Munkaügyi bírósági határozatot hoztak a héten a Szekszárdi Törvényszéken. Egyelőre nem jogerősen, első fokon megállapították, hogy volt munkáltatója, egy szekszárdi önkormányzati cég, a Szekszárdi Sportközpont jogellenesen bocsátotta el a felperest, egy szekszárdi fiatalembert. Sávoly Dániel a kirúgása napjától kezdve azt mondja, számára egyértelmű, hogy politikai okokból tették ki volt munkahelyéről, ezért perelt. Sávoly karbantartási vezető volt, s csupán pár nappal azt követően küldték el őt is, hogy „kopaszok” jelentek meg “zárat cserélni” a sportközpontnál, amely napon később volt főnökét is kitették a cégtől – akinek szerinte ugyancsak politikai okból mutattak ajtót.

A cikk a hirdetés után folytatódikKigyúrt biztonságis emberek, “kopaszok” jelentek meg tavaly áprilisban Szekszárdon, az önkormányzat által működtetett sportközpontnál. Ők azt mondták, az önkormányzat felkérésére érkeztek, hogy lecseréljék a zárakat, és ne engedjék be munkahelyére a szekszárdi önkormányzati sportcég akkori vezetőjét, Malomsoki Krisztiánt.

Sport és politika

A szekszárdi fideszes politikusok Malomsokit egyértelműen politikai kinevezettnek tekintették, ezt a nyilvánosságban is kommunikálták akkoriban, mondván, szerintük a “budapesti” férfi a helyi ellenzék vezetőjének, Bomba Gábornak az ismerőse volt, így kerülhetett Szekszárdra, és kaphatta meg a jól fizető állást, amire a fideszesek szerint persze alkalmas sem volt. A választást ugyanis 2019 őszén a Bomba által vezetett Éljen Szekszárd! nyerte meg, ők kerültek többségbe a közgyűlésben, és egy rövid ideig az ÉSZ! bizottsági szintre levitt jogosítványokkal tudott dönteni például önkormányzati cégek vezetőiről is – meg kell jegyezni, hogy ezt a gyakorlatot nem csak a fideszesek bírálták, Bombáék azonban a hatékonyságára hivatkozva meghagyták, ameddig tudták. Ezt a helyzetet ugyanis aztán, előbb 2020 tavaszától, a Covid-19 járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a polgármestereknek adott különleges, egyszemélyi döntéseket lehetővé tévő felhatalmazás, később pedig az ÉSZ-frakció egyik tagjának a kilépése írta felül – utóbbi történés máig hatóan.

Nem példa nélküli a kopaszok bevetése

A kopaszok szekszárdi akciója mindenesetre tavaly áprilisban bejárta az országos sajtót is, kb. olyan szalagcímekkel, hogy a szekszárdi fideszes polgármester, Ács Rezső kigyúrt verőembereket küldött egy helyi önkormányzati cég vezetőjére. Ez a hír így, önmagában is erős, de voltaképpen azért kapta fel a magyar média az esetet, mert láttunk már hasonló megoldásokat a Fideszhez köthetően. Gondoljunk csak a 2016 februárjában, Budapesten, az Országos Választási Irodánál történtekre, amikor is Nyakó István MSZP-s politikust akadályozták meg izmos, bomberdzsekis férfiak, hogy időben leadja népszavazási kezdeményezését. Azokról a kopaszokról kiderült, hogy FTC-s (elnök: Kubatov Gábor fideszes politikus) biztonságiakhoz kötődnek. De van helyben közelebbi példa is. Pécsett, még a fideszes Páva Zsolt polgármestersége idején kigyúrt biztonságiak jelentek meg előbb a Pécsi Vízműnél, és nem engedték bejutni az akkori pécsi városi vízszolgáltató embereit (később pedig egy új önkormányzati céget alapítottak, a ma is szolgáltató Tettye Forrásházat). Majd a pécsi buszos cég, a Pécsi Közlekedési Zrt. székházánál rendeztek polgármesteri utasításra hasonló jeleneteket, és váltották le az akkori vezérigazgatót – ezt követően nem sokkal aztán egy másik pécsi önkormányzati cég, a Tüke Busz vette át Pécs közlekedését, jelenleg is ők a szolgáltatók.

