A Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke Polt Péter legfőbb ügyésznek írt nyílt levelet, amelyben elmondja, hogy 4 éve követelnek 4 milliárd forintot a magyar könyvkiadók Matyi Dezsőtől és az Alexandrától. Matyi Dezső korábban megszólalt az ügyben, azt állítva, hogy puccs áldozata lett.

A cikk a hirdetés után folytatódikGalambos Ádám, a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke nyílt leveléről az Indexen írtak. A címzett a legfőbb ügyész, Polt Péter. Az ok: négy éve követelnek a könyvkiadók az Alexandrától és Matyi Dezsőtől 4 milliárd forintot, miközben az évek óta tartó nyomozásnak egyelőre nincsen kézzel fogható eredménye – a nyomozást az Alexandra Könyvesbolthálózat csődje után rendelték el.

Az érdekvédő 30 könyvkiadó képviseletében írt Polt Péternek:

„Közel négy éve nem tudjuk, hová tűnt az Alexandra Könyvesbolthálózat 2016. évi karácsony előtti teljes bevétele, a könyvkereskedelem hagyományosan legerősebb hónapjaiban elért bevétel, amely a hazai könyvkiadók által legyártott könyvek eladásából keletkezett! Ez az összeg a koronavírus miatt még jobban hiányzik a magyar könyvkiadóknak!

Közel négy éve nem tudjuk, ki a felelős azért, hogy több tucatnyi magyar könyvkiadó szenvedett el jelentős veszteségeket – nem egy kiadó egyenesen a csőd szélére került – az Alexandra hálózatában eladott, de ki nem fizetett könyvei miatt.

Közel négy éve olvassuk a sajtóban az ügy főszereplőinek egymásnak gyökeresen ellentmondó, egymást vádoló nyilatkozatait, miközben hivatalos részről semmilyen információ nem lát napvilágot.

Készséggel elhiszem, hogy szerteágazó, bonyolult bűnügyről van szó, azonban nem tudom elfogadni, hogy közel 4 (négy) esztendő is kevés volt ahhoz, hogy a nyomozás befejeződjön, kiderüljön, kik, mikor és hogyan tüntették el a könyvkiadók pénzét!”

Galambos Ádám szerint a legszomorúbb, hogy miközben a kiadók nagy része gyalkorlatilag a túlélésért küzd, “az Alexandra Könyvkiadó” él és virul, sőt, a 2020-as karácsonyi időszakra mintegy 100 új könyvcímet jelentet meg.

A Matyi-érdekkör online kereskedő cégének, az alexandra.hu Kft.-nek a fizetésképtelenségét 2017 novemberében mondta ki bíróság, miután annak az évnek a tavaszán fizetésképtelenség miatt kezdeményezték a felszámolását, írta meg 2018 januárjában a 24.hu.

De már ezt megelőzően is a hazai leggazdagabb embereket soroló Top100-as listákon éveken át szereplő egykori(?) milliárdos üzletember és könyvmágnás zászlóshajó cége, a Pécsi Direkt Kft. felszámolás alá került. Az alexandra.hu Kft. és a Pécsi Direkt alapítója is egy, az USA-ban, Washington D.C.-ben bejegyzett cég, a Rainbow Publishing LLC. volt.

A könyvkiadó viszont, azaz az Alexandra Kiadó amely viszont továbbra is működik, mint Galambos is írja.

Az egykori bolthálózat üzleteinek nagy részének üzemeltetését viszont egy másik, szegedi székhelyű cég, a Bookangel Kft. vette át, amely működteti az Alexandra Online webáruházat is, ők tehát már az alexandra.hu márkanév használói is. A Bookangel a Könyvmolyképző Kiadó Kft. testvércégeként volt ismert.

A sajtóban az korábban is megjelent, hogy Matyi Dezsőhöz több tucat vállalkozás volt köthető, sőt már a 2016. végi botrány előtt is nyomoztak az egészen kiterjedt és szövevényes égcsoporttal összefüggésben, csődbűncselekmény miatt, 2017 februárjában pedig sikkasztás miatt is indult eljárás.

Matyi Dezső 2017-ben úgy fogalmazott, hogy ő is áldozat, egy üzleti puccs áldozata, ami után mindenét elveszítette.

KategóriákMETÁL