Itthon is történnek jó dolgok, ezzel a felütéssel kezdődik Pál Márton és Hanol Ádám mai, friss Facebook-posztja. A hír ugyanis, amit megosztottak, az az, hogy már nem csak a kis Andrist, hanem Hannát is felnevelheti az ország valószínűleg leghíresebb szivárványcsaládja, A család az család mozgalom elindítói. Mint a posztból kiderül azonban, hiába volt elvileg Ádámnak, az örökbefogadónak jogilag még lehetősége az örökbefogadásra,  hosszas jogi procedúrára volt szükségük, hogy ezt érvényesítsék.

A cikk a hirdetés után folytatódikMarci, Ádám, Andris és már Hanna is – így zárul az a Facebook-poszt, amelyben A család az család mozgalom elindítói, Pál Márton és Hanol Ádám beszámolhattak arról egy hosszas jogi procedúra, egy számukra örömöt és igazságot hozó eljárás lezárultával, hogy immáron négyfős lett a családjuk. 

„ (…) a családunk tovább bővült, hiszen egy hosszas jogi procedúra során sikerült örökbe fogadnunk kislányunkat, Hannát. Andris csodálatos nagytestvér és imádják egymást, Walter még szokja az új helyzetet, mi pedig egyre kevesebbet alszunk, de minden perc megéri!” – fogalmaznak.

Hozzáteszik azonban, hogy mindeközben senkiben nem szeretnének felesleges illúziókat kelteni abban, hogy meleg pároknak (vagy meleg egyedülállóknak) lehet ma idehaza örökbe fogadni, mert az ő ügyük sok szempontból egyedi és különleges.

Leírták, hogy az immár majdnem 10 hónapos Hanna élete első napjaitól velük van, de ehhez sok küzdelemre és szerencsére volt szükségük.

Ádámnak még a 2020-as elhíresült törvénymódosítás előttről volt érvényes határozata (engedélye), amivel törvényesen, még miniszteri jóváhagyás nélkül volt esélyük örökbefogadni. Várakoztak, de már-már lemondtak egy második gyermekről.

Majd váratlanul megkereste őket Hanna akkor még várandós anyukája, azzal, hogy ő nem tudja felnevelni a leendő kislányát, de szeretne róla gondoskodni és őket választotta, hogy legyenek a szülei.

Nyílt örökbefogadás során a biológiai anya/szülők dönthetik el, hogy ki nevelje fel születendő gyermekét/gyermeküket, ez történt tehát itt is. Ezután Hanna születéséig közösen és külön is jártak tanácsadásra a szakszolgálathoz, ami előfeltétele a nyílt örökbefogadásnak. Ez alapján javasolták, hogy Hanna hozzájuk kerülhessen.

Hanna születése után azonban a gyámhivatal visszavonta Ádám örökbefogadói engedélyét, szerintük komolyabb indoklás nélkül. Hivatalosan formai okok miatt akarták megakadályozni, hogy egy újszülött rögtön abba a családba kerüljön, ahol fel fog nevelkedni.

Ez ellen ők  bírósági úton fellebbezhettek, de nyertek.

A gyámhivatal azonban még ezzel sem elégedett meg és fellebbezett. A Kúria nem fogadta el a fellebbezési kérelmet és utasította a gyámhivatalt az ítélet végrehajtására. Ekkorra nagyjából 8 hónap telt el, s a normál esetben néhány hetes folyamat náluk nagyjából 9 hónap alatt zárult le.

A Pál Marci oldalán megjelent írás szerint az elmúlt több, mint 9 hónap életük egyik legszebb, de legnehezebb időszaka is volt, ami nem egy újszülött gondozása miatt volt nehéz, hanem a helyzet miatt, amiben nem tudtak teljes szívvel örülni annak a csodának, ami a családjukat érte.

Az ő történetük pozitívan zárult, de megjegyzik, hogy egy ilyen procedúrának kitenni egy kisgyermekes családot, egy krízisben lévő anyát, illetve egy újszülött gyermeket szerintünk semmiképpen sem mondható családbarát magatartásnak.

A poszt végén Marciék megköszönték a nekik nyújtott segítséget és támogatást, különösen Hanna anyukájának, és a jogi segítséget nyújtó Magyar Helsinki Bizottságnak.

KategóriákMETÁL