Bármilyen barbár, agresszív módszernek is tűnik tehát, a politika időnként ilyen eszközökhöz is folyamodik. Igaz, Szekszárdon annyi különbség van, hogy a szekszárdi önkormányzat később tagadta, hogy nekik ehhez az esethez közük lenne.

A jegyző tagadja, hogy ők adták volna a megbízást

A szekszárdi jegyző, dr. Gábor Ferenc a Szekszárdi Törvényszék megkeresésére írásban azt nyilatkozta, hogy 2021. áprilisában, az ominózus napra vonatkozóan a szekszárdi önkormányzat nem adott megbízást a sportközpontnál megjelent kopaszokat foglalkoztató cégnek.

Sávoly Dániel és jogi képviselője, dr. Litresits András a Szekszárdi Törvényszéken – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

A kigyúrt férfiak egy budapesti székhelyű, de pécsi tulajdonoshoz kötődő biztonsági cég, a Pro Spárta Kft. emberei voltak. Ők aznap, a helyszínen is azt mondták a sportközpont munkatársainak, majd a kiérkező rendőröknek is, hogy őket a szekszárdi önkormányzat küldte a helyszínre, zárat cserélni. Ezt a rendőrségi jegyzőkönyv is bizonyítja, de idén nyáron a Pro Spárta tulajdonosa, Varga Tamás is ezt erősítette meg a Szabad Pécsnek, azt tehát, hogy őket a szekszárdi önkormányzat küldte a sportközponthoz.

Szekszárdon valami félresikerült

Igaz ugyanakkor az is, hogy az akció nem járt sikerrel. Malomsoki Krisztián korábban a Szabad Pécsnek is, majd a Szekszárdi Törvényszéken lefolytatott elsőfokú munkaügyi bírósági eljárásban is azt mondta, hogy mint később kiderült, a terv szerint az önkormányzaton meg kellett volna kapnia az azonnali felmondásáról szóló papírt, de ez nem történt meg, mert nem tudott bemenni egy megbeszélés miatt a polgármesteri hivatalba. Így tehát, profánul fogalmazva: nem rúgták ki azt megelőzően, hogy aznap bement a munkahelyére. Vagyis még ő volt az igazgató jogszerűen, a kopaszok így hiába állták az útját, nem tudták megakadályozni, hogy feljusson az irodájába, sőt kihívta a rendőrséget, akik igazoltatták a kopaszokat,. majd kitessékelték őket az épületből. Az más kérdés, hogy még aznap délután Malomsokihoz kisebb delegáció érkezett az önkormányzattól, és a sportközpont épületében közölték vele, hogy nem tartanak a továbbiakban igényt a szolgálataira, s azonnali hatállyal felmentik a munkavégzés alól. Jogilag végül nem felmondás, hanem közös megegyezéssel történő szerződésbontás lett az ügy vége. Malomsoki Krisztián így nem is indított munkaügyi pert.

Nem írta alá a közös megegyezést

Nem úgy Sávoly Dániel, akit csupán pár nappal Malomsoki távozása után küldtek el a sportközpontból. Ő nem írta alá a közös megegyezést, így felmondást postáztak el később a címére a sportközpontból. Az akkor még csak pár napja hivatalban lévő vezető írta alá a dokumentumot. Sávoly ezt követően, azonnal arról döntött, hogy nem hagyja annyiban a dolgot, harcol az igazáért, a szerinte jogszerűtlen és igazságtalan kirúgás miatt, és munkaügyi bírósági pert indít. Ezt meg is tette másfél évvel ezelőtt.

Arra a kérdésünkre, hogy mi volt ennek annak idején az oka, csupán az igazságérzete-e, azt is, de elsősorban az általa vélelmezett politikai okot jelölte meg.

Egyértelmű Sávoly szerint, hogy politikai ok miatt küldték el

„Politikai ok állt valójában a kirúgásom mögött, ebben én teljesen biztos vagyok. És ezt szerintem nagyjából tényként is kezelik a városban mindazok, akik ismerik az esetet – függetlenül attól, hogy melyik pártnak a hívei. Az csak hab a tortán, hogy amikor kirúgtak, akkor éppen beteg voltam, covidos. Azt már név nélkül jegyzem meg, hogy volt olyan, a hatalomhoz köthető ember, aki a kirúgásom előtt, erre az eshetőségre utalva azt mondta, hogy “egyre gyakrabban merül fel a neved”. Persze, annyi esze volt neki is, hogy ezt csak négyszemközt mondja, így a szavamon túl más bizonyítékom nincs, ezért sem nevezem meg azt, hogy ki volt, aki ezt mondta” – mesélte Sávoly.

