közalkalmazottakat érintő átalakításokról beszélt. 

A cikk a hirdetés után folytatódikOrbán Viktor miniszterelnök helyett Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára válaszolt Keresztes László Lóránt levelére.

A baranyai LMP-s országgyűlési képviselő azért írt a kormányfőnek, mert – ahogyan más önkormányzatokat – Pécset is érinti a COVID-válság miatt elrendelt kormányzati elvonás (ebben az évben kb. 700-780 millió forint), ráadásul a Pécsi Tudományegyetemtől is elvesznek a vírusjárvány elleni védekezés és “közös teherviselés” címszavak alatt mintegy 2 milliárd forintot. Minderről Keresztes László Lóránt azon a vasárnapi sajtótájékoztatón számolt be a pécsi vásártéren, amelyet egy másik LMP-s országgyűlési képviselővel, Ungár Péterrel közösen tartott.

A pécsi zöldpárti politikus szerint akkor is tarthatatlan az egyetemet érintő forráselvonás, ha eredetileg úgy volt, hogy még magasabb, 3,6 milliárd forintot vesznek el a PTE-től – amelyről amúgy a Szabad Pécs számolt be elsőként.

A néhány napja kézhez kapott válaszlevélben azonban Keresztes László Lóránt elmondása szerint Orbán Balázs nem szolgált jó hírekkel, azt mondta, hogy a vírus elleni védekezés költségeiből mindenkinek ki kell venni a részét, így például az egyetemeknek is. Ráadásul szerinte a Pécsi Tudományegyetem az előző években annyi fejlesztési forrást kapott, hogy ennek most bele kell férnie.

Az LMP és Keresztes szerint azonban nem fér bele, éppen ezért indítottak online petíciót és aláírásgyűjtést is a PTE érdekében – az íveket már több ezren aláírták.

Ungár Péter egy másik országos, de Pécset szintén kiemelten érintő témáról beszélt a sajtótájékoztatón, a közalkalmazotti bértáblát és a közalkalmazotti jogviszonyt az elmúlt időszakban érintő, a politikus szerint támadó kormányzati intézkedésekről. És arról a friss hírről, hogy a szakképzésben és a kulturális szférában dolgozók után az akadémiai, azaz a tudományos kutatóintézetekben dolgozók közalkalmazotti státuszát is el akarja venni a kormány. Márpedig, ha a közalkalmazotti jogaikat elveszik tőlük, akkor a mostaninál sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe hozzák őket, és Ungár Péter szerint sajnos a legvalószínűbb feltételezés, hogy éppen ez a célja a kormánynak, ami viszont elfogadhatatlan, és biztosan nem az ország érdekét szolgálja.

KategóriákJAZZ