Adócsökkentést fogadhatnak el Pécsett szerdán, rendkívüli közgyűlésen. A Pécs Jövője frakciószövetség javaslatáról Péterffy Attila és Ruzsa Csaba számolt be, hétfőn, sajtótájékoztatón.

A cikk a hirdetés után folytatódikAmennyiben a városvezető Pécs Jövője frakciószövetség által eldöntött, Péterffy Attila által benyújtandó javaslatot megszavazza a többség, a pécsiek zsebében összesen 122 millió forintnyi építményadót hagy az önkormányzat. Ez a pécsi családoknak, egyedülállóknak és pároknak ugyan inkább csak jelképes összeget jelenthet évente, ugyanakkor összességében 122 millió forint esik ki a város helyi és helyben is maradó adóbevételeiből. Az építményadó (vagy használatos nevén ingatlanadó) ugyanis még olyan helyi adó, amely teljes egészében az önkormányzatoknál marad.

Ha elfogadják szerdán a javaslatot, akkor az 50 négyzetméter alatti ingatlanok után nem kell építményadót fizetni 2023. január elsejétől Pécsett, de az 50-150 négyzetméter közti ingatlanok után is jár, sávosan adókedvezmény. A 150 négyzetméter feletti ingatlanok 5%-ot tesznek ki a 67 ezer építményből, így a város lakóingatlanjainak 95 százalékát érintheti az adócsökkentés.

Péterffyék azt mondták, Pécs több más önkormányzattól eltérően nem adót emel a jelenlegi helyzetben, hanem adót csökkent, ami egyébként a 2019-es kampányban polgármesteri vállalás is volt.

KategóriákMETÁL