Milliós tételt fizethet a sportközpont

A szekszárdi fiatalemberrel azt követően beszéltünk, hogy ezen a héten, kedden, első fokon kihirdetett bírósági határozat neki adott igazat a munkaügyi perben.

A Szekszárdi Törvényszék azt mondta ki, hogy jogellenesen mondtak fel Sávoly Dánielnek, amiért őt elmaradt jövedelem illeti meg, amit a Szekszárdi Sportközpontnak kell kifizetnie. A teljes kontó milliós összegnél nagyobb, számolva a peres eljárás költségét is, amit jelen állás szerint szintén a sportközpontnak kell megfizetnie. Természetesen a Szekszárdi Sportközpontnak van a határozattól számított 15 napja arra, hogy fellebbezzen, így a bírósági döntés még nem jogerős, nem végrehajtható egyelőre, és egyáltalán nem zárható ki, hogy így döntenek majd.

Lázár János építési és beruházási miniszter érkezett kampányolni a hétvégi időközi önkormányzati választás előtt Szekszárdra – a fideszes alpolgármester és fideszes országgyűlési képviselő társaságában ott volt Szőke Gergő is a Szekszárdi Sportközpont új vezetője, aki aláírta Sávoly menesztését – Az egyelőre nagyon csehül álló uszodaberucázást ecsetelte a miniszternek – Az uszodát 2019-ben kellett volna átadni eredetileg – Fotó forrása: Ács Rezső polgármesteri Facebook-oldala

Forintosítva

A kedden kihirdetett határozat szerint  Sávoly Dánielnek visszemenőlegesen 699 ezer forint elmaradt jövedelem jár meg, plusz ennek az összegnek a kamatai tavaly május óta.

A bírósági döntés szerint 255 ezer forint cafetériát, és tavaly januártól ennek az összegnek még a kamatait is ki kell fizetnie a sportközpontnak a volt munkavállaló felé. A sportközpontnak kirótt “számlán” még két tétel szerepel, Sávoly Dánielnek a szerint megjár még 105 ezer forint szabadságmegváltás és kamatai, és 663 ezer forint perköltséget is a szekszárdi önkormányzati cégnek, végső soron tehát a szekszárdi adófizetőknek kell kifizetniük. Már, ha nem fellebbez a sportközpont, és másodfokon nem határoznak ezzel ellentétesen. Persze, ha perelnek, és azt is elbukják, akkor a kamatok idővel magasabb összeget tesznek ki.

Sávoly Dánielt az ügyvezető Szőke Gergő papíron azért rúgta ki a sportcégtől, mert a kopaszok akciójának a napján, még este Sávoly visszament a sportközpontba, ugyanakkor előzőleg Szőke azt mondta a dolgozóknak, hogy senki sem mehet be az épületbe, a következő héten majd visszatérnek a történtekre, gyűlést tart a dolgozóknak. Sávoly azonban azzal érvelt, hogy ő nem volt ott, amikor Szőke ezt mondta, nem hallotta ezt az utasítást.

Szőke Gergő természetesen mindvégig tagadta a bírósági eljárás során, hogy politikai okból történt volna Sávoly menesztése.

Nem titkolta, hogy hova húz

„Sohasem titkoltam, hogy hová húzok, hogy ellenzéki érzelmű vagyok, hogy nem kedvelem a Fideszt, sem az országos vezetést, sem a szekszárdit, hogy az Éljen Szekszárdot támogatom, részt veszek ellenzéki megmozdulásokon, kormányellenes és szolidaritási tüntetéseken is. Ugyanakkor a munkámat becsülettel és jól végeztem, és igazságtalannak érzem és felháborítónak tartom, hogy azért küldtek el valójában, mert én ebben biztos vagyok, és kimondom, mégha nem is tudom ezt bizonyítani, és a peres eljárás is a jogellenességet állapíthatta és állapította meg, mert nem ugyanúgy gondolkodom.” – ezt még kedden is meglehetősen feldúltan mondta a másfél éve történtekről Sávoly Dániel.

Hamar munkába állt az új, kinevezett vezető

Sávoly Dániel karbantartási vezető volt a Szekszárdi Sportközpontnál, ahová Malomsoki Krisztán vette fel, és azt nem is vitatta senki, hogy Sávoly jól dolgozott, jelentős megtakarításokat is elért a munkájához köthető beszerzések területén. Vele kapcsolatban bizalomvesztésre, és a fent részletezett utasítás megtagadására hivatkozott a felmondásról döntő Szőke Gergő, Malomsoki utódja. Szőke ugyanis már Malomsoki menesztésének napján, néhány órával a kopaszok akciója után megkapta a kinevezést és rögtön több döntést is hozott.

Szekszárdi ügyvédek nem merték vállalni a képviseletet

A közismerten ellenzéki beállítottságú Sávoly a konkrét név említése nélkül azt mondta, hogy egyetlen szekszárdi ügyvéd vállalta volna el az ügyét, ő azonban olyan stratégiát ajánlott neki, amihez egyáltalán nem volt kedve. Az ügyvéd szerint ugyanis egyáltalán nem volt érdekes körülmény, hogy Sávoly a kirúgásakor covidos beteg volt, ezt nem is akarta a beadványban részletezni, ezért nem vele ment a munkaügyi bíróságra Sávoly Dániel. Aztán Sávoly, már csak később azt hallotta, hogy az az ügyvéd a Fideszhez közel álló férfi – de azt megint csak nem tudja és nem is lehet bizonyítani, hogy emiatt vállalta volna el a védelmet. Minden más olyan helyi ügyvéd azonban, akit megkeresett, és aki munkaügyi pereket is vállal, nemet mondott a felkérésére, nyomatékosította. A szekszárdi fiatalember azt mesélte, hogy volt, aki csak furán elküldte, többen viszont meg is mondták neki, hogy nem merik elvállalni az ügyét, habár egyértelműen nyerhetőnek gondolják, de túl kicsit ez a város, a Fidesznek meg túl nagy a hatalma ahhoz, hogy ebbe ők belemenjenekm, ezért inkább nemet mondtak. Így végül egy több ellenzéki ügyben is felbukkanó, ismert budapesti ügyvéd, dr. Litresits Andráshoz jutott el végül, aki elvállalta a képviseletét, és meg is nyerte számára a pert. Egyelőre első fokon, nem jogerősen.

Bomba szerint a Pro Spárta későbbi karrierje is érdekes

Nyilatkozott az ügyről a bírósági döntés ismeretében a Szabad Pécsnek Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője. Ő azt hangsúlyozta, hogy már a kopaszok kirendelésének ügye is nagyon problémás volt, és az, hogy indoklás nélkül küldték el Malomsoki Krisztiánt, a sportközpont pályázat útján megválasztott vezetőjét, majd mindenfajta pályáztatás nélkül kinevezték a gazdasági végzettséggel nem rendelkező Szőke Gergőt, és mindez azt megelőzően történt, hogy Malomsoki Krisztián jogi audit hiányában nem akarta aláírni az évek óta húzódó szekszárdi uszodaberuházás 4. részszámlájához a teljesítési igazolást a nélkül, hogy azt előtte Ács Rezső polgármester nem írja alá, és a polgármester nem vállal felelősséget a beruházásért. Az is érdekes szerinte, hogy a sportközpontnál kopaszokkal megjelenő Pro Spárta az esetet követően jelentős megbízásokat kapott a kinevezett új igazgatótól, Szőke Gergőtől, ők látják el most a sportközpont rendezvényeinek a biztosítását ugyanis, közölte Bomba Gábor. Sávoly Dániel ügye pedig szerinte nagyon egyszerű, jól átlátható, de annál felháborítóbb ügy. Elküldtek egy addig jól dolgozó, jó munkaerőnek számító embert, amely döntés miatt a megismert határozat értelmében milliós tételt fizethet ki a sportközpont, vagyis hát a szekszárdi adófizetők.

KategóriákMETÁL